Vasile Monița, fratele primarului din comuna Romuli, ocupă funcția de Șef de brigada la Ocolul Silvic Comunal Romuli, subordonat Consiliului Local din aceeași comună. Același Vasile Monița este asociat și la firma Dendronlemn SRL care, fără nici o surprindere, are ca obiect de activitate „Comerț cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcție si echipamentelor sanitare”
A ajuns pe funcția lăsată ”moștenire” de tatăl său
Tatăl celor doi, Ioan Monița (primar al Romuli) și Vasile Monița (angajat al Ocolului Silivic Comunal Romuli) ocupa inițial, funcția de Brigadier șef al instituției.
Însă din anumite motive, acesta s-a pensionat anticipat. Imediat după pensionarea seniorului Grigore Monița, conform declarației primarului și fiului acestuia, s-a renunțat la un post din organigramă, pentru a face economii, iar celălalt fiu, Vasile a ocupat direct funcția lăsată liberă de acesta.
Reporter: E adevărat că fratele dumneavoastră a ocupat funcția de conducere pe care tatăl dumneavoastră a deținut-o până la pensionarea anticipată?
Ioan Monița, primar Romuli : Nu. (continua)… și tata și fratele meu au fost angajați ai Ocolului Silvic. Tata a ieșit în pensie şi odată cu pensionarea lui tata s-a redus un post ca să se facă economii la buget, și a trecut fratele meu pe postul de brigadier.
Reporter: Deci fratele dumneavoastră ocupă funcția pe care tatăl dumneavoastră a ocupat-o până la pensionare?
Ioan Monița, primar Romuli: Da, numai că tata… Asta e…Da, da,da. Numai că tata a ocupat acea funcția de brigadier silvic din 1982, dacă are vreo importanță, la Ocolul Silvic Sălăuța… ulterior s-au înființat structuri proprii, dacă vă interesează lucrurile acestea, puteți să le scrieți.
Vasile Monița pădurar, iar în timpul liber vinde lemne
Însă, Vasile Monița, nu este doar un simplu brigadier dintr-o instituție subordonată primăriei ce e condusă de fratele său. Aceste este, împreună cu Viorica Monița și George Monița, asociat la firma Dendronlemn SRL.
Firma acestora a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de peste 190.000 de lei și datorii în valoare de o treime din suma menționată.
Întrebat dacă este legal și moral ca Vasile Monița să dețină o astfel de firmă, Gabriel Stanciu, şeful al Ocolului Silvic Romuli, susține că atâta timp cât firma angajatului face comerț cu lemne din alt Ocol și nu din cel la care e angajat, nu e nici o problemă.
Însă, pe portal.just.ro (portalul instanţelor de judecată), Vasile Monița și Viorica Victoria Monița apar într-un dosar alături de Ocolul Silvic Comunal Romuli, în calitate de intimat, iar petent este Parchetul de pe Lângă Judecătoria Năsăud.
„Atâta timp cât nu a făcut comerț cu lemne ce se aflau în partizile Ocolului Silvic Romuli, nu a încălcat legea. Despre acel dosar nu pot să vă spun nimic. Nu știu, trebuie să mă informez. Spre deosebire de primărie, dacă îmi trimiteți întrebările pe mail, vă răspund într-o săptămână, nu în 30 de zile”, a mai precizat Gabriel Stanciu.
Dosarul 6370/112/2013, înaintat de Parchetul de pe Lângă Judecătoria Năsăud a fost creat în noiembrie 2013 și în februarie 2014, cei de la Tribunalul Bistrița-Năsăud au ales să admită cererea procurorilor.
În speță ar fi fost vorba de mai multe avize de însoțire semnate de Vasile Moniţa, și care au trebuit anulate în instanță.
„Admite cererea formulată de PJN împotriva pârâţilor Monița Viorica Victoria şi Monița Vasile în contradictoriu şi cu intimata OSC R RA, şi pe cale de consecinţă, dispune anularea în întregime a următoarelor înscrisuri – note de transport: Aviz de însoţire primar nr. 5068803;Aviz de însoţire primar nr. 6263608;Aviz de însoţire primar nr. 8310556;Aviz de însoţire primar nr. 6263916”.
Dendronlemn și Olariu Jr.
La o simplă căutare tot pe portal.just.ro, găsim că firma Dendronlemn SRL a fost dată în judecată de Ocolul Silvic Comunal Telciu, instituție pe care a reprezentat-o nimeni altul decât cunoscutul avocat Liviu Olariu.
În urma unor solicitări făcute de Gazeta de Bistrița, în toamna anului trecut la primăriile din raza județului s-a descoperit faptul că, preferențial, un avocat avea contracte cu aproape 20 de unități teritorial administrative. Vorbim de avocatul bistrițean al cărui tată, Liviu Olariu, apărea în urmă cu cinci ani în „Top 10 case de bugetari bistrițeni”. Dacă tot vorbim de familie, Olariu junior este copil de șef al Poliției din Bistriţa-Năsăud.
Printr-un studiu amănunțit ce a avut în vedere toate primăriile din județul Bistrița Năsăud, Gazeta de Bistriţa a descoperit 18 primării ce au răspuns oficial că îl plătesc onorariu lui Liviu Olariu. În această speță ne rezumăm doar la primăriile: Telciu și Romuli.
Cu alte cuvinte, avocatul Primăriei Romuli reprezenta primăria Telciu și Ocolul Silvic Telciu.
Ciudat este că, Olariu pierde în instanță prin cererea depusă împotriva fratelui edilului din Romuli. Nu putem afirma că intenționat a făcut Olariu acest lucru, dar rezultatul se vede.
„ Respinge ca neîntemeiată acţiunea civilă formulată de reclamant(OCOLUL SILVIC COMUNAL TELCIU R.A. PRIN AV. OLARIU LIVIU) în contradictoriu cu pârâta(DENDRONLEMN S.R.L.), având ca obiect pretenţii. Respinge ca neîntemeiată cererea de obligare a pârâtei la cheltuieli de judecată.” se arată în soluția pe scurt din dosarul 2702/265/2014.
Datorii la primăria fratelui
Un alt dosar în care apare firma Dendronlemn SRL, are ca obiect ordonanța de plată.
De această dată, fratele său, edilul Ioan Monița a fost nevoit să dea în judecată firma lui Vasile pentru că avea datorii la Romuli.
În dosarul 1500/265/2012 Comuna Romuli (desigur prin primarul Ioan Monița) îi cere firmei Dendronlemn SRL să plătească penalitățile la contract. Deci cu alte cuvinte, Vasile Moniţa era pădurar la Ocolul Silvic Romuli, iar firma lui avea contract cu Primăria Romuli. Altfel nu se explică existența dosarului.
În urma acestuia, Dendronlemn SRL a fost bună de plată.
Admite în parte cererea de emitere ordonanţă de plată formulată de creditoarea Comuna Romuli prin primar în contradictoriu cu debitoarea S.C. „ Dendronlemn” S.R.L. Telciu şi, în consecinţă: Dispune emiterea unei ordonanţe de plată parţiala: Somează pe debitoare să plătească creditoarei, până la data de 16.10.2012 penalităţi de întârziere aferente sumei de 13.870,98 lei, în procent de 0.01% pe zi de întârziere începând cu data scadenţei plăţii (18.02.2012) pentru primele 30 de zile şi , în continuare, în procent de 0,02% pe zi de întârziere, până la data plăţii efective. Obligă pe debitoare să plătească creditoarei suma de 40.5 lei cheltuieli de judecată. Respinge ca neîntemeiate celelalte pretenţii.
În pofida avertismentelor sau a șantajului pe care persoanele implicate în acest material au încercat să îl exercite asupra publicației noastre, menționăm că acest material are ca scop relatarea ca atare a evenimentelor întâmplate, în special a legăturilor lui Monița Vasile cu fratele său, pe plan profesional.
Rămân multe întrebări în speță, dar două cele mai importante, ar putea fi adresate Camere de Conturi Bistriţa-Năsăud, la care lucrează soția președintelui CJ Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan. Să întrebăm cum de nu au fost sancționați primarii ce au încheiat contracte cu Liviu Olariu…e prea mult, dar:
De ce s-a permis un contract între Dendrolemn și Romuli, și de ce s-a permis alocarea de bani la Ocolul Silvic Romuli, dacă printre beneficiari se numărau tatăl și fratele edilului Ioan Monița?