Cel mai mare și periculos traficant de droguri, care avea legături inclusiv cu celebrul Cartel Sinaloa, se numără printre infractorii căutați de Poliția Română. Bistrițeanul de 48 de ani este dat în urmărire, alături de Szigmond Francisc, un alt bistrițean alături de care a pus la punct o uriașă rețea de distribuție de droguri. Cei doi sunt condamnați la 15 și respectiv 13 ani de închisoare și, se pare, sunt de negăsit.
Viața și mai ales activitatea infracțională a lui Marius Viorel Negrea, un bistrițean de 48 de ani, care locuia într-o vilă impozantă în apropierea Ștrandului Codrișor, poate să devină fără probleme subiect de film.
A reușit să pună pe picioare o uriașă rețea de distribuție de droguri, extinsă în mai multe țări europene. Procurorii spun că acesta se alimenta cu droguri chiar de la Cartelul Sinaloa, unul dintre cele mai cunoscute și temute din lume. Despre aventurile bistrițeanului scria inclusiv ziarul britanic The Times, în 2017.
Anchetatorii i-au luat urma lui Negrea încă din 2016, pentru documentarea activității infracționale fiind demarată o cooperare internațională, prin intermediul Eurjust și Europol cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia și Olanda, țări unde și opera gruparea condusă de bistrițean.
Până să ajungă la locuința lui Negrea din Bistrița, anchetatorii au capturat peste 200 de kg de canabis, 50 de kg de ketamină și 55 de kg de cocaină, de către autoritățile din Spania, Franța și Marea Britanie.
Rețeaua a fost pusă pe picioare de Negrea, Szigmond Francisc, un alt bistrițean și un cetățean neamț – Schuster. Negrea muta droguri de milioane de euro, cu ajutorul autotrenurilor. Acestea aveau „buzunare” speciale pentru droguri, confecționate în Germania, de către doi români și un german.
Prefera la volanul TIR-urilor români, pe care îi putea controla mai bine. Gruparea pusă pe picioare de Negrea era formată din zeci de români, dar și din germani și chiar imigranți din țările arabe.
Sumele pe care conducătorii de TIR le primeau pentru riscul asumat erau importante. Doar „recrutarea” șoferilor le aducea membrilor grupului mii de euro. Potrivit anchetatorilor, un membru al grupării a primit 9.500 de euro pentru că a recrutat doi șoferi români de TIR.
Condamnat definitiv în 2022, de negăsit și în 2023
Marius Negrea a fost condamnat la 15 ani și 3 luni de închisoare pentru constituire de grup infracțional organizat și trafic de droguri. Curtea de Apel Cluj a menținut sentința pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud în noiembrie 2020.
Sentința definitivă a venit în 2022, iar de atunci, se pare Marius Negrea e de negăsit, fiind pe lista persoanelor date în urmărire de Poliția Română. Dat în urmărire este și Szigmond Francisc, bistrițeanul alături de care Marius Negrea a pus pe picioare rețeaua de distribuție de droguri și mâna sa dreaptă. Acesta a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional, trafic de droguri și deținerea de droguri pentru consum propriu.
Szigmond Francisc, unul dintre oamenii săi este și el căutat, fiind condamnat la 13 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional, trafic de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc și deținerea de droguri de risc pentru consum propriu. Acesta are 42 de ani și este din Viișoara.
Un cărăuș care „muta” droguri alături de fiul său, de negăsit!
Pe lista persoanelor căutate de Poliția Română se numără și Marian Dan Mihăiescu, care muta droguri alături de fiul său Emanuel Tobias Mihăiescu din Spania în România. Acesta a fost prins în 2019, la Vama Borș cu droguri în valoare de un milion de lei. Drogurile erau ascunse în interiorul autoturismului cu care se deplasau.
Mihăescu Marian Dan a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și trafic internațional de droguri de risc și mare risc. Deși au trecut doi ani de la sentința definitivă, Mihăiescu Marian Dan este în continuare de negăsit.
Bărbatul de 54 de ani a stat în arest preventiv mai bine de un an, după care instanța a aprobat arestul la domiciliu. În primăvara lui 2020, bistrițeanul a cerut instanței permisiunea de a părăsi domiciliul pentru a efectua analize medicale și a profitat de ocazie și a dispărut.
Afaceristul care a fraierit doi englezi cu peste un milion de euro – de negăsit
Căutat este și Ricardo Jigmond, omul de afaceri bistrițean care a fraierit doi englezi cu peste 1,2 milioane de euro. Acesta este condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru spălare de bani și înșelăciune și este de negăsit de ani de zile.
Infracțiunile au fost comise în perioada 2007-2008. Acesta i-a păcălit pe Jane Margaret Reason și David Morley să se asocieze cu el în firma SC Univversal Developments, care urma să dezvolte mai multe proiecte imobiliare.
Cei doi i-au trimis bistrițeanului 1,2 milioane de euro, fiind convinși că sumele au fost folosite pentru realizarea proiectului imobiliar Bistrița Hills, care urma să le aducă sume importante de bani. Se pare că englezii l-au cunoscut pe Ricardo Jigmond în Portugalia, unde bistrițeanul muncea în construcții.
Proiectul cu care i-a prostit Jigmond pe cei doi englezi era deosebit de atractiv. Bistrița Hills urma să fie un cartier de vile cu 75 de clădiri. Fiecare casă urma să aibă o arhitectură unică, la alegere, cu două-trei dormitoare, cu băi dotate inclusiv cu jacuzzi, cu bucătării mobilate.
Vilele trebuiau dotate cu aer condiționat, cu centrale termice și inclusiv panouri fotovoltaice. Curțile urmau să fie prevăzute cu porți automate de intrare. Spațiul din jurul vilelor era predat și el amenajat și pavat.
Odată primiți banii, Jigmond îi anunță pe cei doi englezi că el este singurul asociat al firmei și că ei își vor primi partea la momentul potrivit. Unul dintre englezi a venit la Bistrița și a încercat să discute cu Jigmond, însă s-a ales cu mașina distrusă și alungat de pe terenul unde urma să ia naștere Bistrița Hills. Pe fir au intrat procurorii DNA, care l-au trimis în judecată în 2011.
Sentința definitivă a venit în 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție condamnându-l la 6 ani și 8 luni de închisoare, după ce inițial fusese condamnat la 14 ani de închisoare.
În calitate de administrator al Societății Comerciale Univversal Developments SRL acesta a fost nevoit să achite o amendă în valoare de 300.000 de lei, confiscându-i-se şi echivalentul în lei a sumei de 1,2 milioane de euro. Suma confiscată va ajunge la englezii pe care Jigmond i-a înşelat: 627.000 de euro la Margaret Jane Reason şi 635.000 de euro la David Morly.
”Beverly” (Bistriţa) Hills, în prezent în paragină, se află la 1,5 km de municipiul Bistriţa. Accesul este la 50 metri după tranversarea podului Jelnei, la dreapta pe strada Tabără, cu trecere prin fosta livadă a CAP-ului Bistriţa şi prin pădurea Codrişor.
Din cele 75 de vile din proiect, au fost ridicate doar trei, una dintre acestea, dispusă central, terminată şi mobiliată. A fost cea în care a locuit o perioadă de timp Septimiu Ricardo Jigmond, împreună cu familia. Pentru fixarea terenului au fost construite ziduri de sprijin, lucrări de canalizare, trasate alei, toate fiind năpădite de vegetaţie.