161 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost marcați la Bistrița printr-o serie de activități care s-au desfășurat în Piața Unirii din municipiu, acolo unde este amplasat și bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Evenimentul dedicat Micii Uniri s-a încheiat cu o horă în care s-au prins reprezentanți ai autorităților locale, dar cetățeni ai orașului.

Acțiunile dedicate Zilei Unirii Principatelor Române au debutat la ora 12:00, cu intonarea Imnului Național al României urmat de un ceremonial militar – religios la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii.

Cu acest prilej, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, și primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, au susținut scurte discursuri în care au vorbit despre importanța și semnificația acestei zile.

Ce poate fi mai frumos pentru o națiune decât consensul în jurul unui obiectiv vizionar a cărei împlinire avea să deschidă calea către un stat modern, suveran și independent. (…) Istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici ca națiune atunci când ne unește un obiectiv comun. În 1859, puternica apropiere economică și culturală dintre Moldova și Țara Românească a fost catalizatorul Micii Uniri. Dezvoltarea și modernizarea statului nou format nu ar fi fost posibilă atunci fără respectul pentru lege și pentru binele întregii națiuni. Sărbătoarea Unirii Principatelor Române este un bun prilej de reflecție pentru ceea ce ne dorim ca popor, pentru viitor, lăsând la o parte diferențele de opinie sau rivalitățile politice. Provocarea actuală o reprezintă dezvoltarea țării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, reducând decalajele economice și sociale”, a declarat Stelian Dolha.

La rândul său, primarul Ovidiu Crețu a precizat: ”unirea Țării Românești cu Moldova a fost un pas decisiv, care a demonstrat în mod clar dorința românilor de la sud și de la est de Carpați de a trăi într-un singur stat național și a devenit un model de unitate națională și pentru românii care atunci trăiau în afara României”.

Acțiunile dedicate acestei zile s-au încheiat prin defilarea Gărzii de Onoare. De asemenea, cei prezenți s-au prins în horă și au jucat în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.