Un filmuleț un un cal schilodit lăsat pradă urșilor în Munții Rodnei, în zona comunei Romuli, care a fost postat de Agent Green pe pagina lor de Facebook, a stârnit multă indignare printre internauți. Autorul faptei ar fi un membru al Asociației de Vânătoare Montana Coșbuc, asociație care a mai avut în trecut probleme similare.
UPDATE 2:
Se pare că punerea cailor drept momeală pentru urși este o practică, în zona comunei Romuli. Pe Facebook au mai fost posate încă două filmulețe: unul care este în legătură cu cel postat de Agent Green, iar celălalt în care se vede un cal viu tras de un tractor pentru a fi dat mâncare la urși.
Iată imaginile:
ATENȚIE, SUNT IMAGINI CARE VĂ POT AFECTA EMOȚIONAL!
UPDATE:
„În urma vizualizării imaginilor apărute în spațiul public, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud împreună cu cei ai Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase s-au autosesizat și au demarat cercetările în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “rănirea și schingiuirea animalelor”, faptă prevăzută de Legea 205/2004 privind protecția animalelor.
De asemenea, au fost sesizate pentru efectuarea de verificări de specialitate Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Garda Forestieră.
Polițiștii au identificat persoanele implicate și efectuează în continuare cercetări, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale”, a declarat în urmă cu puțin timp, Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
În imaginile surprinse de surse ale organizației de mediu se vede un presupus vânător, membru al Asociației de Vânătoare Montana Coșbuc, care trage dintr-o remorcă un cal în agonie.
„Parcul Național Munții Rodnei, 7 septembrie 2019, comuna Romuli.
Cal viu torturat, legat și târât în pădure. Potrivit sursei Agent Green, actul de cruzime a fost comis pe 7 septembrie în Parcul Național Munții Rodnei pe raza comunei Romuli, iar autorii ar fi membri ai Asociației de Vànătoare Montana Coșbuc care au dus calul în pădure drept momeală pentru a vâna urși. Autovehiculul din filmare are numărul de înmatriculare BN 59 SAL. Rugăm Politia Romana să investigheze de urgență acest caz absolut revoltător, să prindă făptași, să aplice pedepsele maxime prevăzute de lege și să aducă la cunoștința publicului toate aceste aspecte„, au scris cei de la Agent Green pe pagina lor de Facebook.
Video și comentariile pot fi vizualizate AICI.
IPJ Bistrița-Năsăud a demarat o anchetă în acest caz.
„Ne-am sesizat din oficiu pe baza imaginilor și efectuăm verificări„, a declarat pentru Gazeta de Bistrița, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud, Crina Sîrb.
Nu doar polițiștii verifică acest caz, ci și reprezentanții Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud.
„Cazul este mai mult de competența Poliției și a celor de la Protecția Animalelor. Sigur, vom merge acolo să verificăm, probabil mâine. Noi trebuie să vedem dacă acel cal a fost drept momeală. Aspectul ăsta intră în competența Gărzii„, a declarat, pentru Gazeta de Bistrița, Daniel Pop, șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud.
În urmă cu ceva ani, aceeași asociație a mai fost în vizorul autorităților.
Astfel, în mai 2011, Gazeta de Bistrița arăta că, președintele de la acea vreme al Asociatiei EcoRodna, Claudiu Iusan, a observat, în urma unor deplasări în teren, în zona Valea Stramba (Romuli) – Bătrâna – Tarnița la Cruce din Parcul Național Munții Rodnei, efectuate în în aceeași lună, o practică ilegală a Asociației de Vânătoare Montana Coșbuc, coordonată de omul de afaceri Pavel Sângeorzan (CITEȘTE AICI).
Mai exact, potrivit lui Claudiu Iușan, „asociația a amplasat două cadavre de cai și mai multi saci cu resturi de animale moarte și porumb pe limita Parcului Național Munții Rodnei în zona Sub Piatra (Valea Strâmba), în vederea atragerii carnivorelor mari și cu precădere a urșilor în afara limitelor Parcului și a-i împușca din cabana de vânătoare amplasată tot pe limita Parcului Național, la doar 20 de metri de zona de amplasare a nadei”.
Același Pavel Sângeorzan a stârnit valuri și în 2005, când a construit ilegal o cabană de vânătoare, motiv pentru care conducerea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Cinegetic Bistrița-Năsăud – actuala Garda Forestieră – i-a intocmit plângere penală sub acuzația de infracțiune silvică. Cu toate acestea, Sângeorzan a scăpat basma curată, întrucat în fața instanței din Năsăud a prevalat faptul că acesta este căsătorit, dar și regretele exprimate.
În situația prezentă reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei s-au autosesizat și au transmis sesizări atât Poliției, cât și reprezentaților Gărzii Forestiere.
„Trebuie să vedem exact unde a fost pus calul, dacă este în interiorul Parcului sau în afara lor. Dacă este în afară nu putem decât să alertăm autoritățile. Oricum avem câțiva rangeri care au mers deja acolo să verifice exact situația„, a declarat pentru Gazeta de Bistrița de Bistrița, Claudiu Iușan, reprezentantul Parcului Național Munții Rodnei.