Situație de-a dreptul incredibilă în Primăria Bistrița: secretarul municipiului întreabă Ministerul Dezvoltării cum să aplice și să interpreteze Planul Urbanistic General, cu privire la proiectul dezvoltatorului imobiliar, Marius Negrea, care plănuiește un spațiu comercial lângă magazinul Dedeman. Mai mult, din cauza acestui subiect, dar și a PUG-ului municipiului, Gaftone a abuzat de răbdarea aleșilor locali și ajuns să se certe cu aceștia, ca în mahala.
În cadrul ședinței de Consiliu Local de săptămâna trecută, secretarul municipiului Floare Gaftone a prezentat o adresă înaintată tocmai Ministerului Dezvoltării. În document, Floare Gaftone întreabă ministerul cum să interpreteze și aplice Planul Urbanistic Zonal în cazul proiectului lui Marius Negrea, de pe locul fostei turnătorii ARIO.
„Vă rugăm să ne comunicați care este interpretarea corectă, legală și în interesul general al colectivității în următoarele situații:
Dacă în PUG – o fostă zonă industrial (turnătorie) figurează (începând cu luna noiembrie 2013, odată cu aprobarea HCL PUG –RLU) în subzone A2 – subzone activităților agrozootehnice, cu regim de construire discontinuu – se poate autoriza direct, fără documentație de urbanism, schimbarea de destinație a construcției existente din «turnătorie» în «Spații comerciale» respective «depozite și complexe vânzări en-gros și en-detail și realizarea compartimentări interioare conform PUG Bistrița și RLU?», întreabă Floare Gaftone în adresa remisă ministerului.
De ce întreabă secretarul municipiului Floare Gaftone un minister cum trebuie să aplice și să interpreteze Planul Urbanistic General care are reglementate foarte clar toate aceste chestiuni, și pe care de altfel Gazeta de Bistrița le-a mai prezentat în edițiile trecute? Bună întrebare! La aceasta știu răspunsul și apropiații secretarului Floare Gaftone, dar și consilierii locali, care au executat-o fără milă la ultima ședință de Consiliu Local, de săptămâna trecută.
De la ce a pornit totul…
Dar să începem cu începutul. Locația vizată este fosta turnătorie ARIO, situată lângă magazinul Dedeman. Dezvoltatorul imobiliar Marius Negrea a cumpărat o parte din halele ARIO în anul 2019, scoase la vânzare în cadrul procedurii de faliment.
Consult Imobil SRL a obținut la începutul anului 2023 un certificate de urbanism favorabil de la Primăria Bistrița. Potrivit actelor depuse, proiectul prevede conversia clădirilor existente dezafectate și în care nu se mai desfășoară nicio activitate din anii 2000, într-o funcțiune comercială admisă în Planul Urbanistic General.
Complexul comercial ocupă 8.367 de metri pătrați, iar pe 2.800 de metri pătrați va fi amenajată o piațetă, cale de acces auto și parcare cu 270 de locuri. La etaj sunt prevăzute spații comerciale pe o suprafață de 1890 de mp, grupuri sanitare și spații tehnice, anexe și depozite.
Marius Negrea are în lucru și un PUZ pentru același amplasament. Până când acesta va fi aprobat, omul de afaceri vrea să valorifice spațiile deja existente prin amenajarea unui complex de vânzări en-gros și en-detail, conform destinației prevăzute în PUG.
Întrucât a fost blocat mai bine de jumătate de an, timp în care nu i s-a eliberat certificatul de urbanism pentru schimbarea destinației, Marius Negrea a acționat în judecată funcționarii din Primăria Bistrița, în frunte cu secretarul Floare Gaftone. Acesta cere în instanță despăgubiri de 400.000 de euro.
Manevra brevetată de Floare Gaftone
Secretarul municipiului, Floare Gaftone se apucă și întreabă în stânga și în dreapta, ba la primar, ba la x minister cum să aplice PUG-ul. Ce are în spate această… obișnuință?
Ei bine, să îi întârzie pe dezvoltatori până primește niște răspunsuri irelevante și care chiar nu contează și să se pună la adăpost. Și aici este vorba despre procesele care o vizează, cum este și cel de față. Intervenția Floarei Gaftone de la sfârșit de august a fost cu atât mai „urgentă” cu cât la începutul lunii septembrie urmează un nou termen în dosarul înregistrat de Consult Imobil SRL în toamna anului trecut, prin care cere obligarea emiterii certificatului de urbanism.
Secretarul general al municipiului își poate „justifica” astfel întârzierile în fața judecătorilor, cu faptul că a așteptat răspunsuri cruciale de la factori de decizie. Această „manevră” care pare să fie brevetată de Floare Gaftone a fost citită și de consilierii locali, care și-au pierdut cumpătul la ultima ședință, de săptămâna trecută, după ce Floare Gaftone a insistat pentru a nu știu câta oară pe situația de la turnătoria ARIO pe care a numit-o „foarte gravă”.
„Poziția dumneavoastră nu este să comunicați cu populația. Nu știu, sunteți în campanie electorala, faceți opoziție, nu înțeleg de ce nu veniți să aveți un dialog cu cei din executiv”, a precizat consilierul local Tudor Filip.
Și Cristian Munthiu a avut o luare de poziție fermă și chiar a început să țipe la secretarul municipiului să se oprească:
„Mă distrează atitudinea de a fi apărătorii unor anumite cauze. Noi aflăm acum de câteva săptămâni, de câteva luni, că un obiectiv industrial din orașul acesta, în planul urbanistic general al municipiului este trecut ca și construcție agro-zootehnică, deși nu-mi amintesc ca în locul turnătoriei să fi fost o fermă de vaci. Aș fi vrut doamna secretar ca acum 2-3 ani în loc să încercați să blocați orice treabă, să atenționați consiliul, colegii noștri dinainte. Sunt niște greșeli acolo, hai să vedem cum le corectăm. Dumneavoastră vă convine foarte mult să vă folosiți de greșelile acestea pentru a bloca proiectele care nu vă plac, care în opinia dv de apărător al Cetății, nu sunt ceea ce are nevoie cetatea. Preferăm să ținem o ruină sau ruine, căutând toate blocajele posibile ca lucrurile să nu se întâmple. Nu am auzit de la dv niciodată o soluție care să rezolve o problemă. Auzim cum să facem ca problemele să nu fie rezolvate. Cum să facem ca să nu avem răspunderea noi? Dacă ne dă cineva în judecată, colegii din Consiliu Local să vă sprijine pe dumneavoastră. Nu aveți procese din cauza Consiliului Local sau a primăriei, aveți procese din cauza modului în care dumneavoastră ați interacționat cu diferite probleme. E dreptul oricărui contribuabil să vă dea în judecată dacă consideră că i-ați lezat un drept”, a spus Cristian Munthiu la ultima ședință.
Tehnicile de „manipulare” ale secretarului au fost surprinse și de Florin Urâte, care a precizat că consilierii locali sunt „îngropați” în petiții și informări care nu-i privesc. Acesta a mai subliniat faptul că secretarul municipiului nu reușește să se înțeleagă cu funcționarii din nicio direcție din Primărie, cu consiliile locale și nici cu primarii, foști sau cel actual.
„Eu le consider acestea tehnici de manipulare, să primim o grămadă de petiții și o grămadă de informări, care n-au nicio treabă cu consilierii. Spuneți-mi dacă e în atribuțiile Consiliului Local și a noastră ca și consilieri să avizăm certificate de urbanism și autorizații de construcție”, a spus Florin Urâte, în cadrul Consiliului Local.