Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud intenţionează să aloce 220.000 lei, la rectificarea de buget supusă spre aprobare consilierilor judeţeni în şedinţa ordinară din această săptămână, Centrului Judeţean pentru Cultură, Bibliotecii Judeţene şi Complexului Muzeal. Cele trei instituţii au pus la bătaie nu mai puţin de 135.000 de lei pentru deplasarea efectuată în Spania a şefilor din CJ BN, în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate.

Pentru a putea aloca cei 220.000 lei celor trei instituţii din subordine, CJ BN taie sume de bani care ar putea fi cheltuiţi pe proiecte importante pentru judeţ.

 

 

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a cheltuit, în luna iulie, 135.000 de lei, pentru aşa numitul proiect „Judeţul Bistriţa-Năsăud – dialoguri culturale în comunităţile româneşti din diaspora”, excursia efectuată de capii administraţiei judeţene în Villa Nova – Spania.

„Ţara arde şi baba se piaptănă”, cam aşa se poate spune generic despre acţiunea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud desfăşurată în Spania, la Villa Nova, care a fost de fapt un miniconcediu al capilor administraţiei judeţene, din banii contribuabililor bistriţeni.

Deşi promotorii acţiunii sunt oficial directorii Centrului Judeţean pentru Cultură, Bibliotecii Judeţene şi Muzeului Judeţean – Gavril Ţărmure, Ioan Pintea, respectiv Alexandru Gavrilaş, adevăratul „părinte” este Ştefan Sângeorzan, consilierul preşedintelui CJ BN, Emil Radu Moldovan.

După ce s-au cheltuit banii respectivi, cei trei directori vin acum cu „jalba în proţap” la preşedintele CJ BN, Emil Radu Moldovan, pentru a li se completa bugetul instituţiilor pe care le conduc.

 

Deşi Gavril Ţărmure, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud (CJC BN), a solicitat Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud o suplimentare de buget cu suma de 150.000 de lei, administraţia judeţeană propune consilierilor judeţeni să aprobe alocarea a doar… 100.000 lei.

Conform adresei depusă, pe 21 august, la CJ BN de Gavril Ţărmure, suma solicitată ar fi necesară pentru ducerea la îndeplinire a câtorva obiective. Mai precis, ar fi vorba de „reparaţia şi igienizarea spaţiului din anexele din curtea CJC, Şcoala de Arte urmând în a-şi susţine cursurile şi în aceste săli după ce au evacuat clădirea Casa Argintarului de pe str. Dornei”. Apoi, mai precizează Gavril Ţărmure în documentul citat, CJC doreşte să organizeze o serie de evenimente „referitoare la unele personalităţi şi instituţii de cultură şi învăţământ de referinţă în Transilvania, cinstiţi la împlinirea unor cifre rotunde de la înfiinţare, de la naştere sau de la moarte”. Este vorba de împlinirea a 150 de ani de la moartea poetului Andrei Mureşanu, 150 de ani (n.r. – Gavril Ţărmure scrie în adresă că sunt 140 de ani) de la înfiinţarea Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Năsăud, 100 de ani de la naşterea lui Emil Boşca Mălin – scriitor, jurnalist şi politician, dar şi pentru „alte evenimente care au în vedere creşterea interesului pentru judeţul Bistriţa-Năsăud (festivaluri la Tihuţa, Colibiţa)” şi omagierea scriitorului Radu Petrescu.

Ceea ce nu precizează directorul CJC BN sunt sumele defalcate pentru fiecare obiectiv în parte, în vederea justificării precise a sumei solicitate Consiliului Judeţean.

 

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, prin directorul Alexandru Gavrilaş, ar fi avut nevoie de 300.000 lei. Suma propusă spre aprobare consilierilor judeţeni de preşedintele Radu Moldovan este însă de 60.000 lei.

Potrivit adresei înaintată Consiliului Judeţean, directorul Gavrilaş susţine că ar avea nevoie, din totalul sumei, de 185.000 lei pentru cheltuieli de personal, iar de 115.000 lei pentru cheltuieli curente. Dar în ce constă aceste cheltuieli curente? Este vorba de tipărirea celui de-al XII-lea volum din Arhiva Someşană (8.000 lei), tipărire Studii şi cercetări etno-culturale vol. XIII/2013 (5.000 lei), diferenţă reparaţii instalaţie electrică Muzeu George Coşbuc (7.500 lei), 150 de ani de la moartea poetului Andrei Mureşanu (10.000 lei), acţiune culturală „Eroii din Dealul Crucii” (5.000 lei), racord apă canal pentru muzeele „George Coşbuc”, „Liviu Rebreanu” şi „Casa Săsească” (17.000 lei). Pe lângă toate acestea directorul Gavrilaş spune că mai are nevoie de 62.500 lei pentru, atenţie!!!, acţiune culturală „Dialoguri culturale pentru comunităţile româneşti din Spania”, acţiune care a avut loc la începutul lunii iulie şi pentru care Complexul Muzeal a pus la dispoziţie pentru deplasarea în Spania 45.000 lei.

 

Cea de a treia instituţie care a participat financiar pentru deplasarea în Spania este Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud. Ioan Pintea, directorul acesteia, este mai ponderat în raport cu colegii săi în privinţa solicitărilor bugetare de la CJ BN şi spune că are nevoie în plus de doar… 70.000 lei. Suma ar fi necesară pentru „susţinerea programului cultural aprobat pentru acest an”. Preşedintele Radu Moldovan s-a gândit însă că directorului Pintea i-ar fi suficienţi 60.000 lei.

 

Pentru a aloca cei 220.000 de lei celor trei instituţii mai sus amintite, Consiliul Judeţean se pare că este nevoit să efectueze tăieri din alte părţi şi reduce astfel 300.000 lei de la proiectul de restaurare a Casei Argintarului. Aceasta este doar una dintre rectificările negative pe care le face CJ BN, de la capitolul „Cultură, recreere şi religie”, fiindcă taie bani şi de la alte capitole.

Astfel, la capitolul „Autorităţi executive”, sunt alocaţi 500.000 lei pentru mansardarea clădirii Consiliului Judeţean, însă sunt reduşi 600.000 lei de la „reabilitare Sală Dacia” (n.r. – Cinematograful Dacia), şi alţi 800.000 lei de la „reabilitare clădire Odobescu”.

La capitolul „Sănătate” sunt propuse alte rectificări negative, cum ar fi 300.000 lei de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi un milion lei de la „cofinanţare ambulatoriu Spital Judeţean”. În schimb, Spitalul Judeţean primeşte 865.000 lei, deşi suma solicitată de conducerea instituţiei sanitare, Consiliului Judeţean, este de trei milioane lei.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.