Aprobarea contractului cadru pe anul 2010 va impune prelungirea termenului de plată către farmacii prin Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, de la 180 de zile la 210.
Prima zi din aprilie mai aduce o păcăleală cât se poate de reală: unele medicamente se scumpesc, fiindcă preţul acestora se va majora cu peste 6%.

Contractul cadru pe anul 2010 de acordare a asistenţei medicale în sistemul asigurărilor de sănătate este momentan în stadiul de proiect şi va fi aprobat în jurul datei de 1 aprilie. Modul de decontare a reţetelor către farmacii vine ca o lovitură de trăsnet ce pune sub semnul întrebării viitorul farmaciilor mici, şi nu numai.
Deşi reglementările în vigoare prevăd ca farmaciile să primească banii de la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate în termen de 180 de zile, prin noul contract cadru termenul se prelungeşte la 210 zile, întrucât la perioada prevăzută se mai adaugă încă 30 de zile pentru validarea facturilor. La această decizie, Colegiul Farmaciştilor trage un semnal de alarmă, deoarece atât farmaciile spitalelor cât şi cele cu circuit deschis se află într-un impas financiar fără precedent.
Pacienţii din România nu scapă nici ei de surprize neplăcute: de la 1 aprilie, unele medicamente, în special cele din Elveţia, vor fi mai scumpe, preţul lor crescând cu până la 6,25%.
În judeţul Bistriţa-Năsăud există în prezent 63 de farmacii din 64, care au încheiate contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS BN), după ce una dintre ele a intrat în insolvenţă la începutul anului.
Reamintim, că la nivel naţional, din cele aproximativ 6.000 de farmacii,peste trei sferturi dintre ele au intrat, până în prezent, în faliment contabil.

Viitorul sună…sumbru!

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bistriţa – Năsăud, Vasile Ionel, spune că, în urma discuţiilor purtate recent la Bucureşti, situaţia farmaciilor din întreaga ţară se anunţă extrem de gravă, cu un viitor sumbru. Şi asta, cu atât mai mult cu cât, termenul de plată către instituţiile farmaceutice, prin Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, va creşte de la 180 la 210 zile. „Este proiectul de contract cadru pe anul 2010, unde s-a mărit termenul de plată, şi acum e bătut în cuie, adică 210 zile. S-au dus şi bolile cronice, adică programele, diabetul şi celelalte, care erau cu plata la 90 de zile, şi pe care le-au dus tot la 210 zile. Nu ştim ce va fi dacă se aplică modul acesta de plată. În orice caz, situaţia este destul de gravă în toată ţara. Am avut Consiliul naţional la Bucureşti, iar semnalele sunt destul de rele, plus că o să înceapă presiunile asupra farmaciilor, deoarece s-a introdus procentul acela, acciza pe cifra de afaceri la producătorii de medicamente. A venit preşedintele producătorilor internaţionali, domnul Dan Zaharescu, la Bucureşti şi a spus că semnalele sunt destul de rele, pentru că ei o să facă presiuni asupra distribuitorilor iar distribuitorii, la rândul lor, o să facă presiuni asupra farmaciilor. Probabil că vor fi mult mai multe farmacii care vor intra în insolvenţă”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Vasile Ionel. Potrivit acestuia cestuia, situaţia celor 63 de farmacii din Bistriţa – Năsăud, care au încheiate contracte cu CJAS BN, este cu semnul întrebării, iar cele din mediul rural riscă să intre primele în faliment, în situaţia dată.  
Luna trecută se semnalase intrarea în insolvenţă a unei singure farmacii din mediul rural din judeţul nostru. Momentan, la CJAS BN nu s-au anunţat alte falimente în rândul instituţiilor farmaceutice din judeţ. „Nu ştim dacă au intrat în insolvenţă farmacii din Bistriţa – Năsăud, nu am primit nici o informaţie în acest sens. De obicei toate farmaciile raportează la noi”, a precizat Silvia Rusu, directorul executiv al CJAS BN.

No comment !

Conducerea CJAS BN se abţine să comenteze prevederile contractului cadru pe anul în curs şi spune că aşteaptă o precizare oficială de la nivel naţional. Până la 1 aprilie însă, se merge cu prevederile contractului cadru din 2009, respectiv plata către farmacii, la 180 de zile. „Mergem chiar şi pe luna martie cu cel din 2009, până în 31 martie.  Deocamdată, la contractul cadru pe anul 2010 este doar proiectul postat pe site-ul CNAS, pe care l-am studiat şi noi. N-am primit nimic oficial încă, deci nu pot să spun ceva detaliat”, a mai declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Silvia Rusu, directorul executiv al CJAS BN.

Nu e păcăleală de 1 aprilie: medicamentele, mai scumpe

Ne convine sau nu, de la 1 aprilie va trebui să scoatem mai mulţi bani din buzunar pentru unele medicamente. Majorarea vine ca urmare a actualizării preţurilor cu rata de schimb leu – euro. Astfel, se va lua în calcul un curs de 4,25 lei pentru un euro, faţă de 4 lei cât era iniţial. Modificările de tarife au loc în urma intrării în vigoare a ordinului ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, privind ajustarea preţurilor. În baza acestui ordin, importatorii de medicamente sunt obligaţi să aducă în România produse la preţul cel mai mic practicat în ţările europene.
Cel mai mult se vor scumpi medicamentele aduse din Elveţia, din cauza aprecierii francului. Medicamentele din Polonia se vor ieftini, deoarece leul s-a întărit faţă de zlot: „Cel mai mare procent la scumpiri ar fi de 6,25%, deci undeva între 4,5% şi 6,25%. Se ia valoarea euro – leu din buget, cât a fost fixat euro când s-a făcut bugetul de stat. Sunt unele medicamente care se scumpesc, mai multe sunt cele din import Elveţia, deci pe franc elveţian, şi, se pare că cele din Polonia se vor ieftini, dar nu ştiu cât, nu ştiu ce importăm noi din Polonia. O să vedem când o să apară normele de aplicare a contractului cadru care sunt în proiect. Normal, până la 1 aprilie trebuie să fie aprobate. După câte am înţeles, conform noului contract cadru, compensarea se va face la grupă de medicamente, nu ca până acum când s-a făcut la DCI, adică la fiecare produs în parte”, a mai precizat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bistriţa – Năsăud, Vasile Ionel.
Deşi sperau la o remediere a situaţia în urma stabilirii contractului cadru pe 2010, farmaciile din întreaga ţara vor fi puse într-o situaţie neplăcute şi foarte posibil vor intra în insolvenţă, rând pe rând, după aprobarea proiectului de contract prin 1 aprilie. Tot de atunci va trebui să ne obişnuim şi cu preţurile mai ridicate la unele medicamente importate.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.