După ani de zile de mobilizări de resurse, atât umane cât și materiale, pentru diferite campanii de ecologizare fără niciun rezultat pe termen lung, starea jalnică din prezent a cursurilor de apă și a malurilor râurilor din județul Bistrița-Năsăud impune o altfel de soluție. Una dintre cele mai lăudate și mai pline de potențial – nu doar turistic – regiune din nordul Transilvaniei, Valea Someșului, e sufocată din nou de gunoaie.

 

Imaginile surprinse de câteva echipe de jurnaliști bistrițeni sunt mai mult decât grăitoare: tone de deșeuri, ambalaje de plastic, resturi menajere ori obiecte casnice abandonate, zac în uitare pe cursul superior al albiei Someșului Mare și afluenților săi. O ploaie mai consistentă în toamna anului trecut a fost suficientă pentru ca mizeriile să iasă din nou la suprafață și să rămână din nou „atârnate” la vedere, într-un spectacol grotesc al nepăsării și al inconștienței.

Sub coordonarea Prefecturii, a Consiliul județean, a primăriilor, a școlilor ori cu ajutorul serviciilor de asistență socială, s-au adunat an de an zeci de mii de saci de gunoaie numai de pe cursurile de apă din județ. Toate aceste campanii însă au avut rezultat doar pe termen scurt. Gunoaiele au reapărut și au reinvadat mereu și mereu râurile. Una dintre cele mai mari acțiuni de curățare a apelor din județul Bistrița-Năsăud s-a derulat nu mai departe de primăvara anului 2015. Atunci, în toate unitățile administrativ teritoriale, cu echipe de voluntari din toate localitățile, s-a reușit incredibilul record de a se colecta aproape o garnitură de tren de deșeuri! La fel de incredibilă însă este situația de acum, când totul a revenit la starea inițială!

 

Răul trebuie căutat la noi în „ogradă”

Inițiativa adoptării unei noi atitudini vizavi de poluare și a unei altfel de campanii decât cea de ecologizare, cu sute de voluntari a căror muncă și efort nu impresionează deloc pe cei certați cu civilizația a venit de la echipa Radio Someș din Bistrița. În numai câteva zile reporterii postului de radio au demonstrat prin fotografii realizate la fața locului, prin transmisiuni în direct și prin declarații înregistrate, că scuza autorităților cum că e dificil să prinzi făptașii în flagrant rămâne doar o scuză.

Mai multe persoane, din localitățile situate în amonte de orașul Năsăud, au fost surprinse când își deșertau gunoaiele, în direct, pe malul apei. De asemenea, angajați ai agenților economici.

„E timpul ca locul campaniilor de primăvară sau de sărbători, în urma cărora oricâți bani s-ar cheltui pentru ecologizarea râurilor, pădurilor, parcurilor și așa mai departe, rezultatul rămâne mereu același – adică în numai câteva luni gunoaiele sunt din nou la locul lor nedorit – să fie luat de o campanie continuă de educare și implicare civică. Dorim cu toții o schimbare în bine a vieții și a condițiilor în care trăim. Schimbarea, dacă o așteptăm să vină mereu de la alții, nu se va petrece însă niciodată. Ea trebuie să vină de la fiecare dintre noi”. Acesta a fost unul din mesajele care au condus la lansarea unei adevărate ofensive împotriva celor care nu respectă legile și regulile în domeniu. Căci legi există, atât pentru cetățeni cât și pentru instituții. Aplicarea lor lasă de dorit însă.

 gunoi 1

Rodna: Primele amenzi după 25 de ani!

Campania „Demonstrează că-ți pasă!” a adus deja în fața opiniei publice cazuri flagrante de persoane certate cu bunul simț, dar și de societăți comerciale care, prin angajații săi, poluează cu deșeuri alimentare sau ambalajele produselor lor râul Someșul Mare. Jurnaliștii de la Radio Someș au prins în flagrant, într-o singură dimineață, pe data de 15 decembrie, trei persoane din comuna Rodna, care aruncau gunoaie în albia râului. Fotografiile și înregistrările audio au fost puse la dispoziția Gărzii de Mediu și a Primăriei din localitate. Primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan, după luarea la cunoștință de aceste cazuri, a înștiințat Poliția Locală care a amendat făptașii conform hotărârilor de consiliu local în vigoare. De menționat că sunt primele sancțiuni de acest gen în comună, după 25 de ani de atitudine pasivă!

 

Maieru: Muncă în folosul comunității

După exemplul de la Rodna, o nouă ieşire în teren a avut loc miercuri, 16 decembrie, tot pe Valea Someşului Mare, în comuna Maieru. A fost fotografiată situaţia deplorabilă din imediata apropiere a magazinului My Center. Responsabili de această poluare s-au dovedit a fi chiar angajaţii societăţii şi administratorul deopotrivă, martor fiind și unul dintre cadrele didactice ale Grădiniței din localitate, o educatoare care locuieşte în imediata vecinătate a magazinului. Mărturia acesteia există pe înregistrarea martor a postului de radio.

Primarul comunei Maieru, Vasile Dumitru a fost sesizat de această situaţie şi a ajuns la o înțelegere cu patronul societăţii, respectiv punerea la dispoziţia administraţiei locale a cinci persoane plătite de conducerea societăţii care să realizeze acţiunile de ecologizare, urmând ca la următoarea abatere de acest fel, firma să fie amendată de către primărie.

Mircea Romocea Primar Nasaud

Năsăud: „Lista rușinii” stă în mâna primarilor!

Primarul orașului Năsăud, Mircea Romocea, este primul edil de pe Valea Someșului care a făcut publică „Lista rușinii”. O societate comercială şi 8 cetăţeni din oraş au fost sancționaţi contravențional în numai câteva zile, pentru nerespectarea normelor de depozitare a deșeurilor, cu amenzi cuprinse între 100 și 600 de lei. Numele lor și sancțiunile aplicate au fost făcute publice printr-o adresă oficială a primăriei către mass-media din județ.

„Lista rușinii” de la Năsăud demonstrează că atunci când primarii și consilierii locali sunt hotărâți să aplice normele de protecție a mediului, nu este deloc greu ca cei care încalcă legea să fie depistați. Primele instituții informate și totodată responsabile cu aplicarea măsurilor care se impun în astfel de cazuri sunt tocmai administrațiile publice locale, în „ograda” și „sub nasul” cărora se petrec astfel de lucruri.

 

De Ziua Unirii, adunări generale în toate localitățile

În urma campaniei Radio Someș, pe data de 24 ianuarie, toate primăriile din județul Bistrița-Năsăud sunt convocate de către conducerea Consiliului Județean pentru stabilirea unui plan de acțiune comun de protejare a mediului. Instituția Prefectului și-a declarat la rândul său susținerea. De asemenea, mai multe organizații neguvernamentale din județ s-au oferit voluntar să participe la monitorizarea modului în care comunitățile locale respectă regulile de depozitare a deșeurilor, și în care autoritățile publice își fac datoria. Împreună cu Garda de Mediu din Bistrița-Năsăud se intenționează înființarea unui corp de voluntari, instituție care nu există până la această oră, deși reglementările în vigoare permit!

Sorin Istrate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.