Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ(UJSLI) Bistriţa-Năsăud se luptă cu o mulţime de primării şi şcoli din judeţ pentru a obţine drepturile cuvenite cadrelor didactice. Astfel că instituţia a înregistrat peste 100 de procese la Tribunalul Bistriţa-Năsăud unde chemau în judecată administraţiile locale ce nu aplică sentinţele judecătoreşti în speţă, sau şcolile ce refuză să acorde salariile cuvenite, conform legii profesorilor în cauză.

 

Naveta nedecontată

O mulţime de cadre didactice din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost reprezentate de UJSLI şi au câştigat în instanţă decontarea cheltuielilor pentru naveta efectuată în scopul educării elevilor.

Însă, chiar dacă în unele cazuri primăriile sunt cele ce trebuie să achite aceste costuri şi totodată există sentinţe judecătoreşti în acest sens, în realitate, când vine vorba de o alocare bugetară locală în acest sens, politicienii ”uită”.

Executivul a aprobat, prin H.G. nr. 569/2015, norme metodologice având ca obiect stabilirea procedurilor şi a documentelor justificative ce trebuie prezentate la decont de persoanele implicate, precum şi a rolului autorităţilor administraţiei publice locale şi unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, în vederea decontării cheltuielilor cu efectuarea navetei cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar.

Normele prevăd obligaţia autorităţilor administraţiei publice locale de a cuprinde în bugetul local sume destinate decontării cheltuielilor cu efectuarea navetei beneficiarilor din învăţământul preuniversitar de stat, din unităţile de învăţământ special şi din centrele de resurse şi asistenţă educaţională, care nu dispun de locuinţă în localitatea unde este situată unitatea de învăţământ la care au postul. Sumele destinate navetei se asigură din veniturile proprii ale bugetelor locale şi din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

De decontarea cheltuielilor de navetă beneficiază cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar, care nu deţin locuinţă în localitatea unde aceştia îşi au postul.

Cheltuielile cu efectuarea navetei se decontează doar atunci când distanţa ce trebuie parcursă zilnic depăşeşte limita teritorială a localităţii în care se găseşte unitatea de învăţământ preuniversitar de stat.

 

Naveta beneficiarilor poate fi efectuată cu:

  • autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute/asigurate de către unităţile de învăţământ în -măsura în care nu este afectat transportul elevilor, transportul de acest tip fiind gratuit;
  • autovehiculele/ambarcaţiunile destinate transportului de persoane deţinute/asigurate de către autorităţile administraţiei publice locale, în măsura în care nu este afectat transportul elevilor;
  • mijloace de transport ale operatorilor de transport autorizaţi (transport în comun: microbuze, autobuze, tren, ambarcaţiune);
  • autoturismul/ambarcaţiune proprietate personală sau deţinut/ă legal cu orice titlu.

În vederea decontării lunare a cheltuielilor cu efectuarea navetei, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământanalizează cererile pentru asigurarea decontării cheltuielilor cu efectuarea navetei, având în vedere, între altele:

  • domiciliul/reşedinţa solicitantului dovedite cu menţiunile cuprinse în cartea de identitate;
  • dacă solicitantul deţine sau nu deţine o locuinţă în localitatea unde are postul, pe baza declaraţiei pe propria răspundere;
  • dacă transportul poate fi sau nu asigurat cu autovehicule/ambarcaţiuni de ale unităţii de învăţământ sau ale unităţii administraţiei locale;
  • distanţa, în kilometri, între localitatea de domiciliu/reşedinţă şi localitatea în care se află situată unitatea de învăţământ;
  • mijloacele de transport în comun cu care se deplasează solicitantul între localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află situată unitatea de învăţământ;
  • valoarea unui abonament lunar pe fiecare tip de mijloc de transport în comun;
  • valoarea biletelor pe fiecare mijloc de transport, numai în următoarele situaţii: pe ruta respectivă nu se emit abonamente; beneficiarul utilizează mai multe mijloace de transport în comun; beneficiarul are postul în mai multe unităţi de învăţământ din localităţi diferite;
  • numărul de persoane care solicită decontarea navetei.

 

Altă luptă în instanţă pentru salariile nemajorate

În ultima perioadă, datorită grevelor efectuate de cadrele din învăţământ, Guvernul a aprobat multiple majorări de salarii. Acest lucru survine ca urmare a faptului că, existat persoane ce aveau salarii mult sub minimul pe economie.

Pe această cale, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ(UJSLI) Bistriţa-Năsăud a formulat peste 100 de procese împotriva primăriilor şi şcolilor din judeţ, precum pentru instituţiile din localitatea Beclean, Bistriţa-Năsăud.

„Sindicatele astea din învăţământ au nişte drepturi. Fiecare au cuantumul cuvenit pe care nu l-au primit. Era acea lege din 2009 sau 2010. Noi vrem să le acordăm acele sume, dar legal, singura metodă prin care putem să facem acest lucru, este deşi sună ciudat, acţiunea în instanţă. Cu alte cuvinte pentru alocarea banilor din buget trebuie sa existe o decizie de aplicare a unei legi” explică primarul din Beclean, Nicu Moldovan.

tribunalul bistrita nasaud 1

Se pregăteşte noua lege a salarizării

Noua lege a salarizării ar putea aduce lefuri mari pentru toţi profesorii. Ministerul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent că a înaintat Guvernului propunerile care pot aduce salarii mai mari cu procente cuprinse între 70 şi 177%, în funcţie de pregătire şi formă.

„Este o propunere pe care Ministerul Educaţiei a înaintat-o înainte de apariţia anunţului de mărire a salariilor din sănătate. În funcţie de pregătire, vechime şi formă,  universitar şi preuniversitar, documentul propune creşteri cuprinse între circa 70% şi 177%, adică aproape triplare salarială”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a mai spus că acestea sunt propunerile pe care le-a înaintat Guvernului ca urmare a consultărilor cu sindicatele din învăţământ în cadrul discuţiilor despre noua lege a salarizării.

Întrebat de gândul de când se vor mări salariile profesorilor cu procentele propuse, Sorin Cîmpeanu a declarat că nu ştie. „Rugămintea mea ca atunci când aflaţi dumneavoastră să-mi spuneţi şi mie. E aceeaşi întrebare şi a mea şi a multora”, a spus Cîmpeanu.

Sindicaliştii îi răspund ministrului Educaţiei şi spun că procentele de mărire a salariilor negociate pentru noua lege a salarizării nu se mai pun în discuţie. Sindicaliştii din Educaţie se vor întâlni luni cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre mărirea salariilor din învăţământ.

„Noi am purtat nişte discuţii  la un anumit moment, în urmă cu două-trei luni, anexele cu privire la salarizarea în învăţământ, preuniversitar şi universitar, am căzut de acord cu Ministerul Educaţiei să susţinem o variantă negociată la nivel de ministere, iar această variantă urma să fie înaintată către Ministerul Muncii, unde are loc o ultimă plajă de discuţii, nu ştiu să vă spun când.  Numai  că între timp noi am discutat ceva, a apărut altceva, a apărut ordonanţa pentru demnitari care ajung din start în vârful piramidei salariale, cu creşteri de pe o lege care încă nu există. De asemenea, tot pe baza unor acte normative au crescut salariile din Administraţia Prezidenţială, au mai crescut salariile şi la Palatul Victoria, parlamentarii şi-au mai votat nişte pensii de excepţie că lor li se pare logic să fie primii beneficiari. Şi, categoric, în momentul de faţă ceea ce s-a discutat atunci va fi pus în discuţie în momentul de faţă, discutăm în cu totul  alte condiţii”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.

Reprezentanţii profesorilor spun că procentele negociate în timpul discuţiilor pentru noua lege a salarizării, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 decembrie 2015, trebuie din nou discutate.

În urmă cu două zile, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu poate garanta măriri de salarii pentru profesori mai mari decât procentele prevăzute în acordurile încheiate deja cu sindicatele din educaţie, ceea ce însemna măriri cu 5 % în martie şi octombrie.

„Anul trecut am semnat împreună cu sindicatele un acord pentru unele măsuri în domeniul educaţiei care prevedeau creşteri de 5% pentru personalul didactic, 12% de la 1 august pentru personalul nedidactic. Şi, de asemenea, subliniez, plata în avans obţinută în şedinţa de Guvern, deşi în acord era prevăzută ţinta de an pe an, adică 2015 pe 2015, la rectificare avem toate sumele cu plata hotărârilor judecătoreşti pentru anul 2016. Este vorba de o sumă de peste 2 miliarde de lei doar pentru învăţământul preuniversitar. Toate aceste lucruri au fost făcute”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.