ARHIVĂ

Doi bărbaţi şi o femeie din Parva sunt cercetaţi de poliţişti sub acuzaţii de deţinere ilegală de arme, braconaj şi contrabandă, într-un dosar demarat încă din 2016. Unul dintre cei doi bărbaţi, Ioan Bîrtie, a ajuns în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Bistriţa a decis ca acesta să stea în arest la domiciliu. Cel de-al doilea bărbat, Vasile Moldovan, avea pe numele său un mandat european de arestare, după ce instanţa Judecătoriei Bistriţa a judecat în lipsa acestuia, în aprilie 2016, o propunere a procurorilor de arestare preventivă, care a fost admisă. Femeia a fost pusă sub control judiciar pentru 60 de zile.

 

 

 

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase efectuează cercetări într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de contrabandă calificată, braconaj cinegetic şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, transmite IPJ BN.

 

Ca urmare a extinderii cercetărilor, la data de 23 iunie a.c. au fost dispuse 4 percheziţii domiciliare pe raza localităţii Parva. În urma acestor percheziţii două persoane, respectiv un bărbat, de 45 ani şi o femeie, de 31 ani, ambii din Parva au fost conduşi la sediu în baza mandatelor de aducere emise în cauză.

„Bărbatul este bănuit că în perioada 2013-18 februarie 2016 ar fi deţinut ilegal o armă letală de vânătoare şi 116 cartuşe aferente”, se arată în comunicatul IPJ BN.

Ioan Bîrtie a fost reţinut pentru 24 de ore, acesta fiind prezentat ulterior instanţei cu propunere de arestare preventivă. Instanţa însă a respins propunerea procurorilor şi a dispus arestul la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

„Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud, de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpatul B.I. ca neîntemeiată.

În baza art. 227 alin. 2 Cod procedură penală rap. la art. 218 Cod procedură penală, art. 219 Cod procedură penală, art. 223 alin. 2 Cod procedură penală şi art. 202 alin. 1 Cod procedură penală dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul B.I., pentru comiterea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 al. 1 C.pen. (2 fapte), cu aplicarea art. 38 al. 1 C.pen., şi art. 5 C.pen, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 23.06.2017 şi până la data de 22.07.2017, inclusiv.

În baza art. 221 alin. 1 Cod procedură penală impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul din localitatea , fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. În baza art. 221 alin. 2 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu numiţii A.V., M.N., T.T. şi M.V. În baza art. 221 alin. 4 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive”, este decizia judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Bistriţa.

 

Femeia, de 31 ani este bănuită că în perioada 2013-2014 ar fi deţinut ilegal două arme letale de vânătoare.

Faţă de femeie, parchetul a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

 

De asemenea, la aceeași dată,  Judecătoria Bistrița a confirmat arestarea pentru 30 de zile a unui bărbat, de 36 ani, din Parva, împotriva căruia, în aceeași cauză  a fost emis anterior, un mandat european de arestare pus în executare de autoritățile statului german.

Vasile Moldovan este bănuit că în perioada 2012-2016 ar fi introdus ilegal pe teritoriul României și ar fi deținut ilegal 4 arme letale cu destinația vânătoare.

„Confirmă arestarea preventivă a inculpatului M.V. cercetat pentru comiterea infracţiunilor de:

– contrabandă calificată, prev. de art. 271 din legea 86/2006, constând în fapta inculpatului Moldovan Vasile de a introduce ilegal pe teritoriul României în cursul lunii aprilie 2013 o armă letală pentru vânătoare, utilizată la acţiunea de braconaj din 4-5 mai 2013;

– nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin. 1 din noul Cod penal, cu aplic. art. 5 din noul Cod penal, constând în fapta inculpatului M. V. de a deţine şi purta în perioada aprilie – 5 mai 2013 o armă letală pentru vânătoare pe care o introdusese ilegal în ţară;

– uzul de armă fără drept, prev. de art. 343 alin. 1 din noul Cod penal, cu aplicarea art. 5 din noul Cod penal, constând în fapta inculpatului M.V. de a face uz de arma de vânătoare la 4-5 mai 2013 în acţiune de braconaj;

– braconaj, în modalităţile vânătoarea fără permis de vânătoare, tentativă de a practica sau practicarea vânătorii fără a fi înscris în autorizaţia de vânătoare şi vânarea speciilor de vânat strict protejate în alte condiţii decât cele legale, prev. de art. 42 alin. 1 lit. a, c şi f din Legea nr. 407/2006 în vigoare începând cu 24 iulie 2015, cu aplic. circumstanţei agravante prev. de art. 77 lit. a noul Cod penal şi aplic. art. 5 din noul Cod penal, constând în fapta inculpatului M.V. de a vâna ilegal la data de 4-5 mai 2013 împreună cu inc. A.V. şi S.V. un urs şi doi căpriori;

– contrabandă calificată, prev. de art. 271 din Legea nr. 86/2006 constând în fapta inculpatului M. V. de a introduce ilegal pe teritoriul României în prima parte a anului 2014 două arme letale cu destinaţia vânătoare;

– nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin. 1 din noul Cod penal constând în fapta inculpatului M.V. de a deţine fără drept şi de a purta fără drept cele două arme letale cu destinaţia vânătoare pe care le-a introdus ilegal în ţară din prima parte a anului 2014 în cadrul acţiunilor de braconaj la care a participat în perioada iulie –septembrie 2014, precum şi de a împrumuta în luna iulie 2014 una dintre cele două arme inculpatului M.N.care a folosit-o la acţiunea de braconaj cinegetic din data de 12 iulie 2014 comisă împreună cu inculpatul T.T.;

– braconaj, în modalităţile vânătoarea fără permis de vânătoare şi tentativa de a practica sau practicarea vânătorii fără a fi înscris în autorizaţia de vânătoare, în forma complicităţii, prev. de art. 48 alin. 1 din noul Cod penal, raportat art. 42 alin. 1 lit. a şi c din legea nr. 407/ 2006 în vigoare începând cu 24 iulie 2015, cu aplic. art. 5 din noul Cod penal, constând în fapta inculpatului M.V.de a-i ajuta pe inculpaţii M.N. şi T.T. să comită acţiunea de braconaj cinegetic din data de 12 iulie 2014 pe raza fondului de vânătoare nr. 22 Dumitra (fără a avea permis de vânătoare şi autorizaţie de vânătoare) prin punerea la dispoziţia acestora a unei arme letale cu destinaţia vânătoare;

– braconaj, în modalităţile vânătoarea fără permis de vânătoare, tentativă de a practica sau practicarea vânătorii fără a fi înscris în autorizaţia de vânătoare, vânarea speciilor de vânat strict protejate în alte condiţii decât cele legale şi vânătoarea în parcuri naţionale, prev. de art. 42 alin. 1 lit. a, c, f şi g din Legea nr. 407/2006 în vigoare începând cu 24 iulie 2015, cu aplicarea art. 5 din noul Cod penal constând în fapta inculpatului M.V. comisă în 2-3 iulie 2014 împreună cu inculpatul M.N. de a vâna un exemplar din specia urs (femelă) însoţit de doi pui pe raza fondului de vânătoare nr. 12 Parva şi perimetrul Parcului Naţional Munţii Rodnei;

– uzul de armă fără drept, prev. de art. 343 alin. 1 din noul Cod penal, constând în fapta inculpatului M.V.de executa foc cu arma letală cu destinaţia vânătoare pe care o deţinea ilegal asupra unui exemplar din specia urs în cadrul acţiunii de braconaj cinegetic din 2-3 iulie 2014 desfăşurată pe raza fondului cinegetic nr. 12 Parva şi în perimetrul Parcului Naţional Munţii Rodnei;

– braconaj în modalităţile vânătoarea fără permis de vânătoare şi tentativă de a practica sau practicarea vânătorii fără a fi înscris în autorizaţia de vânătoare prev. de art. 42 alin. 1 lit. a şi c din Legea nr. 407/2006 (în vigoare începând cu 24.07.2015), cu aplicarea art. 77 lit. a şi art. 5 noul Cod penal, constând în fapta inculpatului M.V. de a participa (fără a avea permis de vânătoare şi nici autorizaţie de vânătoare) la acţiunea de braconaj desfăşurată în perioada 28-29 septembrie 2014 împreună cu inculpaţii A.M.zis ”M.” (fratele inculpatului A.V.) şi A. M. zis ”M. (vărul inculpatului A.V.) şi alte persoane, pe raza fondului cinegetic nr. 12 Parva, împrejurare în care au recoltat un exemplar din specia cerb; toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 noul Cod penal, şi executarea mandatului de arestare preventivă nr. 30/UP/21.04.2016 emis de Judecătoria Bistriţa în dosarul penal nr. 2216/190/2016”, este hotărârea Judecătoriei Bistriţa.

Cercetările continuă de Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă calificată, braconaj cinegetic şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

 

Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciului de Acţiuni Speciale, Poliţiei oraşului Beclean şi Poliţiei oraşului Năsăud.

 

SURSA FOTO: ARHIVA

1 COMENTARIU

  1. Pai toata lumea-i fu.te si-i reg.ul.eaza pe detinatorii legali de arme, carora le pune statul tot felul de piedici in cale, ii fu.te si-i ras.fu.te fel si chip, de le vine sa-si ia lumea-n cap… in timp ce braconierii nu sunt din randul lor, ci al oierilor ( pastorilor in general ) cu cainii acestora si al celor care au introdus tot feluld e arme ilegale si se folosesc de ele mai ales in zonele izolate din padurile zonelor greu accesibile, cu stirea si impreuna cu oierii si proprietarii de terenuri din aceste zone, fiti siguri de asta .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.