Unuia dintre primii investitori de la Colibița i se cere falimentul, de către ANAF. Este vorba despre Ariniș Colibița SRL, care a adunat datorii importante la stat. Culmea, marii investitori de la Colibița înregistrează profituri frumușele, care par să crească de la un an la altul. Și Ariniș Colibița SRL, controlată de familia Hangan, este pe plus.
Prima lună a anului 2020 vine cu o surpriză! ANAF îi cere falimentul primului investitor de la Colibița – Tinu Hangan. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, în data de 15 ianuarie. Deocamdată nu a fost stabilit niciun termen de judecată.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a început anul 2020 cerând falimentul Ariniș Colibița SRL, după ce firma a înregistrat datorii substanțiale la bugetul de stat, pe care nu le-a achitat.
Potrivit datelor oferite de anaf.ro, la data de 30 septembrie 2019, Ariniș Colibița avea obligații restante la bugetul de stat în sumă de peste 90.000 de lei, dintre care 18.811 reprezentau doar penalitățile.
La acestea se adaugă datorii la bugetul asigurărilor de stat în sumă de 48.478 de lei. Și aici 4.600 de lei reprezintă doar penalitățile. Tinu Hangan, se pare, nu a plătit nici asigurarea pentru șomaj a angajaților, suma restantă fiind însă mică 241 de lei. Nici la sănătate nu a plătit, datoriile ajungând la 19.507 lei.
Culmea, Tinu Hangan este cel mai vechi investitor de la Colibița, fiind primul care le-a oferit masă și cazare celor care veneau să se relaxeze la „Marea de la Munte”. În 2020, Tinu Hangan se numără printre puținii care oferă masă la Colibița, în ciuda dezvoltării fulgerătoare din ultimii ani a stațiunii.
În weekend și în sezon restaurantul și terasa sa sunt pline ochi și acum, deși renovări nu prea a făcut în ultimii ani.
Acesta are 12 camere duble cu televizor și grup sanitar propriu. Oferă de asemenea și Internet gratuit. Capacitatea maximă a restaurantului cu tot cu terasă este de 80 de persoane, specificul fiind tradițional românesc.
SRL-ul, înregistrează profit serios din 2015
Dacă aruncăm un ochi pe datele financiare ale societății, nu am zice că este în prag de faliment. Mai mult, pare să îi meargă tot mai bine, de la an la an. În 2018, Ariniș Colibița SRL a înregistrat o cifră de afaceri de peste 800.000 de lei și un profit net de 338.369 de lei.
În 2017, SRL-ului i-a mers și mai bine, înregistrând o cifră de afaceri de 772.105 și un profit net de 352.542 de lei, cel mai mare raportat de la înființarea firmei. În 2016, cifra de afaceri trecea de 700.000 de lei, iar profitul trecea de 250.000 de lei. În 2015, firma lui Hangan reușea să treacă peste pragul de profit de 100.000 de lei.
Până în 2015, profiturile raportate erau ceva mai modeste. În 2014 raporta un profit de doar 24.000 de lei, în 2013 un profit de doar 20.000 de lei, iar în 2012 de doar 11.894 de lei, cel mai mic de la înființare.
În 2018, Ariniș Colibița a avut și cel mai mare număr de angajați – 6. Tot în 2018, firma a înregistrat și cele mai mari datorii – 234.542 de lei. Până în 2015, datoriile nu treceau de 100.000 de lei.
Într-un interviu acordat mass-media locală, Tinu Hangan dă vina pentru situația financiară în care se află mai multe dintre unitățile de la Colibița pe șantierele de anul trecut, când a început amenajarea drumului din stațiune și concomitent au început și lucrări la infrastructura de apă și canal, dar și pe jurnaliști.
Jurnaliștii ar fi alungat și ei o parte din turiști prin materialele în care vorbeau despre deversările ilegale de la Colibița. Potrivit lui Tinu Hangan, după acele materiale care au făcut înconjurul presei locale, în unele locuri jumătate dintre turiști și-au anulat rezervările.
Celor mari pare însă să le meargă foarte bine business-urilor de la Colibița. Drept dovadă stau Complexul Fisherman`s, dar și Roser House, care au înregistrat profituri frumușele.
Colibița face cu ochiul marilor jucători din județ
Reclama proastă și șantierele din ultima perioadă nu par să fie impedimente pentru alți investitori care au pus ochii pe Colibița. Printre ei se numără și cei de la Geoplast, care au ridicat deja anii trecuți un complex de lux la Colibița, unde o cameră ajunge că coste și 150 de euro pe noapte.
Asta după ce Ana Maria Ștefănuțiu Mureșan, patroana Geoplast (producător de uși și ferestre) și-a transformat casa de vacanță ridicată la Colibița într-un complex turistic. Acesta este dotat cu restaurant, SPA cu căzi de hidromasaj și saună, teren de tenis, ponton, loc de joacă pentru copii și chiar și un cinema 3D.
Profitul nu s-a lăsat deloc așteptat. În 2018, Roser House SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 2,4 milioane de lei și un profit net de un milion de lei. Asta după ce chiar în primul an de funcționare cifra de afaceri ajungea la 986.842 de lei, iar profitul net la 124.239 de lei.
Ditamai hotelul îl pregătesc și cei de la Dimex 2000, cei care au și modernizat drumul care duce la Colibița, lucrări pentru care au încasat aproape 13 milioane de lei.
Dimex 2000 pregătește un hotel cu cinci etaje, care se întinde pe mai bine de 7.000 de metri pătrați. Parcările sunt luate și ele în calcul, fiind proiectate trei niveluri subterane în acest scop.
Hotelul va avea 50 de camere și o capacitate maximă de 100 de locuri. Unitatea va fi dotată cu o sală de conferințe cu 160 de locuri, un restaurant cu 130 de locuri și un centru SPA, dotat cu piscină, jacuzzi, saună uscată și umedă, precum și o sală de fitness.
La o pensiune de lux visează și cei de la Metropolis, după cum au specificat în planul de reorganizare. Deși încă nu au făcut vreun pas concret în acest sens, cei de la Metropolis vor să ridice o pensiune de 5 stele, cu servicii exclusiviste, de nișă.
Primul care a investit masiv în Colibiţa este Vasile Coruţiu, care a început să facă bani cu Matcon şi Garant Service. Coruţiu s-a retras din construcţii în 2013 şi a hotărât să investească la Colibiţa. Acolo a pus pe picioare complexul Fisherman`s, unul dintre cele mai luxoase locaţii de la „marea de la munte”. Afaceristul le-a pus turiştilor la dispoziţie un restaurant, plajă cu umbreluţe, piscine şi chiar un jacuzzi şi un mic SPA. Prețurile practicate de Coruțiu ajung și la 100 de euro pe cameră, în cazul bungalow-urilor exclusiviste.
Cor-Adyana SRL, firmă pe care funcționează Fisherman`s, a raportat pentru anul 2018 o cifră de afaceri de 4 milioane de lei și un profit net de 856.176 de lei. În 2017, cifra de afaceri ajungea la 3,6 milioane de lei, iar profitul trecea pentru prima dată de un milion de lei.
Firma a trecut de un profit de 500.000 de lei în 2015, iar de atunci este tot pe creștere. Nu lipsesc nici datoriile, în 2018, acestea ajungând la 379.106 lei, culmea, în scădere în ultimii ani.
Andreea Moldovan