Începând de astăzi, noua Lege a Asociațiilor de proprietari intră în vigoare. Pentru proprietarii de rând aduce schimbări, iar una dintre acestea este obligativitatea plăţii fondului de rulment care va încuraja restanţierii, susţine Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari.

 

„Legea nu vine cu ceva nou, care să rezolve ceva. Nu există noutatea bună a acestei legi, în schimb există schimbări în sens negativ, o întoarcere în timp. Un exemplu este că cei care ar trebui să se ocupe de asosciaţiile de proprietari, şi aici mă refer la instituţiile statului, nu sunt calificate, şi nu spune nicăieri în lege că personalul autorităţilor locale trebuie să fie calificat, ceea ce este o mare carenţă şi o mare problemă”, a declarat, Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), potrivit Mediafax.

Noua lege are o mulţime de prevederi controversate, iar amenzile pe care proprietarii de apartamente la bloc le pot primii sunt cele mai mari de până acum, în acest domeniu.

Pe noua legislaţie, dacă spargeți un perete pentru a crea un ”open space”, se consideră că ați pus în pericol integritatea structurii şi amenda este între 500 şi 3.000 de lei. La fel, pentru modificarea instalaţiilor dintr-un bloc, se aplică tot o amendă de 500 până la 3.000 de lei. Pentru scara blocului amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei, dacă vă hotărâţi ca în scara blocului, de exemplu, în faţa uşii dumneavoastră, să tapetaţi totul cu gresie şi faianţă, ori să vă agăţaţi iconiţe sau să trageţi un perete care să vă delimiteze partea dumneavoastră de hol fără aprobarea Asociaţiei.

Radu Opaina a declarat că una dintre principalele modificări ale acestei legi se referă la introducerea obligativităţii fondului de rulment. Practic, de vineri, proprietarii sunt obligaţi să plătească un fond de rulment, ceea ce, în opinia preşedintelui FAPR, conduce la încurajarea restanţierilor.

„A doua problemă a legii este că se impune obligatoriu un fond de rulment, ceea ce este o mare problemă şi aici, pentru că acest fond, în trecut, a fost cauza fraudelor şi incompetenţei din partea administratorilor. Fondul a creat în trecut numai probleme, iar înainte era opţional, cum este şi normal, adică să laşi proprietarul să decidă dacă vrea să dea înainte un avans. Stabilind obligativitatea, tu nu faci decât să repeţi greşelile, dându-i posibilitatea administratorului să folosească nişte bani aşa cum vrea el, încurajând şi restanţierii să rămână restanţi, pentru că aceşti bani pot fi folosiţi pentru plata facturilor restante”, explică Opaina.

De asemenea, specialistul mai spune că noua lege stabilieşte ca administratorii să deţină certificate de calificare, iar în opinia preşedintelui FAPR, insitutţiile abilitate nu sunt pregătite să califice administrator.

Totodată, Legea nouă a abrogat legea adoptată în primăvară, care prevedea ca toţi copiii de până la 3 ani pot fi scoşi de la întreţinere, după doar 5 luni de la intrarea ei în vigoare. Aşa că părinţii trebuie să îi înscrie acum din nou pe copii şi să plătească şi pentru cei mici cote egale cu ale lor. Legea nouă prevede şi foarte multe amenzi pentru administratorii şi preşedinţii de bloc.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Nu inteleg de ce cineva este fortzat sa intre intr-o asociatie si vrea si ba si de ce nu este facultativa asocierea ? Pentru ce sa dau eu bani cuiva … sa n-am nici o garantie ca-mi plateste cheltuielile aferente catre furnizorii de apa, gaz, canalizare sau curent si/sau executa anumite reparatii de intretinere sau efectiv imi ” papa banii ” pe tot felul de alte magarii si pe intretinerea nimurugilor care nu platesc nici o utilitate si care vrem nu vrem, trebuie sa-i tinem noi in brate, altfel ne „taie ” de la utilitati, ne dau amenda si ne trimit in judecata sa ne dea afara din insasi ” casa noastra ” pe care chiar cu „banii de pe boicanci” pe care i-am dar cand am cumparat-o pe vremea lui Iliescu, este totusi casa noatra si pentru care statul imi ia dreptul de decizie ca dept al dezmembramantului de proprietate pe care-l am …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.