Zilele acestea, atât presa, cât și reprezentanți de seamă ai societății civile au vuit pe fondul numirii lui Florin Iordache ca șef al Consiliului Legislativ. Funcție oferită de parlamentari nu are termen de expirare și este aproape imposibil de revocat. Decizia a adus cu ea și un scandal politic cu acuze grave la adresa PNL și USRPLUS. În ceața de după eveniment, ambele partide s-au grăbit să conteste la CCR decizia pentru a nu părea mai vinovate decât sunt deja.
Gazeta de Bistrița va încerca să explice pe larg dilema în care se află acum principalele partide de dreapta și dacă mai este loc de împăcare până la alegerile parlamentare.
Remunerat cu un salariu de 12.000 de lei și cu statut de membru pe viață, Florin Iordache a primit exact ceea ce avea nevoie. O sinecură de vârf. După condamnarea modelului său în carieră, Liviu Dragnea, Iordache a intrat ușor în umbra figurilor mai proeminente din PSD. Artizan al OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, înfocat contestatar al statului de drept și cunoscut pentru atitudinea sa zeflemitoare față de popor, parlamentarul “altă întrebare” s-a cocoțat cu puțin ajutor într-unul dintre cele mai călduțe și ferite locuri din tot toată administrația României. Pasivitatea de care a dat dovadă în ultimul an și jumătate au fost răsplătite de PSD zilele trecute cu acest post.
Ceea ce știm sigur este că Iordache nu ar fi ocupat poziția pe care o are acum fără ajutor din exteriorul PSD. De aici au pornit de fapt tot scandalul politic.
Principalul adversar la această funcție a fost Augustin Zegrean. La propunerea rapidă a PNL, Zegrean a candidat pentru o funcție pentru care, din declarațiile ulterioare nu prea a demonstrat că și-o dorea prea tare. După numărarea voturilor însă, aritmetica îi punea în dificultate pe parlamentari. Cu numai 41 de voturi pentru Zegrean (față de cele 185 obținute de Florin Iordache ) înfrângerea a venit cu multe semne de întrebare. Este evident voturile acordate lui Iordache depășesc cu mult capacitățile PSD-ALDE. Așadar se pare că un partid (sau o formatiune) a sabotat-o pe cealaltă.
Trădare să fie, dar s-o știm și noi!
Asemeni pieselor de teatru cu subiect politic ale lui I.L Caragiale, în parlament se strigă, de o parte și de alta a baricadei PNL-USRPLUS, trădare și blat!
Votul a fost secret, pe bază de buletin, așa că e aproape imposibil de depistat cine și pentru ce a votat. Inițial, PNL a profitat de faptul că Zegrean a fost propunerea partidului și a sărit la gâtul USR-iștilor pentru a-i acuza de blat cu PSD. Învinuirile vin și pe fondul numirii senatorului USR George Dircă la șefia secției pentru evidența legislației. La voturi, candidatul USR a fost vizibil susținut masiv de parlamentarii PSD.
Chiar dacă atacul lui Orban și al liberalilor la adresa USRPLUS par inoportune, din moment ce cele două formațiuni deja plănuiesc mai multe majorități în consiliile locale și județene, precum și o eventuală guvernare la comun, lucrurile nu stau chiar așa. Orban și-a luat de data aceasta cu vârf și îndesat revanșa pentru toate atacurile pe care a trebuit să le încaseze de la USR pe parcursul celor 8 luni de pandemie. Ba mai mult, acolo unde a putut, USRPLUS a dat cu barda, de multe ori pe drept, în mai toți baronii liberi cu funcții prin administrațiile locale, în ciuda alianțelor de campanie cu PNL. Orban, ca lider de parti a înghițit și a continuat să se țină de cuvânt, susținând din plin candidații comuni. De data aceasta, fie că PNL l-ar fi votat sau nu pe Iordache, PNL a reușit să joace impecabil mingea politică, făcându-i pe USR țapul ispășitor al propriului electorat.
USRPLUS – prins cu pantalonii în vine
După controversele legate de listele cu locuri eligibile în parlament, care au eliminat o bună parte din parlamentarii de calitate, USRPLUS o dă din nou în bară. După ce a pierdut foarte mult capital de imagine la nivelul populației, lăsând impresia că deciziile se iau și aici, ca și la partidele vechi, de la vârf și fără prea multe consultări, partidul o mai ia odată peste ochi. Puși sub acuzația de blat de către PNL și cu un parlamentar proaspăt votat subalternul lui Iordache, grupul USR-iștilor se află în pericol. Aceștia au acuzat la rândul lor blat în stil USL-ist și au contestat la CCR numirea lui Iordache pe motivul neimplinirii cvorumului.
Naivitatea de care s-a dat dovadă la nivel de grup parlamentar este evidentă. PSD nu are obiceiu să ofere funcții gratuite și pe ochi frumoși mai ales partidului care i-a periclitat cel mai mult imaginea. De asemenea, USRPLUS a încercat de-a lungul anilor să crească standardele după care se aleg politicienii și funcționarii publici tocmai ca mai apoi să fie în poziția de a-i facilita intrarea pe o poziție aproape imună unui om ca Florin Iordache.
În plus, lipsa de acțiune proactivă lasă de dorit. Prins cu lecția neînvățată, USR o drege acum prin contestație la CCR, fără să dea dovadă de spiritul civic pe care a încercat să îl insufle populației în perioada OUG 13. Prin simplul atac pe cale legală nu demonstrează decât o letargie politică de care alegătorii s-au săturat. Așadar, dacă într-adevăr a existat un blat în stil USL-ist, USRPLUS nu a reacționat pe măsura gravității faptelor
Ce zic politicienii Bistrițeni
Am încercat să aflăm și din partea parlamentarilor din Bistrița ce părere au despre cele întâmplate și mai ales cum și-au exprimat votul.
Deputata Cristina Iurișniți ne-a asigura că niciun parlamentar USR din cei prezenți nu și-ar fi permis să-l voteze pe Iordache. A caracterizat acțiunile PNL ca fiind „o minciună și o mizerie” și a spus că grupul deputaților din USR lucrează la remedierea situației.
“Alături de colegii mei parlamentari USR am propus vot transparent în Parlament, inclusiv la numiri, acordarea încrederii Guvernului și moțiuni de cenzură!Pentru ca situații precum cea creată de votul pentru șefia Consiliului Legislativ să nu mai existe și aleșii să nu se mai poată ascunde în spatele votului secret, deputatul USR Claudiu Năsui depune un proiect de modificare a Regulamentului comun al Senatului și Camerei Deputaților.Odată adoptat proiectul USR, senatorii și deputații nu se vor mai putea ascunde în spatele unui vot secret și vor putea fi trași la răspundere de alegătorii care i-au trimis în funcții și care le plătesc remunerațiile uriașe prin taxe și impozite.Invităm toate partidele parlamentare să susțină inițiativa USR astfel încât aceasta să fie cât mai rapid adoptată,” a declarat deputata pentru Gazeta de Bistrița
Din Păcate, domnul Robert Sighiartău nu a putut fi contactat. Lăsăm, în locul declarației lui, inițiativa PNL de ultimă oră prin care se dorește scurtarea mandatului lui Iordache
Specialiştii liberali pregătesc un proiect de lege prin care să-l schimbe din funcție pe Florin Iordache de la Consiliul Legislativ. În acest moment legea nu prevede nici durata mandatului, nici posibilitatea de revocare a preşedintelui Consiliului Legislativ.
Dacă această inițiativă va trece (și are șanse mari să treacă pentru că USR are nevoie să-și mai spele din păcate) PNL va reuși să se cațere cu mult deasupra PSD și USRPLUS la scorul electoral de după 6 decembrie.