După un an de mandat în Parlamentul României din legislatura 2012 – 2016, a venit şi rândul senatorilor bistriţeni să le fie analizată activitatea din legislativul României. Clasamentul a rămas neschimbat: cel mai harnic s-a dovedit a fi liberalul Ioan Deneş, în timp ce democrat-liberalul Cristian Florian a rămas la fel de pasiv.

 

Fiindcă s-a scurs un an din mandatul parlamentarilor, Gazeta de Bistriţa vă prezintă în cifre, dar nu numai, cât de mult s-au zbătut în tot acest răstimp cei trei senatori care în urma alegerilor parlamentare din 2012 au ajuns în Legislativul ţării pentru a le apăra bistriţenilor interesele.

 

Deneş, pe urmele şefului Dolha

Cel mai sârguincios senator bistriţean se dovedeşte a fi până acum liberalul Ioan Deneş. Conform site-ului Camerei superioare a Parlamentului, liberalul bistriţean a luat cuvântul de 42 de ori în plenul Senatului şi a avut patru declaraţii politice. Ultimele două au mare legătură cu judeţul Bistriţa-Năsăud şi în special cu colegiul senatorial în care a fost ales. Este vorba despre situaţia spitalului din Năsăud şi despre problemele cu care se confruntă producătorii de lapte.

De asemenea, Ioan Deneş este semnatarul a 13 iniţiative legislative. Printre acestea se numără propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care se află acum în lucru la comisiile permanente ale Senatului; o altă propunere legislativă vizează modificarea Legii nr.67 din 25 martie 2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, şi aceasta fiind în lucru în comisiile permanente ale Senatului, dar şi propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care însă a primit aviz nefavorabil din partea a două comisii ale Senatului – Comisia pentru egalitatea de şanse, din care face parte şi Ioan Deneş, şi Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială.

În ceea ce priveşte interpelările, acestea sunt în număr de trei, ultima fiind adresată ministrului Mediului, Rovana Plumb, în luna decembrie a anului trecut, în urma poluării râului Someş cu noroi de mină, după ce hoţii de fier vechi au spart intrările unor galerii ale fostelor exploatări miniere din zona Rodna. Primul ministru Victor Ponta a fost şi el interpelat de senatorul bistriţean care a dorit să i se aducă la cunoştinţă situaţia pregătirilor pentru sezonul rece. Chiar dacă interpelarea a fost depusă încă din luna octombrie, premierul Ponta nu a catadicsit să dea vreun răspuns nici măcar după trei luni încheiate deja.

Ioan Deneş a adresat 18 întrebări miniştrilor. Printre miniştrii abordaţi de senatorul bistriţean se află şi Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, care s-a arătat interesat de numărul controalelor efectuate anul trecut cu privire la descoperirea celor care practică munca fără forme legale în judeţul nostru. Întrebări au fost adresate de Ioan Deneş şi miniştrilor Maria Grapini, Radu Stroe, Eugen Nicolăescu, Liviu Dragnea, Daniel Chiţoiu, sau Daniel Constantin.

 

Dobra vorbeşte mult

Vorbăreţ la şedinţele Senatului se dovedeşte a fi şi celălalt senator liberal bistriţean, Dorin Dobra, care a luat cuvântul de 35 de ori în plen. De asemenea, Dobra figurează co-semnatar la 12 iniţiative legislative, printre care se numără şi cea cu privire la abrogarea art.276 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal, articol care, având titlu marginal „presiuni asupra justiţiei”, incriminează fapta unei persoane care pe durata unei proceduri judiciare în curs face declaraţii nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida. De asemenea, Dobra este co-semnatar al propunerii legislative care vizează modificarea Legii nr.67 din 25 martie 2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, dar şi a propunerii legislative de modificare şi completarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Senatorul bistriţean are şi două declaraţii politice, ultima datând din luna noiembrie, cu titlul „Anul 2014 – anul luptei împotriva evaziunii fiscale”.

Numărul întrebărilor şi interpelărilor adresate miniştrilor nu a crescut din luna iulie, de când datează ultima analiză a Gazetei de Bistriţa cu privire la activitatea senatorilor bistriţeni în Parlamentul României, acestea fiind deci în număr de trei, respectiv două. De asemenea, cu o singură întrebare a rămas adresată şi premierului Victor Ponta, la care însă, spre deosebire de cea depusă de colegul său Ioan Deneş, a primit răspuns.

 

Declaraţiile politice, punctul forte al lui Florian

Senatorul democrat-liberal Cristian Florian este al treilea în top cu doar cinci iniţiative legislative, dintre care amintim propunere legislativă privind amânarea la plată a obligaţiilor fiscale datorate de operatorii economici care nu încasează creanţele la termenul de scadenţă de la instituţiile publice sau cea cu privire la modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.8/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi ale art.74 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.

Senatorul Florian îi surclasează pe colegii săi liberali bistriţeni la numărul declaraţiilor politice, acestea fiind în număr de şapte, evident toate cu privire la guvernarea USL.

Cristian Florian s-a arătat interesat de situaţia centurii ocolitoare Bistriţa, motiv pentru care i-a adresat o întrebare pe această temă ministrului Marilor Proiecte, Dan Şova.

La finele anului trecut, numărul interpelărilor miniştrilor a mai crescut cu una în raport cu analiza efectuată de Gazeta de Bistriţa în urmă cu şase luni, în acest moment în dreptul lui Cristian Florian contabilizându-se două. Ultima este adresată ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, cu privire la situaţia grădiniţei din comuna bistriţeană Runcu Salvei.

Cristian Florian dorin dobra

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.