Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud va actiona în instanta câteva unitati administrativ teritoriale. Ca urmare a efectuarii controlului de legalitate, în primele sase luni ale anului de catre Prefectura, s-a constatat ca peste 200 de acte administrative emise de autoritatile locale sunt ilegale.

Directia pentru verificarea legalitatii actelor din cadrul Prefecturii a analizat, de la începutul anului, aproximativ 20.000 de acte administrative emise de autoritatile locale si judetene. Dintre aceste acte, 79 sunt hotarâri adoptate de consiliile locale si de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, restul sunt dispozitii ale primarilor sau ale presedintelui Consiliului Judetean. Consiliile locale din judetul Bistrita-Nasaud care sunt vizate pentru comiterea unor ilegalitati sunt: Bistrita-Bârgaului, Caianu Mic, Feldru, Ilva Mica, Lesu, Lechinta, Lunca-Ilvei, Petru Rares, Rodna, Spermezeu, Sant, Sieu-Magherus, Sintereag, Târlisua, Uriu. Exceptie de la regula nu fac nici cele patru orase ale judetului: Beclean, Nasaud, Sângeorz-Bai si Bistrita.

Bani oferiti gratis

Controlul de legalitate efectuat de Directia pentru verificarea legalitatii actelor a scos la suprafata ilegalitati comise de consiliile locale. Problemele care îl nemultumesc pe prefectul Ioan Szilagyi sunt hotarârile consiliilor locale care au acordat salariatiilor din aparatul de specialitate al primariilor drepturi banesti dublate, în mod discriminatoriu fata de ceilalti beneficiari ai acestor drepturi din localitatiile respective. Ajutorul de casatorie, ajutorul familiei privind nasterea unui copil, ajutor în caz de deces al unui salariat sau ajutor în caz de deces al unui membru din familia salariatului sunt doar câteva dintre sumele acordate ilegal de consiliile locale. O alta problema care se iveste este faptul ca angajatii primariilor au beneficiat de anumite sporuri care nu sunt prevazute de legislatia în vigoare – sporul de fidelitate fata de institutie, cel pentru relatii cu publicul, de mobilitate si sporul pentru salariatii desemnati în echipele de elaborare si implementare a proiectelor finantate din fonduri nerambursabile. Respectivele primarii au mai aprobat prime cu depasirea sumelor care pot constitui fondul de premiere prevazute de OG 6/2007 si OG 10/2008. Fie ca e Sarbatoarea Pastelor, Craciunul, Ziua Femeii sau zile de nastere , functionarii din cadrul primariilor amintite primeau “bonusuri” banesti. Mai mult, si copii salariatilor erau recompensati de 1 iunie (Ziua Copilului) si cu ocazia sarbatorilor de iarna. Primariile în cauza au adoptat de altfel o serie de hotarâri si dispozitii prin care au aprobat contracte colective de munca si acorduri colective de munca pentru personalul din aparatul de specialitate al primarului, încalcând astfel prevederile art. 36 din Legea Administratiei Publice Locale nr. 215/2001.

Lista neagra a Prefecturii

Prefectul Ioan Szilagyi a declarat ca va cere fiecarei primarii amintite sa recupereze banii de la persoanele care au încasat respectivele sume contrar prevederilor legale. Legea 273/2006 face referire la finantele publice locale, lege în care se precizeaza ca nicio cheltuiala nu poate fi înscrisa în bugete si nici nu poate fi angajata si efectuata din acele bugete, daca nu exista baza legala pentru respectiva cheltuiala. Actele “buclucase” care au dat bataie de cap Prefecturii au fost fost trimise spre reexaminare organelor emitente. Daca acestea nu vor solutioana modificarile cerute, Prefectura va ataca în instanta unitatile administrativ-teritoriale care nu se supun legii. ”Începem actiunile în instanta pentru cei care nu au dorit sa modifice ceea ce Prefectura le-a cerut”, a declarat purtatorului de cuvânt al Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud, Mihaela Dobra. Potrivit datelor oferite de Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud, consiliile locale ale caror dosare se afla pe rolul Tribunalului Bistrita-Nasaud având ca obiect anularea actului administrativ sunt: Consiliul Local Sintereag, Consiliul Local Sant, Consiliul Local Lesu, Consiliul Local Feldru, Consiliul Local Lechinta, Consiliul Local Sieu-Magherus, Consiliul Local Ilva Mica, Consiliul Local Uriu, Consiliul Local Caianu Mic, Consiliul Local Târlisua, Consiliul Local Spermezeu, Consiliul Local Rodna. Exceptie nu fac nici consilile locale ale oraselor Beclean si Bistrita. De altfel dosare aflate pe rolul instantei de judecata sunt si împotriva primarului comunei Sintereag, Ioan Bob si a fostului primar al comunei Branistea, Janos Joo.

Primariile comunelor Petru Rares, Lunca Ilvei si a orasului Nasaud au raspuns plângerilor prealabile, iar actele de autoritate atacate au fost reanalizate. În urma acestei reevaluari comuna Petru Rares si orasul Nasaud au fost scoase de pe lista neagra înaintata Tribunalului Bistrita-Nasaud.

Daca aceasta problema va fi rezolvata prin returnarea banilor si intrarea actelor în legalitate nu cunoastem care vor fi masurile împotriva persoanelor care si-au pus semnatura pe aceste documente care contravin legii în vigoare, dar care au primit aviz de legalitate. Cei care vegheaza la respectarea legii si care au un rol important în institutile primariilor sunt secretarii.

Unii spun ca da, altii spun ca ba

Un raspuns cu privire la decizia prefectului Ioan Szilagyi de a lua masuri împotriva unitatilor administrativ-teritoriale care nu respecta prevederile legale, primarii în cauza au împareri împartite.

Ovidiu Cretu, primarul orasului Bistrita a declarat: ”Legea este lege, daca domnul prefect considera ca banii vor trebui returnati atunci o sa-i returnam. Cert este ca eu nu cunosc sa fi acordat vreodata bani ilegal”.

Primaria orasului Sângeorz Bai se afa si ea pe lista neagra a Prefecturii. Primarul Roland Marius Venig a declarat: ”În ceea ce privesc contractele colective de munca, eu nu pot sa interzic sa se organizeze sub forma de sindicate, nu sunt demagog. Daca oamenii s-au organizat în sindicat, s-a aplicat legea. Cu privire la drepturile care se ofera si anume prima de concediu, acestea sunt lucruri marunte. Sunt mici salariile, iar Guvernul ne obliga sa angajam personal”.

La Primaria Nasaud, aici lucrurile par sa stea mai clar. Primarul Dumitru Muresan a precizat: ”nu avem actiune în instanta, suntem sesizati prealabil. Am trimis raspunsul nostru catre Prefectura. În prezent acesta se analizeaza urmând a primi decizia finala. Chiar daca am fi atacati în instanta nu suntem în pericol, un drept odata câstigat nu poate fi atacat. Noi nu am oferit niciun spor nou, decât doua cresteri foarte mici de cuantumuri. De altfel, nu am oferit prime salariatilor mei”.

Acelasi punct de vedere, respectiv, acordarea ilegala a drepturilor banesti mai sus mentionate, a fost exprimat si de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse precum si de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, autoritati centrale care monitorizeaza si verifica aplicarea unitara a legii salarizarii în întreaga tara.

Elisabeta Ciuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.