Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), Dorin Popescu (PNL), nu și-a trecut o firmă pe declarația de avere pe care a băgat-o în insolvență. Al doilea la comanda județului nu este un strălucit om de afaceri și nu este nici la prima abatere, cei de la SRI acuzându-l în trecut de trafic de influență. Popescu a fost acuzat de ofițerii de informații că ar fi favorizat o firmă americană, Lemna International.

 

Primăria Bistrița așteaptă datoria de la firma lui Popescu

Danmar Mobis este o societate deținută de către Grigore Dorin Popescu și Lucian Marius Armean, conform site-ului listafirme.ro. Societatea este în procedură de insolvență din 2009, iar în prima parte a anului următor va intra cel mai probabil în faliment. Mai precis, următorul termen al procesului de faliment se judecă în 21 februarie 2014, procedura transformându-se din insolvență în faliment. Creditorii societății sunt: Country Elements Satu Mare, Atlas Mob Bistrița, Municipiul Bistrița, E.ON Gaz Romania, Larix Forest Reghin, Tutto Mobili din Târgu Jiu, LexroCont din Bistrița, Administrația Finanțelor Publice Bistrița, Marfin Bank, Danmar Auto Club, Staer International SA Galați, Est Poliurtani SRL din Cuci, TBI Credit IFN din București, SC Doina  Ploiești, SC Vanesa PROD A.L. SRL din Zalău.

Societatea Danmar Mobis nu mai apare din 2009 pe declarația de avere a lui Dorin Popescu. Firma rulează încă, chiar dacă este în procedură din insolvență încă din cursul anului 2009. Societatea are un proces de insolvență anevoios care durează de patru ani.

Romtrade America International este o societate care a fost deținută de Grigore Dorin Popescu, Emanoil Cepraga, Lucian Marius Armean, Mihaela Liana Popescu (soția actualului vicepreședinte), dar și Cristina Armean. Societatea a fost înființată în 1994 și a fost radiată ulterior. Ultimul bilanț depus, pe anul 2005, arăta doar datorii de 27.460 de lei.

Soția acestuia deține societățile Danmar Auto Club, alături de Alexandra Armean, dar și firma MP International Group, alături de aceeași persoană. Firmele au avut anul trecut o cifră de afaceri de 200.000 de lei.

 

Bechtelul Bistriței este Lemna International

Dorin Popescu a fost cercetat în 1999 de către SRI pentru trafic de influență. Acesta ar fi favorizat societatea Lemna International, o firmă din Statele Unite ale Americii. Când România era în plin proces de aderare la NATO și își dorea să intre în rândul țărilor civilizate, mai multe societăți din țările mai dezvoltate au vrut să profite de o țară emergentă.

“Fără să aibă dreptul conform legii 69/1991, republicată, art. 107 la data de 25 mai 1998 a semnat, în calitate de prefect, un contract (Contractual agreement- Environmental and energy infrastructure improvement program for Bistrița Năsăud County) cu firma Lemna International INC, prin care fără să fie abilitat, garantează implicarea Guvernului României în acest caz.

Folosirea calităților oficiale în sprijinirea unei firme private, făcându-se vinovat de uzurpare de calități oficiale. Refuzul privind renunțarea la planul de afaceri din acordul contractual nr. ROM. 9804-23”, se arată în raportul SRI.

 

Nu este la prima ascundere a societăților

“Potrivit declarației de avere din data de 12.01.1997, reiese că este un simplu acționar la trei firme, fără să specific funcția în cadrul acestora. Însă, potrivit adresei Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, respective Oficiul Registrului Comerțului Bistrița din 17.02.1999, constatăm că prefectul județului, domnul Dorin Grigore Popescu este asociat/acționar și administrator la SC ARfipo, SC Danmar Auto Club, SC Romtrade America International și împuternicit Elvila International Import-Export SRL Sucursala Bistrița. Cum în aceste societăți, nu este doar simplu acționar, ci deține o funcție salarizată situația de incompatibilitate menționată mai sus întrunește toate elementele. Totodată, prefectul județului este asociat și la Banca Română pentru relansare Economică-Libra Bank, înmatriculată în data de 17.01.1996”, se arată în continuarea raportului.

 

General Motors, pe filieră cu Capital

General Motors a câștigat un contract de modernizare a 57 de locomotive ale CFR, în schimbul a 83 de milioane de euro, se arăta într-un articol din Capital din 2004. Alte zeci de milioane de euro au fost oferite împrumut de către Eximbank unor primării din București și din țară, pentru proiecte de infrastructură. Condiția era ca lucrările să fie contractate cu Lemna International, o companie americană din domeniu. Dar una din cele mai controversate achiziții este a celor două fregate construite în 1984, respectiv 1986, cumpărate de la Marina britanică.

 

Camera de Comerț se plânge de relațiile Lemna International

După ce a avut peste 160 de întâlniri cu oficiali și oameni de afaceri români, delegația condusă de către Samuel Bodman, adjunctul secretarului pentru Comerț al SUA, a părăsit România, se arată într-un articol din Adevărul din 2003. Momentul a fost marcat de semnarea unui acord prin care Primăria sectorului 2 a obținut de la Eximbank America un împrumut de 130 de milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii, finanțarea urmând a se derula prin intermediul companiei Lemna International. Fondurile vor fi folosite pentru reabilitarea drumurilor, pentru un program de gestionare a deșeurilor menajere, pentru termoficare și pentru construirea de locuințe. Americanii – interesați de privatizarea SNP Petrom Samuel Bodman a declarat că firmele americane sunt interesate și de alte afaceri în România, fără a omite însă să se refere și la piedicile pe care acestea le întâlnesc în țara noastră.

 

Investițiile din Sectorul 2

Primarul Neculai Onțanu spune că și-a realizat visul vieții sale. El a împrumutat, conform unui articol din iulie 2003 din Adevărul, prin firma Lemna International, de la o bancă americană, 130 de milioane de dolari, în numele locuitorilor sectorului 2. Acordul de împrumut a fost semnat miercuri, de primarul Onțanu și doamna Poldi Gerard, vicepreședintele societății Lemna International Inc., din Minneapolis, Minnesota. După câteva luni bune de negociere, Onțanu a obținut primul credit extern, în urma lărgirii relațiilor economice cu Statele Unite ale Americii, după evenimentele internaționale din 11 septembrie 2001. „Resurse sunt, la fel și investitori. Totul este o problemă de credibilitate”, spune primarul Onțanu. Creditul, care are o perioadă de grație de 5 ani și va fi rambursat în 15 ani, va fi folosit pentru patru proiecte de reabilitare a infrastructurii sectorului 2. „Este prima dată când monopolul RADET este spart, și asta se întâmplă în sectorul 2: vom încuraja asociațiile de proprietari ca, acolo unde pierderile și eforturile RADET sunt foarte mari, să renunțe la serviciile regiei bucureștene de termoficare și să-și monteze centrale termice câte două-trei blocuri sau chiar și numai câte un bloc.

 

Vom reveni cu noi amănunte din viața de ilegalități a lui Dorin Popescu…

 

Doru Costin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.