Vor exista blocaje în economie. Investitorii străini trag un semnal de alarmă

97

Un semnal de alarmă a fost tras de Consiliul Investitorilor Străini după modificările fiscale anunţate de Guvern. Vor fi blocaje majore în economie și administrație, spun investitorii străini.

Într-un comentariu postat pe Facebook, FIC declară că titlu obligatoriu a plății defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018 va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri, fie că vorbim de mici antreprenori sau de mari companii.

Acest lucru va cauza blocaje operaționale majore în activitatea tuturor părților implicate – companii, care în faza inițială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unități ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum și ANAF care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent într-un interval de timp cât mai scurt posibil.

În opinia FIC, ar fi necesară consultarea în prealabil a Comisiei Europene, precum și întocmirea unui studiu de impact care să evidențieze efectul asupra evaziunii fiscale și costurile pentru mediul de afaceri. În cazul Poloniei, proiectul de plată defalcată a TVA a fost în dezbatere publică timp de 2 ani, sistemul este opțional și implementarea a fost amânată până în anul 2018 la solicitarea mediului de afaceri.

O măsură alternativă ar fi implementarea acestui sistem doar ca proiect pilot și numai în anumite sectoare de activitate care implică un grad ridicat de evaziune fiscală sau neconformare în ceea ce privește plata la timp a TVA la bugetul de stat, cu posibilitatea extinderii în cazul în care se dovedește eficiența sistemului.

De asemenea, pentru combaterea evaziunii ar trebui dezvoltate și implementate de urgență măsuri care și-au dovedit eficiența în alte state membre UE.

Exemple: Dosarul Standard de audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare sau menținerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA.

1 COMENTARIU

  1. Daaaaaaaaa… Investitorii straini, au venit aici la noi sa speculeze prostia noatra si chipurile sub masca faptului ca ne „creaza locuri de munca ” … sunt scutiti de tot felul de taxe si impozite pe profiturile uriase care le fac pe seama unei proaste salarizari ! N-au decat sa plece invartindu-se ! Ceee… nu suntem in stare sa ne facem noi, „afacerea proprie” … ? Pe vremea „mitraliatului ” ( Ceausescu ) de ce s-a putut ? De ce a reusit Ceausescu sa scoata tzara din toate datoriile si astazi ne cufundam tot mai mult in acestea ? De ce credeti ca „la-u impuscat ” … si cine anume ? Prea na.rozi ne cred unii si prea usor „punem botul ” !!!

LĂSAȚI UN MESAJ