În ciuda greșelilor actualei guvernări de la Chișinău, referendumul va oferi Maiei Sandu un impuls semnificativ pentru a câștiga alegerile din primul tur. Analistul politic român Cristian Hrițuc a subliniat, în cadrul emisiunii „Realitatea românească” cu Nelly Sambriș de la Vocea Basarabiei, că percepțiile publicului cu privire la justiție și realizările Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din ultimii ani reflectă anumite nemulțumiri, însă referendumul ar putea înclina balanța în favoarea Maiei Sandu, conform stiripesurse.md.

Hrițuc a explicat că adevărata miză a Federației Ruse nu este președinția, ci referendumul. El a argumentat că Rusia nu mai are un candidat capabil să o învingă pe Maia Sandu și că scopul principal al Moscovei este de a împiedica includerea direcției de dezvoltare pro-europeană în Constituția Republicii Moldova.

Rusia nu își dorește să scape Moldova din sfera ei de influență și se vede acest lucru din poziționarea în teren a actorilor politici pro-ruși”, a adăugat consultantul.

În opinia lui Hrițuc, strategia Rusiei constă în implicarea cât mai multor candidați pro-ruși pentru a acoperi un spectru larg de electorat și a descuraja participarea la vot. Printre acești candidați se numără și Stoianoglo, alături de alți cinci sau șapte candidați de orientare pro-rusă.

Potrivit consultantului politic, sabotarea referendumului reprezintă principalul obiectiv al Rusiei, iar în timpul campaniei electorale mesajele de boicot se vor intensifica. El a menționat că există două modalități prin care referendumul poate fi boicotat: prin neparticipare și atingerea unei cifre mult mai mari, dar necesitatea ca 51% dintre cetățeni să voteze pentru validarea referendumului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.