Peste 50 de milioane de lei va costa reabilitarea Castelului Teleki de la Comlod, asta după ce la licitația de acum un an, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a fost nevoit să respingă toți ofertanții, pe considerente tehnice. Între timp, costurile de reabilitare a monumentului istoric au crescut de la 32,6 milioane de lei, la 51,4, mărindu-se astfel cu 60%.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat la ultima ședință ordinară noua variantă a proiectului de reabilitare a Castelului Teleki de la Comlod. Valoarea investiției practic se mărește de la 32,6 milioane de lei, la 51,4 milioane de lei.

Instituția a organizat chiar o licitație anul trecut, pe care, după 8 luni de evaluări și contestații, a fost nevoită să o anuleze, respingând toți ofertanții, pe considerente tehnice. Au depus oferte atunci asocierea ADDCONCEPT SRL cu  KVADRUM AXIS SRL,  CONTRASCOM CONSTRUCȚII BENTA SRL, asocierea GRUP CONSTRUCTII EST cu ÎNDEMÂNAREA PRODCOM și asocierea EURAS cu LUCICOR PROD SRL.

ADDCONCEPT SRL a contestat rezultatele procedurii și anume respingerea Consiliului Județean a ofertei sale. Și CONTRASCOM CONSTRUCȚII BENTA  a făcut contestație, iar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor i-a dat dreptate, cerând Consiliului Județean să reia procedura de atribuire a licitației.

Totul s-a mutat la Curtea de Apel Cluj, care în luna martie a acestui an a respins cele două plângeri și a menținut decizia de anulare a licitației a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Consiliul Județean sare cu 18,5 milioane de lei pentru proiect

Consiliul Județean a depus pentru finanțare proiectul pentru reabilitarea castelului Teleki de la Comlod în luna august a anului trecut. În urma aplicării Hotărârii de Guvern nr. 1116/2023 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice, Consiliul Județean a reactualizat indicatorii tehnico-economici trimițând noua variantă la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest la finalul lunii martie, la o zi după pronunțarea Curții de Apel Cluj cu privire la anularea contestației.

Bugetul proiectului aprobat prin cererea de finanțare ajunge la 51,4 milioane de lei, cu tot cu TVA. Contribuția proprie a Consiliului Județean la acest proiect este formată din contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 671.572 de lei și valoarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului în cuantum de 17,8 milioane de lei.

„Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului „Reabilitarea Castelului Teleki Comlod”, pentru implementarea proiectului în condiții optime, se vor asigura din bugetul local. Sumele reprezentând cheltuieli de mentenanță, întreținere ale proiectului „Reabilitarea Castelului Teleki Comlod” pe întreaga perioadă de durabilitate a acestuia se vor suporta de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud”, se arată în proiectul votat de consilierii județeni.

De la data semnării contractului de finanțare, Consiliul Județean se angajează să finalizeze lucrările și să recepționeze obiectivul în maxim 4 ani.

Cum urmează să fie salvată această „semi-ruină”

Încă din caietul de sarcini de la licitația organizată anul trecut se subliniază starea avansată de degradare a monumentului, care a ajuns o „semi-ruină”.

„Castelul care în urmă cu un deceniu încă se afla într-o stare de conservare satisfăcătoare, azi a ajuns într-o stare avansată de degradare, semi ruină, cauzată de lisa întreținerii și a infiltrațiilor continue a apelor din precipitații. Din cauza infiltrațiilor bolțile și planșeele au ajuns într-o stare de pre-colaps, care în lipsa unei intervenții de urgență cu siguranță se vor prăbuși. Planșeul sălii festive de odinioară s-a prăbușit, împreună cu bolta subsolului. Terasa din jurul clădirii este acaparată de vegetație până la nerecunoscut, prezentă doar prin câteva elemente sculptate de piatră din fața intrării principale. Starea tehnică a castelului se caracterizează printr-o degradare avansată, accentuată în special din cauza degradării acoperișului, implicit și din lipsa utilizării spațiilor. Pe lângă subansamblurile structurale parțial prăbușite, se observă degradarea și anumitor elemente neportante și componente artistice”, se arată în caietul de sarcini.

Printre lucrările propuse prin proiectul tehnic se numără desfacerea tuturor elementelor din intervenții anterioare neconforme, dar și a elementelor originale care nu pot fi restaurate. Restaurarea tencuielilor existente, realizarea compartimentărilor interioare pe structură metalică ușoară, realizarea unei scări interioare și instalarea unei platforme elevatoare pentru a asigura accesul și circulația la fiecare nivel al clădirii.

Amenajarea și dotarea principalelor încăperi ale castelului. Funcțiunile cu caracter secundar vor fi amplasate la subsol. Terasa exterioară va fi refăcută după amprenta istorică și întregirea balustradei de piatră după modelul istoric, pe baza mostrelor care încă se regăsesc la fața locului. Finisajele vor fi și ele alese cât mai aproape de cele originale.

„Toate operațiunile propun păstrarea planimetriei și volumetriei originale a clădirii, ambele fiind cu valoare istorico-arhitecturală, dar și a elementelor cu valoare artistică precum: ancadramente profilate de piatră la uși și ferestre, stucaturi și blazoane, soclul din piatră, elementele de piatră ale balustradei, tâmplării interioare cu căptușeli profilate”, se mai arată în caietul de sarcini.

Se va reconstrui bolta peste sala mare de la subsol, se va reface planșeul de lemn peste sala mare de la parter și cel de peste terasa interioară. Pereții se vor consolida prin injectări, închideri de goluri și chiar prin introducerea unor tiranți metalici. Fundațiile sunt încă în stare bună, doar local fiind nevoie de subzidiri.

Curtea castelului va fi și ea transformată, astfel încât să poată găzdui inclusiv evenimente:

„Se propune sistematizarea exterioară a terenului în vederea amenajării unui spațiu în care să se poată organiza diferite evenimente. Amenajarea exterioară va ține cont de vegetația înaltă existentă pe parcelă. Se va propune plantarea de vegetație nouă înaltă, medie și măruntă care va pune în valoare grădina exterioară și spațiile exterioare nou amenajate. Se propune o nouă clădire semi-îngropată în care vor fi amplasate un punct gospodăresc și un spațiu de depozitar ce va deservi curtea exterioară. În proximitatea acesteia vor fi amplasate pavilioane acoperite unde se vor amenaja parcări pentru biciclete și motociclete”, mai prevede proiectul.

Castelul a fost construit în anul 1756, în stil baroc. Inițial, castelul a fost folosit ca locuință de nobilii Wesselenyi și Daniel, iar în secolul al XIX-lea, monumentul ajunge la familia Teleki, în urma unei căsătorii. A fost naționalizat în 1951 și a ajuns în proprietatea Consiliului Județean în 2008.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.