Prețurile alimentelor de bază înregistrează creșteri semnificative. Coșul minim de cumpărături s-a majorat cu aproape 18% față de începutul anului trecut. 

Alimentele de bază înregistrează creșteri colosale, coșul minim de cumpărături în România s-a majorat cu 18% față de începutul anului trecut, o rată de creștere de două ori mai mare decât ajustarea salariului minim în aceeași perioadă, informează Digi24.

Alarmant este faptul că aproximativ o treime dintre cei cu salariul minim de două mii de lei lunar alocă un sfert din venituri pentru acoperirea costurilor „coșului minim de supraviețuire”.

O analiză recentă arată suma pe care trebuie să o scoată românii din buzunar pentru un coș alimentar format din opt produse: lapte, ouă, brânză, carne, pâine, fructe și legume.

Cantitățile luate în calcul sunt cât pentru a asigura consumul timp de o lună. 

Cât costă coșul minim de cumpărături

Românii trebuie să cheltuiască 503 lei pentru un coș cu alimente de bază. Această sumă reprezintă 24% din salariul minim net de 2.000 de lei. 

La începutul anului trecut reprezenta mai putin, 22.5% din salariul minim net. 

Se pare că deși salariul minim a crescut cu 9,5%, acest coş alimentar s-au scumpit în total cu 17,8%. Majorarea salarială nu a ținut pasul cu creșterea prețurilor.

Într-un clasament alcătuit în funcție de valoarea salariului minim, România ocupă locul 27 din 67. Pe primul loc se află Luxemburg. Acolo salariul minim net este de 2.285 de euro, adică peste 11.000 de lei, iar pe locul 2 se află Olanda cu un salariu minim net de 2.161 de euro.

Cel mai confortabil raport dintre coșul de cumpărături și salariul minim se regăsește în Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Luxemburg și Noua Zeelandă. În aceste țări, lucrătorii cheltuiesc mai puțin de o zecime din salariul minim pe alimentele de bază.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.