De-a lungul pandemiei de coronavirus, Covid-19 a suferit mai multe mutații – varianta detectată în Wuhan (China), toamna trecută, este diferită de cea identificată în Europa, în luna februarie, care este diferită de mutația nouă identificată în Marea Britanie. De asemenea, potrivit presei naționale, a mai fost identificată încă o mutație a Covid-19, în Spania, în timpul verii.
Ce știm despre „tulpina englezească”
Tulpina englezească a coronavirusului este considerată a fi mult mai virală decât celelalte mutații, însă nu există nicio probă științifică pentru a demonstra faptul că ar fi mai letală. Singura dovadă, însă, care susține viralitatea noii mutații este statistica londoneză, prezentată în graficul de mai jos.
Testele PCR indică prezența sau absența tulpinii de coronavirus, însă nu sunt suficient de avansate încât să detecteze prezența noii mutații, pentru acest lucru fiind necesare studii de laborator.
BBC observă însă și faptul că Londra a fost până de curând în nivelul doi de restricții, mai relaxat, ceea ce ar putea explica răspândirea rapidă a noii tulpini, fără ca aceasta să fie neapărat mai virală, notează biziday.ro.
Ministrul german al Sănătății a declarat, potrivit presei naționale, că noua mutație a coronavirusului nu anulează eficiența vaccinului dezvoltat de Pfizer.
75% dintre cazurile de coronavirus depistate la Londra în luna curentă sunt reprezentate de noua mutație a Covid-19.
Italia a anunțat primul caz de infectare
Ministerul Sănătății de la Roma a anunțat, ieri, confirmarea primului caz de infectare cu noua tulpină a coronavirusului.
Pacientul a sosit în țară „în ultimele zile”, împreună cu partenera sa, intrând in Italia prin aeroportul Fiumicino din Roma, precizează Ministerul italian, adăugând că cei doi şi contacţii lor sunt în izolare.
Citește și Nu există destule doze de vaccin pentru a ține pandemia sub control în România