Deși nu mai este primar de mai bine de un deceniu, Vasile Moldovan a reușit să rămână, într-o formă sau alta, conectat cu administrația locală pe care a condus-o. După ce i s-a terminat mandatul de consilier local, acesta a găsit un alt loc în Primăria Bistrița, cel de consilier personal al actualului primar Ioan Turc. Culmea, cei doi au fost contracandidați, reprezentând partide diferite, la alegerile din 2008.
La 72 de ani, Vasile Moldovan nu vrea să își vadă de pensie și nepoți și pace! Acesta rămâne conectat cu administrația locală, deși nu mai este primar de aproape un deceniu.
De curând, Moldovan a fost cooptat în echipa de consilieri personali (4 la număr!) ai actualului primar al Bistriței, Ioan Turc. Culmea, acest post vine imediat după ce i s-a terminat mandatul de consilier local.
Ca o ironie a sorții, Vasile Moldovan i-a fost contracandidat lui Ioan Turc la alegerile din 2008. Vasile Moldovan, pe atunci primar, își dorea un nou mandat și candida din partea PDL și se bătea cu Ovidiu Crețu, care a fost candidatul PSD și Ioan Turc, care reprezenta PNL.
Legătura dintre Turc și Moldovan este însă mai veche decât atât. În ultimul mandat de primar al lui Vasile Moldovan, Ioan Turc i-a fost viceprimar. Se întâmpla în perioada 2004-2007, după care liberalul a ajuns deputat pentru circa un an, înlocuindu-l de Augustin Zegrean, pe atunci proaspăt numit președinte al Curții Constituționale.
După ce în 2008 a pierdut alegerile locale și apoi pe cele parlamentare, ratând astfel conducerea Primăriei Bistrița dar și un mandat plin de deputat, Ioan Turc a ajuns la șefia Oficiului Registrul Comerțului, unde a rămas până la alegerile din acest an, în urma cărora a câștigat Primăria Bistrița.
Vasile Moldovan nu a dat concurs pentru a ajunge consilierul lui Turc
Imediat ce s-a instalat la Primăria Bistrița, Ioan Turc și-a angajat 4 consilieri personali care, conform legii, fac parte din categoria personalului contractual și nu din cea a funcționarilor publici. Asta înseamnă că niciunul dintre cei patru nu a nu a fost necesar să susțină vreun concurs pentru a ocupa această funcție. De asemenea, nu se cunoaște, deocamdată, nici salariul pe care îl încasează fiecare dintre cei patru.
Alături de Vasile Moldovan, îl mai „consiliază” pe Ioan Turc, Raul Ciprian, un tânăr care s-a remarcat nu prin vreo reușită politică sau profesională, ci tocmai prin traseismul practicat. Inițial acesta a fost membru PNL, după care a cotit-o o vreme în PSD, după care a revenit, nu de multă vreme, la liberali.
Consilier al lui Turc este și Robert Linul, un alt tânăr, care, potrivit unor surse din PNL, a făcut „muncă de jos” pe toată perioada campaniei electorale, fiind „băiatul de mingi” al actualului primar.
Al patrulea consilier personal este Florin Aluaș, fost redactor șef la Mesagerul și Bistrița24, retras din presă de ani buni, după moartea ziarului online Bistrița24.ro. Se pare că acesta s-a aciuat pe lângă PNL înainte de campania electorală, dând sfaturi de „nimicit” adversarii pe parcursul acesteia.
A intrat în administrație imediat după Revoluție
Deși pare greu de crezut, Vasile Moldovan este, într-o formă sau alta, în administrația bistrițeană de aproape 30 de ani. În anul 1991, pe baza unor „verificări”, după cum a declarat chiar el într-un interviu pentru Răsunetul de acum câțiva ani, a fost numit de către Guvernul României în funcția de subprefect al județului Bistrița-Năsăud.
În 1991, Vasile Moldovan renunță definitiv la industrie, unde muncise până atunci, încă de la finalizarea studiilor. Acesta petrece doar un an în funcția de subprefect, ajungând în urma primelor alegeri democratice din 1992 la Consiliul Județean, unde pune mâna pe o funcție de director al Direcției de Dezvoltare, unde a stat 8 ani, până în anul 2000.
Până atunci, Vasile Moldovan și-a desfășurat activitatea în zona industrială, lucrând la Netex, în prelucrearea firelor, la o fabrică de lapte, unde a ocupat și o funcție de conducere, precum și la ICP și mai apoi la fabrica de zahăr de la Lechința.
Deși avea o funcție călduță în Consiliul Județean, Vasile Moldovan s-a vrut primar încă din 1996, când și-a încercat norocul la Primăria Bistrița, ca și candidat independent. Acesta nu a reușit însă să intre în turul doi al alegerilor locale atunci.
A reușit însă în 2000, când i-a propus filiala județeană a Partidului Democrat să candideze la Primăria Bistrița. A condus Primăria Bistrița preț de 8 ani, iar în 2008, când s-a bătut cu social-democrat-ul Ovidiu Crețu și liberalul Ioan Turc, a pierdut-o.
Gurile rele spun că a pierdut Primăria Bistrița, pe care avea șanse să o mai conducă cel puțin încă un mandat, din cauza incendiului de la Biserica Evanghelică și mai ales din cauza modului în care a gestionat acea criză și mai ales din cauza neglijenței cu care a fost tratat simbolul Bistriței, pe care au fost abandonate ani de zile niște schele din lemn, de la care a și pornit incendiul. Bistrițenii l-au taxat la vot și deși intrase în turul doi, a pierdut în fața lui Ovidiu Crețu.
Printre proiectele cu care se poate lăuda Vasile Moldovan se numără Pietonalul Liviu Rebreanu sau atragerea Leoni în Bistrița.
După ce a pierdut Primăria Bistrița, Vasile Moldovan s-a întors la Consiliul Județean, unde a preluat același serviciu și a coordonat dezastruosul proiect Sistem integrat al deșeurilor în județul Bistrița-Năsăud. În 2012, acesta s-a pensionat din Consiliul Județean, însă a rămas în administrația bistrițeană, sub formă de consilier local până anul acesta în vară, când i s-a terminat mandatul.
Vasile Moldovan a candidat, în total de 6 ori la Primăria Bistrița: o dată ca independent, de 4 ori din partea PD/PDL, iar ultima dată, în 2016 din partea ALDE, la care a trecut înainte de alegerile din acel an.
Potrivit ultimei declarații de avere, veniturile lui Moldovan nu sunt deloc de neglijat. Încasează 3.700 de lei sub formă de pensie, a încasat de la Consiliul Local Bistrița în jur de 1.000 de lei lunar, precum și 400 de lei lunar din activitatea de expert judiciar și auditor energetic.
În 2019, Vasile Moldovan ar fi încasat, potrivit aceleiași declarații de avere 25.312 lei de la Aquabis, adică în jur de 2.000 de lei lunar. La un calcul simplu constatăm că Vasile Moldovan a adus în casă lunar, în 2019, în jur de 1.500 de euro.
Acesta mai are trei terenuri agricole în Budești, Bistrița și Tiha Bârgăului și unul forestier în Budești. Terenurile din Budești au fost moștenite în 2004. De asemenea, Vasile Moldovan mai deține împreună cu soția, și ea pensionară, o casă de 100 de metri pătrați în Bistrița, construită în 2006. Are și o casă de vacanță de 50 de metri pătrați în Tiha Bârgăului.
Fostul primar conduce o Dacia Duster din 2011 și nu are datorii la bancă. Are însă un depozit în euro la BRD în valoare de 6.000 de euro, într-un cont deschis în 2004. De asemenea, în 2018 a mai deschis un cont la Banca Transilvania, unde adunat nu mai puțin de 30.000 de lei.
Domnilor politrui, fu****-le cate un sut in c*r tuturor astora care nu vor sa plece la pensie si ocupa abuziv locurile tinerilor nostri care desi sunt calificati, efectiv nu incap si nu au locuri de munca din cauza astora , care vor ei…sa plece ” dincolo ” … direct de la ” locul de munca ” .
Buna era legea lui Boc… prin care se suspenda pensia celor care voiau sa mai lucreze la pensie, la stat , ori una, ori alta… Si ne plangem de ce fug copiii nostri din tzara si odata pecati AMIN… inapoi nu se mai intorc .
Cred ca nivel de tara, s-ar elibera foarte multe locuri de munca daca s-ar reveni la legea lui Basescu-Boc… si culmea ca era lege de dreapta… iar astia de astazi , care guverneaza tzara … sunt tot de dreapta…