Într-o mișcare surprinzătoare în lumea politică, 15 deputați de la Partidul Național Liberal (PNL) și unul de la Partidul Social Democrat (PSD) au prezentat o inițiativă legislativă pentru modificarea legii electorale. Propunerea lor, un proiect de lege cu un singur articol, dorește să majoreze pragul electoral de la 5% la 7% pentru partidele care aspiră la reprezentare parlamentară.

În expunerea de motive, autorii argumentează că rezultatele alegerilor din ultimii 20 de ani au dus la o fragmentare politică semnificativă. Acest lucru a îngreunat formarea unor majorități parlamentare stabile, ceea ce a afectat stabilitatea politică și guvernamentală.

Autorii inițiativei legislative subliniază că în ultimele două legislaturi Parlamentul a acordat votul de învestitură pentru nu mai puțin de șapte guverne. Au menționat guvernele Grindeanu, Tudose, Dăncilă, Orban (de două ori), Ciucă și Ciolacu.

De asemenea, în expunerea de motive a proiectului de lege, inițiatorii solicită eliminarea unei prevederi pe care o consideră discriminatorie, legată de necesitatea atingerii unui prag de „20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale”.

PNL și PSD, împreună cu grupul minorităților naționale, dețin o majoritate confortabilă în Parlamentul României. Aceasta a fost mai mare până recent, când a inclus și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR). Cu toate acestea, UDMR nu a reușit să ajungă la un acord cu PSD și PNL în ceea ce privește formarea noului guvern condus de Marcel Ciolacu, astfel încât a intrat în opoziție.

Proiectul de lege de modificare a legii electorale a fost semnat de 15 parlamentari de la PNL și un deputat de la PSD, Radu Cristescu.

Analistul politic Cristian Pârvulescu consideră că propunerea PNL nu este democratică și reamintește că liberalii și partenerii lor din CDR au adoptat în anul 2000 o modificare similară, ceea ce a dus la dispariția țărăniștilor din Parlament. Acest prag va acționa împotriva partidelor mici, potențial afectând USR și cu siguranță REPER, precum și UDMR. „O astfel de propunere nu este democratică. Ne trimite către Turcia, nu spre Olanda”, a declarat Pârvulescu, scrie Digi24.ro.

Citește și: CNSU: Covid-19 nu mai constituie o urgență! Starea de risc epidemiologic și biologic a ÎNCETAT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.