Consiliul Local a dat undă verde centrului medical pe care RAAL vrea să îl amenajeze pe strada Libertății, în apropierea fabricii de oțet. Un an de zile a așteptat producătorul pentru ca PUZ-ul, prin care se cere practic o derogare de la PUG, să primească okey-ul de la Consiliul Local.

Producătorul RAAL a primit undă verde pentru Planul Urbanistic Zonal care îi dă voie să amenajeze pe strada Libertății, în apropierea fabricii de oțet un centru medical, prin schimbarea subzonei din A1 în IS1c.

Terenul este situat în subzona A1 – subzona activităților industriale cu regim de construire discontinuu în clădiri de tip hală și se dorește să se aplice regulile zonei IS1c- zonă pentru instituții și servicii de interes zona.

Această derogare de la PUG îi permite investitorului să construiască o clădire cu maxim 4 etaje + etaj retras, cu un POT max de 50% și spații verzi pe 30%. Practic, accesul la centrul medical ar urma să se facă din strada Libertății.

RAAL a început demersurile anul trecut la început și are deja un certificat de urbanism, un aviz de oportunitate, un acord de la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, un acord de la ISU Bistrița, o notificare de la Direcția de Sănătate Publică, un aviz de la Direcția de Servicii Publice din cadrul Primăriei municipiului Bistrița, dar și avize de la furnizorii de utilități și chiar de la CFR. S-a realizat și un studiu geotehnic și un studiu de trafic.

Producătorul are la dispoziție 4.500 de mp, cu două clădiri, care își vor păstra amprentele, dar și aliniamentul față de strada Libertății. La acestea se vor adăuga încă o clădire.

„Având în vedere gradul de urbanizare al zonei și de direcțiile în care se dezvoltă zona studiată, putem spune că UTR-ul studiat se dezvoltă către o zonă mixtă cu dotări aferente locuirii și ar aduce o îmbunătățire zonei crescând valoarea atât economic, cât și socială a zonei”, se arată în PUZ-ul pregătit de RAAL.

De la clădiri de tip hală cu două etaje, la centru medical cu 6 etaje

Potrivit Planului Urbanistic Zonal, în zonă ar putea ridica doar clădiri de tip hală cu un regim de înălțime: parter + două etaje. Terenul la care se face referire este situat pe strada Libertății, la numărul 52,  lângă Fabrica de Oțet și este ocupat deja de două construcții, una cu un etaj și alta doar cu nivel parter.

Cum producătorul vrea 3 clădiri, cea mai mare având 6 etaje la care se adaugă și subsol și un etaj retras, RAAL a cerut „derogare” de la Planul Urbanistic General, printr-un Plan Urbanistic Zonal.

„Arealul cuprins între strada Strâmba și zona pasarelei CF care duce către Viișoara, a suferit de-a lungul timpului multiple modificări la nivel funcțional, astfel că singura zonă rămasă în stadiul de a putea fi încadrată în subzona A1 este zona din imediata vecinătate a amplasamentului studiat și anume actuala fabrică de oțet, Acetica SA. În ceea ce privește restul imobilelor, acestea s-au modificat funcțiunile în zone de instituții și servicii de interes general și zone mixte. Noua funcțiune propusă nu se poate corela cu caracteristicile și reglementările subzonei în care este încadrat imobilul în momentul de față. Starea clădirilor existente este una precară, iar aceasta nu corespunde cu cerințele actuale. Nu există reglementări urbanistice privind subzone propusă de instituții și servicii de interes general. Curtea și terenul adiacent au o stare precară”, se mai arată în documentația producătorului, pregătită încă de la mijlocul anului 2021.

Clădirile propuse vor păstra amprenta celor două clădiri deja existente pe teren, aliniamentul atât față de Bulevardul Libertății, cât și față de laturile parcelei. La acestea se mai adaugă o clădire, care le va uni pe cele două. Centrul medical se va realiza în incinta împrejmuită, unde va fi amenajată și o parcare pentru angajați și vizitatori.

RAAL cere mai multe etaje din rațiuni de… aparate medicale

Una dintre clădirile propuse va avea subsol, parter, patru etaje și etaj retras. Cea de-a doua va avea subsol, parter, 5 etaje și unul retras, iar cea de-a treia clădire subsol, parter, 6 etaje și unul retras. RAAL a cerut și derogare de la înălțime cu acest PUZ:

„Fiind un caz mai aparte și anume un program de arhitectură din domeniul sănătății, necesitând anumite zone (săli de operații/zone unde aparatele de tratament și conductele pentru gaze medicale și sisteme HVAC sunt pozate pe plafon/etc) unde înălțimea unui nivel trebuie să fie mai mare decât cea normată (maxim 3 metri) se va acorda o derogare de 20-25% cu privire la regimul de înălțime maxim normat”, mai precizează în documentație.

Reglementările îi interzic dispunerea aeriană a cablurilor de orice fel (electrice, telefonice, CATV) și obligă investitorul să dispună de o platformă sau un spațiu interior parcelei destinat colectării deșeurilor menajere.

Investitorul se angajează să amenajeze spațiu verde pe minim 30% din teren. Accesul pietonal ar urma să se facă din Strada Libertății, la fel și drumul de acces pentru autoturisme. Acoperișurile clădirilor vor fi de tip terasă.

„În această zonă potențialul dezvoltării unei zone de instituții și servicii de interes general, în concordanță cu necesitățile actuale ale pieței, cu legislația în vigoare și cu tendințele de dezvoltare urbană ale orașului este crescut. De asemenea, în creștere va fi și forța de muncă necesară construirii clădirii și amenajării terenului. Soluția propusă nu afectează trăsăturile specifice ale zonei urbane și va duce la îmbunătățirea valorii fondului construit. Având în vedere cele prezentate, considerăm ca prin rezolvarea coroborată a problemelor urbanistice și a problemelor legate de mediu, funcțiunile propuse, se integrează perfect în zonă și că investiția care se dorește este oportună dezvoltării zonei”, explică RAAL în documentații.

RAAL este primul producător din Bistrița-Năsăud care face centru medical elaborat pentru angajații săi. Acesta oferă deja servicii medicale propriilor angajați, însă în două cabinete medicale, unul în Bistrița și altul în Prundu Bârgăului, unde mai are o unitate de producție.

Oferă deja servicii de medicină internă, cardiologie, urologie, gastroenterologie, endocrinologie și ecografii. Se asemenea, oferă servicii de medicina muncii și psihologia muncii. Pentru fiecare specializare, RAAL Medical are cel puțin doi medici, iar la Cardiologie are 4 specialiști.

Cabinetul din Bistrița funcționează pe strada Industriei nr. 7, chiar în cadrul RAAL, zilnic, între orele 8:00 și 18:00, pe bază de programări. 10% din acțiunile RAAL Medical sunt deținute de unul dintre medicii care consultă și în prezent la cabinetele producătorului: Claudia Jude, medic specialist medicină internă.

Pentru anul trecut, RAAL a raportat o cifră de afaceri de 383 de milioane de lei și un profit de doar 262.562 de lei, unul dintre cele mai mici din istoria companiei. În 2022, profitul ajungea la 6,8 milioane de lei, în 2021 la 13 milioane de lei, iar în 2020 compania a avut parte de pierderi de aproape 40 de milioane de lei.

Andreea Radu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.