Ca urmare a protocolului adiţional secret al pactului Hitler-Stalin din 1939 şi prăbuşirii Aliaţilor apuseni în iunie 1939, un ultimatum este transmis României de către Uniunea Sovietică la data de 28 iunie 1940: România dispune de 48 de ore pentru a evacua Basarabia şi nordul Bucovinei, în caz contrar URSS va declara război. România cedează şi după 40 de ore, trupele sovietice şi ale NKVD-ului intră în teritoriile cerute şi în Ţinutul Herţei care nu era menţionat în ultimatum. În timpul retragerii pripite şi haotice a administraţiei şi armatei române din aceste teritorii, populaţia română/moldoveană a fost supusă la jafuri, torturi şi asasinate din partea comandourilor comuniste şi a trupelor NKVD – iste. Alte acţiuni împotriva reprezentanţilor oficiali ai Statului Român în retragere au fost comise de unităţi militare sovietice şi de comuniştii locali.

După intrarea României în cel de-al doilea război mondial, sub comanda lui Ion Antonescu, care a dat celebrul ordin: Soldaţi, vă ordon, treceţi Prutul!, Basarabia s-a întors în componenţa statului român timp de încă trei ani. În decursul acestor trei ani însă, ţinutul este administrat militar, iar populaţiile suspectate de a fi colaborat cu puterea sovietică (precum şi ţiganii şi evreii, indiferent de atitudinea lor) sunt supuse la rândul lor la jafuri, asasinate şi deportări în Transnistria. Armata română împreună cu cea germană au comis crime pe teritoriul Basarabiei şi au organizat lagăre de concentrare pentru exterminarea evreilor şi ţiganilor din România. În eliberarea Basarabiei s-a folosit principiul scopul scuză mijloacele, conform căruia erau necesare atât crimele împotriva populaţiilor civile, cât şi trimiterea Armatei române la măcel până la Stalingrad. Pentru aceste fapte Mareşalului Ion Antonescu a fost judecat de Tribunalul Poporului din Bucureşti, declarat "Criminal de Război", condamnat la moarte şi executat la Penitenciarul Jilava în 1946.

În martie 1944 armata sovietică reocupă teritoriile situate la nord-est de o linie Tighina-Chişinău-Iaşi, iar la 23 august 1944, după trecerea României de partea Aliaţilor, reocupă Basarabia în întregime. Acţiunile antiromâneşti întreprinse de comunişti, ajutaţi de elemente minoritare şovine, împotriva populaţiei civile române în 1940 s-au repetat atât în momentul retragerii armatei sovietice din iunie 1941, cât şi, mult mai intens, după revenirea acesteia în 1944.

sursa: wapedia

Eugen Farcaşiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.