Problemele financiare nu s-au terminat pentru familia Gorea, care administrează grupul de firme Gomar Lux. Luna aceasta D.G.R.F.P. CLUJ-NAPOCA prin ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE BISTRIŢA-NĂSĂUD a cerut falimentul încă a unei firme din grup, în spate fiind datoriile neachitate de aceasta.
Pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud, la începutul lunii martie a fost înregistrat un dosar de faliment, care are în centru firma Hotel Gomar Lux SRL. Cererea este făcută chiar de D.G.R.F.P Cluj-Napoca, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud. Primul termen de judecată este stabilit pentru 1 aprilie, anul în curs.
Pentru anul 2018, Hotel Gomar Lux a raportat o cifră de afaceri de 862.479 de lei, un profit net de 42.932 de lei și datorii care se apropiau de un milion și jumătate de lei. La acea vreme numărul angajaților ajungea la 12. Pe firma în cauză funcționează hotelul și restaurantul cu același nume de la intrare din localitatea Crainimăt.
În 2017, Hotel Gomar Lux raporta o cifră de afaceri de un milion de lei, un profit net de 140.563 de lei și datorii de 1,1 milioane de lei. În 2016, cifra de afaceri se apropia de 1,4 milioane de lei, iar profitul trecea de 160.000 de lei. Datoriile treceau și ele de un milion de lei.
În prima fază, grupul Gomar Lux a intrat în insolvență cu două firme, la cererea debitorului. Este vorba despre Gomar Lux și Gomar Electric.
Familia Gorea mai avea însă în grupul Gomar Lux câteva firme cu care opera. Este vorba despre Gomar Production, Hotel Gomar Lux și Reality Business SRL. Niciuna dintre cele trei firme însă nu se simt bine. Pentru două deja s-a cerut falimentul, iar a treia nu se prezintă nici ea bine.
O singură firmă din grup este încă „în cărți”
În toamna anului trecut, tot Finanțele cereau falimentul unei alte societăți din grup. Este vorba despre Gomar Production SRL. Potrivit ultimei raportări financiare, în anul 2016, SRL-ul avea o cifră de afaceri de 244.486 de lei și pierderi de 85.511 lei. În 2015, firma raporta o cifră de afaceri de 4,7 milioane de lei și pierderi de 60.000 de lei. În 2018, datoriile firmei ajungeau la 254.945 de lei.
Singura firmă căreia încă nu i-a fost solicitată insolvența sau falimentul este Reality Business Solutions SRL, însă nici situația financiară a acestui SRL nu este roz.
Pentru anul 2018, SRL-ul raporta 0 cifră de afaceri și pierderi de peste 100.000 de lei. Situația stătea la fel în 2017, când pierderile ajungeau la 182.592 de lei. În 2016, cifra de afaceri ajungea la 326.150 de lei, iar în 2015 la aproape 400.000 de lei. Datoriile au început să treacă de un milion de lei începând cu anul 2016.
În luna septembrie a anului 2015, pe rolul instanţei de judecată se cerea deschiderea procedurii de insolvenţă, la cererea creditorului pentru firma Gomar Electro. Nu mai puţin de 44 de persoane fizice sau entităţi comerciale cereau insolvenţa firmei.
Trei luni mai târziu, instanţa decide admiterea cererilor formulate de creditori şi numeşte ca administrator judiciar RTZ & Parteners. În 2016, Gomar Electro intră în faliment. După câteva termene, judecătorul pe mâna căruia se afla acest dosar, decide să îi aplice lui Gorea o amendă judiciară de 2.000 de lei, pentru gestionarea incorectă a procedurilor.
Problemele nu se opresc aici. Administratorul firmei SC Gomar Lux SA Bistriţa, Gavril Gorea, este cercetat penal pentru abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, fals în înscrisuri, spălare de bani şi infracţiuni la legea societăţilor comerciale. Plângerea a fost depusă de Iproeb SA, care s-a constituit parte civilă în acest proces.
Gavril Gorea a înregistrat în contabilitatea Gomar Lux nu mai puțin de 23 de facturi fiscale fictive. Cele 23 de facturi fiscale fictive au generat un prejudiciu de peste un milion de lei în sarcina bugetului de stat.
În 2014, Gomar Lux cere deschiderea procedurii simplificate de faliment, susţinând că are datorii de peste 86 de milioane de lei. Aproape cinci milioane şi jumătate de lei reprezentau restanţe de plată către bugetul de stat.
Societatea respectivă figurează şi în evidenţele Centralei Incidentelor de Plăţi, cu instrumente de plată refuzate la plată în valoare totală de 3,4 milioane de lei. Au fost înregistrate şi nu mai puţin de 75 de incidente de plată minore cu bilete la ordin.
Grupul Gomar Lux are proprietăți de milioane de euro
Deşi privind soarta firmelor din grupul Gomar Lux am fi tentaţi să credem că administratorii o duc foarte rău, ne revenim când ne uităm la averea din spatele SRL-urilor. În evidenţele financiar contabile ale societăţii Gomar Lux apar mai multe bunuri, cu o valoare totală de 22 de milioane de lei.
Printre acestea se numără două apartamente cu patru camere şi unul cu trei camere situate în Bistriţa şi evaluate la jumătate de milion de lei. La acestea se mai adaugă un apartament situat pe strada Năsăudului, care a fost evaluat la 111.700 de lei.
Gomar Lux deţine şi câteva clădiri la Crainimăt, în valoare de 1,7 milioane de lei, pe care au sechestre puse Primăria Şieu Măgheruş şi Banca Transilvania. Din averea Gomar Lux face parte şi o casă de vacanţă situată în Piatra Fântânele, care valorează peste 216.000 de lei.
Tot pe firma în cauză era şi o clădire cu magazin şi staţie PECO, cu o valoare de 240.000 de lei. Cu stația PECO s-a încercat o resuscitare, reușind chiar o scurtă asociere cu Țiriac Energy. În cele din urmă, stația PECO a fost preluată de un alt om de afaceri, care a rebranduit-o și a deschis un restaurant lângă.
Grupul Gomar mai are un teren cu construcţii la Deva, evaluat la peste 400.000 de lei, o hală de depozitare în cartierul Viişoara, în valoare de aproape 1,2 milioane de lei, pe care Direcţia Regională a Finanţelor Publice Cluj a pus sechestru.
Perlele grupului sunt însă restaurantul din Crainimăt, care a fost evaluat la peste un milion de lei, cu ipotecă a Băncii Transilvania şi sechestru de la ANAF, Hotelul Gomar Lux, care a fost şi el evaluat la 5,6 milioane de lei. Acesta este vândut pentru 4,2 milioane de lei.
De altfel, Hotelul Gomar Lux, care acum câțiva ani buni făcea încă bani frumoși din evenimente precum nunțile și alte cumetrii, este singurul care încă mai este deschis.
În încercarea de a-şi recupera datoriile, în special băncile şi instituţiile statului au organizat mai multe licitaţii publice pentru vânzarea unei părţi importante din aceste imobile, dar şi a maşinilor aflate pe Gomar Lux şi Gomar Electric.
ANDREEA MOLDOVAN
Pai amu… dupa ce l-eau taiat foarte bine ” coasa ” … pot sta la ” hodina „…
Nici in cel mai crunt Razvoi, nu mor totzi… precum la fel, NIMENI NU POATE AVEA VIATZA VESNICA … !
Pai, imediat ce incetezi sa mai ” cotizezei ” unde trebuie… dai faliment ! Asta este .