Interpreta de muzică populară Valeria Peter Predescu a încetat din viaţă luni noapte în urma unui stop cardio-respirator.  Încercările medicilor de a o resuscita au fost zadarnice.

 

Valeria Peter Predescu, în vârstă de 62 de ani, a suferit un stop cardio-respirator la domiciliul său din Bistriţa. Ea a fost diagnosticată cu probleme cardiace încă de la vârsta de 40 de ani. Medicii de la Ambulanţă, sosiţi la faţa locului, au încercat timp de 40 de minute să o resusciteze, însă în zadar. Urmează ca medicii legişti să stabilească ci exactitate cauza decesului.

Valeria Peter Predescu a fost una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate interprete de folclor din judeţul Bistriţa – Năsăud şi din Transilvania. Ea s-a născut pe Valea Sălăuţei, în comuna Telciu. A început să cânte în 1972, iar primele înregistrări le-a făcut la Radio Cluj cu redactorul şi culegătorul de folclor, originar şi el din Năsăud, Dumitru Vârtic.

În 1973 a realizat primele înregistrări la Radiodifuziunea Română cu orechestra Radio dirijată de George Vancu. 

În 1974 a susţinut prima etapă a concursului "Floarea din Gărdină", pe care l-a câştigat trei ani mai târziu cu punctajul maxim. Tot în 1974 a înregistrat şi primul disc Electrecord, de-a lungul anilor ea înregistrând în total 61 de albume – discuri, casete, compact discuri – cu muzică populară şi mai multe albume cu pricesne şi colinde. 

În 1994,Valeria Peter Predescu a primit premiul Ethnos  pentru activitatea de culegătoare şi interpretă a folclorului năsăudean, iar în 1995 a fost primită în rândul membrilor Academiei Artelor Tradiţionale de la Sibiu. De asemenea, ea a primit şi tiltul de cetăţean de onoare al comunei Leşu.

Valeria Peter Predescu s-a implicat şi în poilitică, la alegerile din toamna anului trecut candidând din partea PNG, în colegiul nr. 2 Senat, care include şi oraşul Năsăud şi Valea Sălăuţei, zona natală a cântăreţei.

 

Liana Mureşan

5 COMENTARII

  1. Am pierdut o voce,un cantec,o mama,o sotie,o prietena si mai ales o artista desavarsita care ne-a reprezentat cu cinste si cu onoare in toata lumea.PACAT.Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca in pace.Sincere condoleante familiei.

  2. Am crescut cu muzica ei, am ascultat-o de fiecare data cand plecam la Nasaud, pe drumul de la Satu Mare spre Rebrisoara, si regret nespus disparitia ei. Imi ramane vocea ei inconfundabila pe casete si CD-uri. Chiar in acest moment, cand scriu, o ascult si n-am s-o pot uita niciodata. Cand voi pleca iar la Nasaud, sigur ma voi duce la mormantul de la Telciu, unde am inteles ca va fi ingropata. Tot satul ramane dragostea din urma!Dumnezeu s-o odihneasca in pace!

  3. Cu tot ca no cunosc pe Valeria Peter Predescu Ati spune ca im pare rau de o artista populara ca acerdat viata si Dumnezeu sa o odihneasca in pace si sa fie langa inger cantaret de muzica populare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.