Cererile de înscriere pentru sesiunea din 2016 a examenului de primire în profesia de avocat mai pot fi depuse până cel târziu pe 17 august, conform informațiilor furnizate de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR). Admiterea în avocatură va avea loc, în București și în alte șase centre din țară, în luna septembrie.


 

Consiliul UNBR a adoptat, într-o ședință ce a avut loc la începutul lunii iunie, o hotărâre privind organizarea examenului de primire în profesie – sesiunea 2016. Mai precis, prin intermediul Hotărârii nr. 97/2016, UNBR a stabilit măsurile privind organizarea examenului ce va avea loc pe data de 12 septembrie.

Candidații și-au putut depune cererile de înscriere la examenul de primire în profesia de avocat începând de pe 19 iulie, această etapă urmând să se termine astăzi, 17 august.

Cererea de înscriere la examen trebuie să fie însoțită de o declarație din care să rezulte că, în cazul în care va fi declarat admis, candidatul înţelege că nu poate să se înscrie în alt barou decât cel la care a depus cererea de înscriere la examen. Concret, dosarul de înscriere la examen trebuie să fie format dintr-o cerere de înscriere și din mai multe acte, după cum urmează:

  • certificatul de naştere, în copie certificată pentru conformitate;
  • actul de identitate, în copie;
  • diploma de licenţă în copie legalizată (în cazul în care diploma de licenţă a fost obţinută după anul 1995, se va depune şi copia legalizată a foii matricole eliberată de facultatea absolvită);
  • dovada de plată a taxei de înscriere la examen, în original;
  • certificatul de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data depunerii cererii;
  • certificat privind starea de sănătate a candidatului, incluzând şi o evaluare psihiatrică (certificatul se eliberează de entităţile desemnate de către consiliile barourilor şi vor fi menţionate în anunţul de examen făcut de fiecare barou);
  • certificat eliberat de baroul competent în care solicitantul a mai fost înscris în profesie, care să ateste cauzele încetării calităţii de avocat ori, dacă este cazul, motivele respingerii unei cereri anterioare de primire în profesie.

Cea de-a doua etapă dinaintea examenului propriu-zis se va desfășura între 18 și 20 august, când barourile vor verifica dosarele de înscriere la examen și vor afișa rezultatul conform prevederilor Regulamentului de examen. Apoi, în perioada 22-24 august vor fi soluţionate eventualele contestaţii formulate de candidaţii cărora li s-a respins înscrierea la examen.

În documentul citat se menționează că, în cazuri „temeinic justificate” și numai dacă a fost obținută aprobarea Comisiei Permanente a UNBR, candidații își pot completa dosarul cu actele care nu au putut fi procurate din motive „imprevizibile și insurmontabile”, cu cel mult cinci zile înainte de data examenului.

Important! În Hotărârea UNBR nr. 97/2016 este precizat faptul că, „exclusiv pentru candidaţii care au susţinut examenul de licenţă în anul universitar 2016 şi numai dacă unităţile de învăţământ absolvite de aceştia nu au emis diplomele de licenţă, se admite depunerea adeverinţei de absolvire a examenului de licenţă, eliberată de unitatea de învăţământ, în locul diplomei de licenţă (…); în acest caz, nu se cere ca adeverinţa de absolvire să fie însoţită de foaia matricolă”.

Taxa de înscriere este de 1.000 de lei

Candidații care vor să își depună dosarele de înscriere la examenul de primire în profesia de avocat trebuie să știe că, pentru sesiunea din septembrie 2016, taxa de examen este de 1.000 de lei. Aceasta trebuie să fie achitată în contul INPPA din București – RO56RNCB0082044172480001, deschis la B.C.R., Sucursala Unirea, Bucureşti, cu menţiunea „Taxă examen primire în profesie ca avocat stagiar, sesiunea septembrie 2016”, respectiv „Taxă examen primire în profesie ca avocat definitiv, sesiunea septembrie 2016”, se arată în Hotărârea UNBR nr. 97/2016.

De asemenea, în Hotărârea nr. 99/2016 privind privind taxa de înscriere la examenul de primire în profesie, sesiunea septembrie 2016 se stabilește faptul că totalul de 1.000 de lei este repartizat astfel:

  • 400 lei pentru baroul la care se efectuează operaţiunile aferente înscrierii la examen, prin activităţi de secretariat, specifice şi prin acte şi operaţiuni de verificare a actelor ce însoţesc cererea de înscrie re la examen;
  • diferenţa de 600 lei se repartizează între centrele INPPA şi INPPA Central Bucureşti, după cum urmează:
    • 70% la centrele de examen ale INPPA, care vor suporta costurile organizării şi desfăşurării examenului;
    • 30% la INPPA Central Bucureşti pentru suportarea costurilor organizării şi desfăşurării activităţilor şi operaţiunilor de examen la nivel naţional.

Atenție! Taxa de înscriere la examen se restituie candidaţilor care nu s-au prezentat la susţinerea examenului din motive obiective, justificate cu acte doveditoare, precum şi candidaţilor retraşi anterior afişării listelor cu rezultatele verificării îndeplinirii condiţiilor de participare la examen.

Unde se va susține examenul de primire în profesie

Documentul publicat pe site-ul UNBR stabilește că examenul din toamna acestui an se va susține în mod unitar, în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA) și se va desfășura prin INPPA Central București și prin centrele teritoriale ale acestuia.

În ceea ce privește tematica de examen, aceasta poate fi consultată aici.

Candidații vor fi arondați pentru susținerea examenului în raport de baroul la care s-a depus cererea de înscriere la examen și la care, în caz de primire în profesie, candidatul care a promovat examenul este obligat să se înscrie, fără a putea să se înscrie în alt barou, astfel:

  • I.N.P.P.A. central (Bucureşti): Barourile Bucureşti, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Tulcea şi Dâmboviţa;
  • Centrul teritorial Braşov: Barourile Braşov, Buzău, Covasna, Harghita, Mureş, Prahova şi Sibiu;
  • Centrul teritorial Cluj-Napoca: Barourile Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj şi Maramureş;
  • Centrul teritorial Craiova: Barourile Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Argeş, Teleorman şi Vâlcea;
  • Centrul teritorial Iaşi: Barourile Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui;
  • Centrul teritorial Galaţi: Barourile Galaţi, Brăila şi Vrancea;
  • Centrul teritorial Timişoara: Barourile Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Satu-Mare şi Timiş.

Candidații vor avea de rezolvat o grilă cu 100 de întrebări

Examinarea candidaților la examenul de primire în profesie pentru dobândirea calității de avocat stagiar și pentru persoanele care au susținut examenul de definitivat în alte profesii juridice va consta într-o probă de tip test grilă.

În cazul examenului de primire în profesia de avocat şi de admitere în cadrul INPPA (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar), candidaților le vor fi verificate cunoştinţele juridice prin susţinerea unei probe tip grilă. Subiectele vor putea avea și caracter aplicativ, constând în rezolvarea unor cazuri practice pe baza cunoştinţelor teoretice.

În ceea ce privește examenul de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice în vederea dobândirii titlului profesional de avocat definitiv, aceștia vor primi niște subiecte care vor urmări „verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice privind organizarea, exercitarea şi deontologia profesiei de avocat precum şi deprinderile şi aptitudinile acestora privind aplicarea în practică, în forme şi modalităţi specifice exercitării profesiei de avocat, a cunoştinţelor teoretice, a doctrinei şi a jurisprudenţei din materiile de examen”.

Potrivit Hotărârii UNBR nr. 98/2016, testul grilă va fi format din 100 de întrebări din cinci materii:

  • organizarea și exercitarea profesiei de avocat,
  • drept civil,
  • drept procesual civil,
  • drept penal,
  • drept procesual penal.

Pentru rezolvarea testului, candidații vor avea la dispoziție maximum patru ore de la  momentul în care va fi încheiată distribuirea testelor.

În ceea ce privește notarea, este bine de știut că fiecare răspuns corect se va evalua cu un punct, iar candidații vor fi declarați admiși numai dacă vor obține cel puțin zece puncte la fiecare disciplină în parte și un punctaj total de cel puțin 70 de puncte.

Potrivit Hotărârii UNBR nr. 98/2016, în timpul examenului, candidații nu vor avea voie să comunice între ei sau să dețină surse de informare și mijloace de comunicare, sub sancțiunea eliminării din examen pentru fraudă. De asemenea, în documentul menționat se precizează că accesul în sălile de examen se va face doar pe baza unui act de identitate, „până la ora stabilită de comisia de examen cel mai târziu până la momentul deschiderii plicului în care se află grilele de examen”.

Totodată, evaluarea lucrărilor se va face electronic, iar candidații trebuie să folosească pentru rezolvarea grilelor numai pixul cu pastă de culoare neagră, care le va fi distribuit la intrarea în sala de examen.

Important! După aflarea rezultatelor, candidații vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a depune contestație.

Mai multe pe Avocatul.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.