Teparii, premiati la Topul firmelor 2011
O firma a lui Emil Nistor, pe locul intai

Omul de afaceri Emil Nistor, sotul Monicai Filipoi (administratorul Complexului turistic Poiana Zanelor), a fost trimis anul trecut in judecata, impreuna cu alte sapte persoane, pentru prejudicierea cu peste un milion de euro a SC CEC Bank SA.
Anul acesta, o alta firma de-a sa, Shalom Ecohouse, a luat locul intai pe judet in Top Profit Romania 2011- intreprinderi mici, domeniul 41 -, avand ca domeniu de activitate constructiile de cladiri.

Clasamentul a fost realizat pe baza datelor de bilant pe anul 2010. Conform www.listafirme.ro, in anul ce a trecut, firma lui Nistor a avut o cifra de afaceri de peste 6,4 milioane de lei si un profit de aproape 600.000 de lei. In 2010, Shalom Ecohouse din Valea Mare avea un numar de 36 de angajati.
Anul acesta, necazurile s-au tinut lant de familia omului de afaceri. Din cauza datoriilor acumulate catre bugetul de stat, Administratia Financiara Sangeorz-Bai a scos la licitatie o cabana a pensiunii Poiana Zanelor si terenul aferent acesteia de mai multe ori, insa nimeni nu s-a aratat interesat sa o cumpere.
Tot anul acesta, un incendiu a mistuit o cabana a complexului, iar o alta a fost afectata de flacari in proportie de 80 la suta.

Profit de sase miliarde de lei vechi

Conform www.listafirme.ro, Shalom Ecohouse a fost infiintata in anul 2008, in localitatea Valea Mare, administratorul ei fiind Nistor Emil. Aceasta are ca domeniu de activitate „Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale”. In 2008, firma a avut o cifra de afaceri de 868.806 lei, in 2009 de 4.073.227 lei, iar in 2010 de 6.419.722 lei.
Shalom Ecohouse a avut in 2008 un profit de 10.247 lei, un an mai tarziu de 32.532 lei, iar anul trecut de 590.148 lei. La capitolul angajati, numarul acestora a crescut de la an la an: in 2008 erau patru, in 2009 erau 29, iar anul trecut 36.
Firma este activa conform Agentiei Nationale a Administratiei Fiscale (03.10.2011) si nu are obligatii restante la buget (30.06.2011). Totusi, firma lui Nistor avea anul trecut datorii de 1.208.517 lei, insa nu se precizeaza catre cine.
Potrivit topului realizat pentru Romania Intreprinderi Mici, localitatea Bistrita, domeniul 41 (constructii de cladiri), conform datelor de bilant aferente anului 2010, firma Stern&Co ocupa locul doi. Firma are doi administratori, in persoana lui Stern Tino si Stern Victorita, si a fost infiintata in 2005. In 2010, firma de constructii avea o cifra de afaceri de 7.441.839 lei, un profit de 21.487 lei si datorii de 19.263.325 lei, insa nici de aceasta data nu se precizeaza catre cine anume. Totusi, societatea nu are datorii la bugetul de stat.

Nistor, cu multe bube in cap

Deoarece nu mai avea bani sa continue investitiile incepute la firmele sale, lui Emil Nistor i-a venit o idee foarte convenabila pentru el – si-a pus angajatii sa ia credite de la banca cu acte false.
Mai exact, in cursul anului 2006, acesta si alte inca sapte persoane i-au determinat pe cativa dintre angajatii sai sa ia credite de nevoi personale de la banca. Nistor le-a intocmit adeverinte false de salarii si le-a oferit chiar si bani pentru a fi titularii creditelor, fara ca oamenii sa stie ce sume au fost luate pe numele lor.
Anul trecut, ei au fost trimisi in judecata pentru prejudicierea SC CEC Bank SA cu un milion de lei. Dosarul, cu numarul 5323/112/2010, care are ca obiect initierea, constituirea de grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea unui asemenea grup (Legea 39/2003 art. 7) se afla acum pe masa judecatorilor Tribunalului Bistrita-Nasaud.
Nu doar CEC Bank a cazut in plasa celor opt, astfel ca BCR Nasaud si Unicredit Tiriac Bistrita au fost prejudiciate de Emil Nistor si ai lui cu circa 1,2 milioane de euro prin 58 de credite, luate in perioada 2005-2008.
Numele lui Nistor este legat si de cel al Veturiei Adriana Moldovan, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Nasaud, arestata preventiv pentru 29 de zile in vara lui 2009, ea fiind invinuita de trafic de influenta, luare de mita si fals in acte publice.
Adriana Moldovan este invinuita ca ar fi beneficiat de lucrari in valoare de 55.000 euro la o casa de vacanta, in zona Poiana Zanelor. Anchetatorii detin probe ca un anume Emil Nistor si tatal acestuia i-ar fi construit magistratului nasaudean un pod in fata cabanei sale din Poiana Zanelor, insa ea se apara si spune ca pentru lucrarea respectiva ar fi platit suma de 15.000 lei, pentru care s-a eliberat factura fiscala.
In total, sustin anchetatorii DNA Cluj, pentru lucrarile de la casa de vacanta din Poiana Zanelor, Adriana Moldovan ar fi primit suma de 55.000 euro. Acuzatia adusa de anchetatori, ca aceasta suma de bani a fost primita pentru a „rezolva” un dosar privind pe Emil Nistor, care era cercetat pentru o infractiune la regimul armelor si munitiilor, este negata vehement de catre prim procuror.

O cabana facuta scrum, alta scoasa la licitatie

Ghinionul s-a tinut scai de familia lui Emil Nisto, anul acesta. Din cauza datoriilor acumulate, finantele i-au scos la vanzare sotiei acestuia, administratorul Complexului Turistic Poiana Zanelor, cabana numarul 10, cunoscuta turistilor sub numele de Zana Soarelui, precum si terenul aferent. Au fost organizate mai multe licitatii in acest sens, insa fara succes. Cabana este formata din parter, etaj si mansarda, cu o suprafata de 209, 4 metri patrati. Cat despre teren, acesta are o suprafata de 363 metri patrați, cu drept de concesiune pentru 20 de ani.
In luna aprilie, un incendiu a cuprins doua cabane ale Complexului Turistic Poiana Zanelor-cea in care se afla restaurantul, piscina si 12 camere pentru turisti, precum si o alta cabana aflata in apropiere. Abia dupa cateva ore pompierii au reusit sa stinga focul, insa nu au mai apucat sa salveze mare lucru din cele doua cabane. Prima a ars in totalitate, iar cealalta a fost afectata de flacari in proportie de 80 la suta.
Incendiul s-a produs cel mai probabil in urma unui scurtcircuit la tabloul de curent aflat in aceeasi cladire cu piscina, conform celor declarate la vremea respectiva de catre reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud (n . r . –ISU BN). Pagubele se ridica la peste un milion de euro, insa asigurarea nu acopera nici jumatate din daune.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

2 COMENTARII

  1. padurari flamanzi [nume predestinat ],tata si fiu au bagat mii de mc de lemn si erau platiti cu sacul de bani,sunt slugi lui nistor au jipane desi nu aveau numai o mobra,afiseaza 2 moci de oameni nevinovati ,dar daca politia economica iar stange cu usa [gen capitanul salvan],ar spune toate hotile facute ,ar fi un inceput pentru com sant

  2. de ce mintiti cu firma respectiva ,e o masinatie ,nimeni din v mare sau sant nici nu a auzit de asa ceva,cabana a ars dar a fost ajutat de dl primar c moisil cu 200 mc ca sa aiba alibi pentru 2000 mc,a avut datori la o s sant de miliarde ,dar sau iertat toate prin acizitionarea unor terenuri [vezi suhardul ,paraul paschi ],pe care daca dl primar c moisil le lua inainte de a le lua nistor aveau un pret de nimic [cum lea luat si nistor]…ps ai dau dreptate la vasi ,sa fie intrebati flamanzi de p economica si o sa va cruciti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.