Fiul fostului peremist Mihai BeleiMihai Elian Ulsamer – este „dispărut” de aproximativ două luni în Guatemala, mai precis în Guatemala City. Plecarea nu a fost una de bună-voie, fiindcă fiul fostului peremist are foarte mari probleme, atât financiare, dar şi de ordin penal, ceea ce l-a determinat să plece pe meleaguri foarte îndepărtate de casă.

Potrivit informaţiilor Gazetei de Bistriţa, Mihai Elian Ulsamer este implicat în diferite tranzacţii imobiliare ale căror fire duc toate la Fondul Proprietatea. De altfel, se ştie că în urmă cu ceva ani Ulsamer cumpăra la greu drepturi litigioase asupra unor terenuri, care ulterior au fost intabulate prin metode numai de el ştiute.

Mihai Elian Ulsamer, fiul din prima căsătorie al fostului peremist Mihai Belei, s-a ocupat de variate afaceri de-a lungul timpului, de la afaceri cu drepturi litigioase asupra terenurilor, la agenţii de publicitate, impresariat, şi chiar în mass-media. A avut o perioadă în care afacerile păreau că îi merg şnur, însă banii i s-au scurs precum apa printre degete, astfel că la un moment dat s-a văzut nevoit să îşi facă bagajele şi să plece din ţară. Luna trecută, pe contul său de Facebook, Mihai Elian Ulasmer a postat câteva comentarii în care îşi exprima profunda dezamăgire faţă de situaţia în care se află şi faţă de România.

 

Afaceri cu drepturi litigioase cu proptele în ANRP

Mihai Elian Ulasmer a fost subiectul unui articol publicat în Gazeta de Bistriţa în 2008, dată la care au ieşit la iveală afacerile pe care acesta le derula cu privire la cumpărarea de drepturi litigioase pe raza municipiului Bistriţa. La acea vreme ochii fostului peremist Mişu Belei erau îndreptaţi asupra unui teren situat în imediata vecinătate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi a vechii pasarele.

Respectiva suprafaţă de pământ a fost folosită de unitatea de pompieri drept grădină, iar după ce stagiul militar nu a mai fost obligatoriu, numărul pompierilor s-a redus, iar grădina nu a mai fost folosită. Pe acel amplasament s-au depus la Primăria Bistriţa mai multe solicitări de retrocedare, însă numai unele au fost soluţionate. În perioada 1990-1995 din suprafaţa totală de 15 hectare, s-au retrocedat diferite suprafeţe, unitatea rămânând cu 10,65 de hectare de grădină. Municipalitatea a solicitat acest teren odată ce legea retrocedărilor a intrat în vigoare, însă s-a lovit mereu de refuzul MIRA (actualul MAI), în administrarea căruia se afla pământul. Din anul 2006, însă, terenul nu a mai fost folosit de unitatea de pompieri şi municipalitatea a primit acordul de a prelua terenul. În 2008, demersurile de preluare nu erau încă finalizate, administraţia locală lăsând de doi ani terenul în paragină. Suprafaţa respectivă de pământ a fost însă solicitată de mai multe persoane, care erau îndreptăţite să fie puse în posesie pe acel amplasament, însă acestora li s-a oferit teren în alte locaţii. Situat într-o zonă foarte bună, terenul era ideal pentru construirea unui ansamblu de blocuri sau alte construcţii. Proprietarii de drept au fost însă plimbaţi dintr-un birou în altul al municipalităţii, lovindu-se mereu de refuzul de a fi puşi în posesie pe acel amplasament. Acestor persoane li s-a oferit într-adevăr teren în alt loc, însă teren de mult mai proastă calitate şi foarte departe de oraş. Oamenii au refuzat să preia terenul oferit de primărie şi au solicitat punerea în posesie pe vechiul amplasament, cu atât mai mult cu cât era liber.

Ulsamer a pus ochii însă pe terenul respectiv, astfel că a început să îi contacteze pe proprietarii de drept, majoritatea oameni în vârstă, cu propunerea de a le cumpăra drepturile litigioase, după care urma să se descurce cu privire la întăbularea suprafeţelor.

Sursele noastre spun că astfel de acţiuni nu au fost singurele desfăşurate de Mihai Elian Ulsamer, fiindcă în timp a ajuns cu legături şi proptele puternice în Agenţia de Restituire a Proprietăţilor (ANRP). Când oamenii legii au intrat pe firul afacerilor derulate pe după perdea în instituţia statului cu privire la retrocedarea proprietăţilor şi legăturile pe care le aveau unii angajaţi cu mafia celor care achiziţionau pe bandă rulantă drepturi litigioase, pe preţuri de nimic, pentru ca ulterior să intre în posesia unor imobile de sute de ori mai valoroase, Ulsamer a început să îşi facă tot mai multe griji. Asta se întâmpla în urmă cu aproximativ trei ani, când Mihai Elian Ulsamer derula afaceri în domeniul publicităţii şi chiar deţinea un ziar online. Sacul s-a golit brusc şi în urma sa au rămas datorii imense, inclusiv faţă de foştii săi angajaţi.

Afaceri păguboase

 

Mihail Elian Ulsamer a deţinut de-a lungul timpului trei firme, din care doar două fiind practic active şi discutăm de SC Ulsamer Canarias SRL (restaurante) şi SC Awa Office SRL (agenţie de publicitate, cunoscută printre bistriţeni ca Awa Design). Ambele afaceri i-au mers extrem de prost, fiindcă prima firmă a fost închisă în 2010, iar cea de a doua este în insolvenţă.

SC Ulsamer Canarias SRL a intrat în faliment în 2009, firma înregistrând datorii către Finanţe, Primăria Bistriţa, SC Electrica, Ambient şi Agroalim Distribution SRL din Bucureşti.

La SC Awa Office SRL, Mihail Elian Ulsamer nu a fost singurl asociat în firmă ci l-a avut partener pe tatăl său, Mihai Belei. Acesta este fost căpitan de Securitate până în 1989, după care a fost şeful Serviciului de Paşapoarte Bistriţa-Năsăud.

SC Awa Office SRL a fost înfiinţată în 2007, an în care firma avea alţi doi asociaţi. Ulsamer şi Belei achiziţionează firma abia în 2011 când aceasta deja era pe pierdere. Nu au reuşit însă să o aducă la linia de plutire, deşi contracte existau.

Ulsamer s-a ocupat inclusiv de impresariat, el fiind cel care a achiziţionat, împreună cu fostul director de marketing al Gloriei Bistriţa, Călin Farcaş, drepturile fotbalistului iranian Thaer Fayed Bawab, care a activat în echipa a II-a a clubului din Parcul Municipal, iar ulterior a fost dat clubului Gaz Metan Mediaş.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.