Complexul Sportiv Polivalent WONDERLAND, proiect iniţiat de primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, se „bate” cu ultimele avize.
Dacă la finele lunii martie, Ministerul Apărării Naţionale a dat aviz negativ pentru acest obiectiv, la începutul lunii aprilie, şi Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj – Napoca a refuzat emiterea avizului, solicitând o evaluare de mediu.
În prezent, iniţiatorul WONDERLAND-ului, se vede nevoit să mai aştepte până va veni şi ziua în care acest proiect „dospit” în campania electorală va ajunge şi pe masa Consiliului Local Bistriţa
.

Să faci WONDERLAND în Bistriţa nu chiar aşa de uşor, mai ales când vrei să defrişezi o parte de pădure ca să faci o pârtie de schi „benga”, şi să muţi un Poligon Militar de antrenament „înfipt” bine pe un teren de ani buni de zile.
Este situaţia cu care se confruntă în prezent primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, iniţiatorul proiectului ce presupune realizarea unui Complex Sportiv Polivalent cu terenuri de golf, de tenis, de fotbal, pârtie de schi şi multe alte minunăţii, undeva în extravilanul cartierului Unirea, pe o suprafaţă de 282 de hectare, inclusiv pe porţiunea pe care se află Poligonul Militar de antrenament. WONDERLAND, cum a fost numit proiectul în cauză de acelaşi iniţiator, are însă de trecut mai multe etape până să ajungă într-un final să se transforme din basm, în realitate. Unul dintre paşii de parcurs, şi poate cel mai greu, este obţinerea ultimelor două avize, până acum deloc pozitive. Luna aceasta, pe 7 aprilie, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj – Napoca (ARPM Cluj – Napoca) a dat un răspuns negativ solicitării făcute de edil, şi a solicitat realizarea unei evaluări de mediu. În acest caz, primarul Ovidiu Creţu a ales lupta „cot la cot” cu cei de la conducerea ARPM Cluj – Napoca, sau, în ultimul caz, resemnarea şi realizarea evaluării cerute care presupune timp. Veşti proaste pentru WONDERLAND au venit şi de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) care nu agreează ideea primarului, aceea de a muta Poligonul Militar de antrenament de la Unirea, în altă parte, asta după 15 ani de activitate şi realizare de bază materială solidă. Şi în acest caz, iniţiatorul WONDERLAND-ului a găsit soluţia, aceea de a merge personal, cu „jalba-n proţap” la conducerea MApN şi de a le explica despre „dezvoltarea oraşului”. În situaţia dată, primarul Bistriţei se vede nevoit să mai aştepte până la introducerea proiectului în şedinţa Consiliul Local Bistriţa.

Ovidiu Creţu: „Ne vom bate cu Agenţia Regională Cluj!”

Potrivit primarului Bistriţei, Ovidiu Creţu, până în prezent, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) WONDERLAND a fost aprobat de comisia tehnică şi a primit avizele de la ITRSV, Ministerul Agriculturii, Gaz, Poliţie – pentru circulaţie, Aquabis şi de la Oficiul de Cadastru. Următorul pas pentru ca proiectul să ajungă pe masa consilierilor locali, presupune obţinerea avizelor şi din partea ARPM Cluj – Napoca şi a MApN. Chiar dacă iniţial, primarul Creţu garanta că avizul de la mediu se va obţine uşor, răspunsul venit luna aceasta, a demonstrat contrariul, conducerea ARPM Cluj – Napoca solicitând o evaluare de mediu. „Am primit un răspuns prin care ni se cerea să facem studiul de impact la mediu, total în afara logicii. Adică, dacă pentru Parcul Industrial am fi primit un astfel de aviz cu studiul de impact, consideram că lucrurile chiar sunt un pic forţate, pentru că inclusiv acolo avem industrie, spunem noi, nepoluantă. Dar, să te pună să faci un studiu de impact într-o zonă în care ocupi 5% din suprafaţă… Noi am contestat acest lucru şi ne vom bate cu Agenţia de la Cluj Regională pentru respectivul aviz, dacă nu, vom face studiul de impact care nu înseamnă cheltuieli foarte mari, dar înseamnă încă două – trei luni de amânare”, a precizat primarul Creţu, în cadrul unei întâlniri cu mass-media.

Protecţia Mediului: realizarea WONDERLAND poate afecta mediul şi populaţia!

Raluca Haţegan, şeful Serviciului IPM din cadrul ARPM Cluj – Napoca, spune că, în urma parcurgerii etapei de încadrare, a consultării Comitetului Special Constituit, întrunit în data de 24 martie la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa – Năsăud, şi în urma studierii completărilor înregistrate la ARPM Cluj – Napoca, s-a luat decizia că PUZ Complex Sportiv Polivalent WONDERLAND necesită evaluare de mediu. Hotărârea a fost comunicată şi titularului, în data de 7 aprilie. La baza deciziei de efectuare a evaluării de mediu au stat „suprafaţa relativ mare studiată prin plan – 292 de hectare; implementarea planului presupune defrişarea unei suprafeţe de pădure din fondul forestier naţional; implementarea planului creează cadrul pentru proiecte şi alte activităţi viitoare, care prin mărime şi diversitate pot avea un potenţial impact asupra mediului şi asupra populaţiei; prin implementarea planului se aduc modificări ireversibile asupra unui cadru natural, cu posibil impact asupra habitatelor şi ecosistemelor existente”.

Creţu a bătut personal la poarta MApN!

După eşecul cu Protecţia Mediului, primarul Ovidiu Creţu a mai primit o surpriză pentru WONDERLAND: un aviz negativ şi din partea Ministerului Apărării Naţionale care a solicitat refacerea documentaţiei, astfel încât Poligonul Militar de antrenament de la Unirea să nu fie afectat şi nici mutat în altă parte. În acest context, primarul s-a hotărât să meargă personal la minister pentru a purta discuţiile necesare de convingere. Potrivit lui Creţu, în urma întâlnirii pe care a avut-o săptămâna trecută cu ministrul Gabriel Oprea, s-a ajuns la înţelegerea verbală ca Poligonul Militar de antrenament de la Unirea să se gestioneze pe cele 16 hectare aflate în administrarea MApN, nefiind emis deocamdată nici un aviz. „Eu consider că lucrurile nu au fost înţelese, pentru că un plan urbanistic nu îţi spune că mâine trebuie să faci un lucru. Avem şi mulţi susţinători, dar sunt şi oameni care au înţeles mai puţin importanţa acestui proiect pentru dezvoltarea oraşului. Aş vrea să clarificăm problemele, pentru a nu exista pete negre pe suprafaţa verde a WONDERLAND-ului. De la început relaţiile mele cu cei de la Brigada 81 Mecanizată au fost normale, chiar dacă s-a încercat crearea unui conflict artificial. Am avut o întâlnire cu domnul ministru al Apărării, Gabriel Oprea şi apoi cu conducerea unităţii militare de la Bistriţa şi am lămurit lucrurile”, a precizat Creţu.
Chiar dacă lucrurile se mişcă mai încet, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, care promitea bistriţenilor în campania electorală că prin 2012 vor putea pătrunde în lumea WONDERLAND, asigură că până atunci, cu toate greutăţile ce vor apărea, pârtia de schi promisă va fi funcţională.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.