Șefi de post, trimiși în judecată pentru abuz în funcție. Cât de bine și-au făcut treaba procurorii
Continuăm seria polițiștilor din Bistrița-Năsăudcare, de-a lungul anilor, au fost inculpați în dosare penale. De data aceasta avem în vizor doi polițiști din Târlișua, Ioan Țermure și Alexandru Bolbos. Două cazuri extrem de încâlcite și ciudate, în care se vorbește de abuz în serviciu, complicitate la traficul de țigări, fals în declarații sau favorizarea infractorului. Numai că,după trimiterea celor doi în judecată, în 2015, în ambele cazuri urmărirea penală a fost prost întocmită, astfel că rechizitoriile au fost retrimise la procuror spre refacere. În 2017, cei doi au fost trimiși pentru a doua oară în judecată, într-unul dintre dosare apărând elemente noi care execed perioadei pentru care s-a efectuat inițial urmărirea penală.
Ioan Țermure și Alexandru Bolbos au fost doi polițiști din Târlișua, primul fiind chiar șeful de post, care în 2015 au fost săltați de procurori. Țermure a fost acuzat de abuz în serviciu şi complicitate la contrabandă, în timp ce Alexandru Bolbos a fost acuzat de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi fals intelectual.
Acuzat de abuz în funcție și favorizarea infractorului
Primul care a căzut în plasa anchetatorilor a fost Alexandru Bolbos, agent de poliţie în Târlişua, ar fi muşamalizat mai multe infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. Mai precis, agentul de poliție a fost acuzat de abuz în serviciu, instigare la fals în declaraţii, fals intelectual şi favorizarea infractorului. În prima fază, în martie 2015, acesta a fost arestat la domicilu pentru 30 de zile, deși procurorii l-ar fi vrut după gratii, măsură care a fost prelungită cu încă 30 de zile, iar apoi au urmat alte patru luni de control judiciar.
În luna septembrie 2015, polițistul de fost trimis în judecată, dosarul ajungând pe rolul Judecătoriei Beclean.
„Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent, rezultă că în perioada 12 ianuarie 2013 – 10 ianuarie 2015, având calitatea de agent de poliţie în cadrul postului de poliţie Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud, inculpatul şi-a încălcat în mod repetat atribuţiile de serviciu (13 acte materiale), nesesizându-se din oficiu cu privire la comiterea unor infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, contra integrităţii corporale, contra patrimoniului şi referitor la alte fapte penale care aduc atingere unor norme de convieţuire socială, urmarea constând în obţinerea unor foloase necuvenite de către funcţionar pentru sine sau pentru altul şi vătămarea intereselor şi obiectivelor instituţiei publice din care face parte”,arăta Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, într-un comunicat din 2015.
Dosar întors la procurori
Dosarul nu a trecut însă de etapa de verificare a legalităţii actelor de sesizare penală şi a rechizitoriului întocmit de procurori.Patru luni mai târziu, în urma excepţiilor invocate de Alexandru Bolbos, judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Beclean «constată nulitatea relativă a Ordonanţei „de punere în mişcare a acţiunii penale” dată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud la 31.08.2015 în dosarul nr.42/P/2015. În baza art.280 alin.1 Cod procedură penală constată nulitatea relativă a rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud nr. 42/P/2015. Constată că rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud nr. 42/P/2015 încalcă dispoziţiile art. 328 alin. 1 Cod Procedură Penală». Drept urmare, instanţa a dispus remedierea neregularităţilor constatate în termen de 5 zile de la comunicarea deciziei instanţei.
Se pare însă că procurorii nu au remediat însă neregularităţile constatate de instanţă, astfel că în februarie 2016, judecătorul de cameră preliminară a decis restituirea cauzei către Parchet.
Procurorii au contestat decizia la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, unde însă nu au avut succes, întrucât în aprilie 2016 instanţa a considerat contestaţia ca fiind nefondată.
Retrimis în judecată
Procurorilor le-a luat fix un an din momentul în care rechizitoriul le-a fost restituit să refacă urmărirea penală.Când Alexandru Bolbos a fost trimis pentru a doua oară în judecată, capetele de acuzare erau nițel schimbate.
Astfel, potrivit procurorilor, Alexandru Bolbos a fost trimis în judecată „pentru comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, instigare la fals în declaraţii, fals în declaraţii şi uz de fals, “constând în faptul că în perioada 2013 – 2014, având calitatea de agent de poliţie, în cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, Postul de Poliţie Târlişua, nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu, nesesizând în anumite situaţii, fapte penale de care a luat la cunoştinţă şi totodată, în alte situaţii, determinând pe alte persoane să facă declaraţii mincinoase pe baza cărora personal a încheiat acte necorespunzătoare adevărului (procese verbale de sancţionare contravenţională), ce au fost înregistrate în registrul de evidenţă a contravenţiilor”.
Lupta dintre Bolbos și procurori continuă încă, pentru că judecata pe fond în acest dosar nu este încă finalizată.
Dosarul șefului de post din Târlișua, mai mult decât ciudat
Tot în toamna lui 2015 a venit rândul șefului de post din Târlișua, Ioan Țermure, să ajungă în fața instanței de judecată pe post de inculpat. Acesta a fost acuzat de procurori de de abuz în serviciu şi complicitate la contrabandă, iar faptele sale s-ar fi întins pe perioada a 8 ani.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud de la acea dată, Ţermure, „în calitate de lucrător de poliţie, în cadrul Postului de Poliţie Târlişua, în perioada2006 – 2014, şi-a îndeplinit necorespunzător atribuţiile de serviciu, neconstatând fapte penale despre care avea cunoştinţă, favorizând astfel pe autorii unor infracţiuni, prin netragerea la răspundere penală”.
Și în cazul lui Ioan Țermure, procurorii au întocmit aiurea rechizitioriul, astfel că, în camera preliminară, acesta a fost întors de magistrații de la Judecătoria Beclean, pentru refacerea urmăririi penale.
Ca și colegul său Bolbos, Ioan Țermure a fost trimis în judecată pentru a doua oară în 2017, cu aceleași acuzații. Numai că de data aceasta, perioada în care fostul şef de post din Târlişua ar fi comis infracţiunile, este alta:2008 – 2016. Practic, conform procurorilor, Ţermure şi-ar fi continuat activitatea infracţională încă un andupă ce a fost trimis în judecată în 2015.
„În perioada 2008 – 2016, având calitatea de agent de poliţie, în cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, Postul de poliţie Târlişua, nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu, nesesizând în anumite situaţii, fapte penale de care a luat cunoştinţă, şi sprijinind astfel contrabanda cu ţigări, cu consecinţa producerii unui prejudiciu de 114.220 lei”, se preciza la acea vreme într-un comunicat al Parchetului.
Judecata pe fond nu este finalizată nici în acest dosar.
Șeful de post din Braniște are acuzații grave
Șef de post în comuna Braniște, Savu Relu este un alt polițist trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție, dosarul fiind întregistrat în iulie 2018 pe rolul Judecătoriei Beclean.
Potrivit Parchetului, Savu Relu a fost acuzat de abuz în serviciu și luare de mită.
“Faptele de luare de mită constau în acuzații aduse agentului de poliție, Savu Relu, motivat de împrejurarea că în cursul lunii martie 2014, în cadrul unor dosare penale, pe care le avea în instrumentare, și-ar fi însușit pe nedrept diverse sume de bani (respectiv de 500 lei din suma de 1000 lei și suma de 150 lei din suma de 300 lei), cu care anumite părți din dosare s-au împăcat, pentru anumite fapte penale.
Celelalte fapte au fost reclamate ca fiind comise în perioada 2014-2016 și constau în dispunerea asupra unor bunuri ridicate de acesta în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu și respectiv în determinarea unor persoane să comită fapte penale de sustragere de bunuri, pe care acesta le-ar fi primit după care le-ar fi procesat, dispunând asupra bunurilor obținute, prin vânzarea lor ca acte de comerț, precum și în neluarea de măsuri de constatatre de fapte penale de care ar fi luat cunoștință”, se arăta într-un comunicat al Parchetului din 2017.
La acea vreme, oamenii din Braniște povesteau că polițistul se folosea de asistații sociali pe care îi trimitea să fure fructe, pe care mai apoi le transforma în țuică. Ulterior, alcoolul era transportat în Mureș, la tatăl său, care se ocupa de comercilizarea produsului. Se pare că Savu nu s-a sfiit să transporte alcoolul chiar cu mașina poliției.
Sătenii au mai povestit și faptul că Savu se ocupa de confiscarea transporturilor ilegale de lemne. Numai că respectivele lemne confiscate nu ajungeau cum era normal în ograda ocolului silvic, ci în a sa personală.
Deși Savu a fost trimis în judecată, așa cum am precizat mai sus, în iulie 2918, în dosar n u a fost stabilit nici măcar un termen.
Pai asta-i ” MAREA CORUPTIE „… ( !!!) o canistra de benzina… SAU DE MOTORINA , o roata de cascaval , un miel de paste… , un pock de tzagari… , o carutza de lemne de foc … un cos cu oua , de carnatz, cu salam sau cartabos … care se duc de jos in sus… pana la ” Calul pe Calul, pe Calul , pe Calul… calare „( stiti povestea lui Paunescu ) ce mai … MAREA CORUPTIE de pe aceasta ” lume ” … descoperita de procurori, cu ” sesizarea din oficiu ” … sau cu ” denuntul calomnios ” !
Autoritatile statului, n-au curajul sa se ocupe ei de marii ” smardoi „, care-si iau sau capata de toate si de unde vor muschii lor , nu platesc nimic la stat, fac legea cum vor ei in ” baronatul ” lor … si care sunt dispusi sa dea mita ” milioane de euroi „… ati vazut la TV cam cat trebuie sa dai mita daca vrei si ai cui … ” sa dai „…
Asta-i mai frate … MAAAAREA CORUPTIE … !!!