Radu Moldovan, baronul care conduce judeţul Bistriţa-Năsăud, a semnat un contract de 31,5 milioane de lei cu ”favoriţii” lucrărilor publice, compania Dimex 2000, deţinută de condamnatul penal definitiv şi irevocabil Ioan Scurtu. Este vorba de drumul dintre satele Negrileşti şi Breaza, iar costul unui kilometru de drum este de 3,5 milioane de lei. Drumul va avea 9 kilometri şi leagă judeţele Bistriţa-Năsăud cu Maramureş.

 

Îmbogăţit cu 65% din cifra de afaceri de anul trecut 

Martie 2015. Ioan Scurtu, patronul Dimex 2000, primeşte definitiv şi irevocabil o condamnare de 2 ani de zile cu suspendare pentru fapte de corupţie, respectiv trafic de influenţă pe lângă fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, Veturia Moldovan. Afacerile condamnatului penal ”rulează” bani publici în continuare pentru că legea nu îi interzice unui om declarat de magistraţi drept ”corupt” să facă în continuare afaceri prolifice cu statul. Ceea ce este ciudat este că acest contract acordat de baronul Radu Moldovan către penalul Ioan Scurtu este la 65% din valoarea cifrei de afaceri a firmei sale de anul trecut, fapt care miroase de departe a licitaţie ”cu dedicaţie.” O altă idee ciudată este cum Radu Moldovan a reuşit să ”elimine” trei dintre participanţii la licitaţie, lăsând doar şase oferte disponibile.

 

Coruptul a primit pedeapsă cu suspendare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a statuat definitiv şi irevocabil că Ioan Scurtu este condamnat penal pentru corupţie. Cu toate că cea căruia i-a acordat ”atenţia” a mers la închisoare, respectiv Veturia Moldovan, Scurtu a rămas în libertate ca să facă afaceri prolifice cu statul. Mai jos vă arătăm condamnarea lui Scurtu, patronul societăţii Dimex 2000 Company.

”În baza art. 61 din Legea nr. 78/2000 condamnă pe inculpaţii RUŞTI VASILE şi SCURTU IOAN, la câte o pedeapsă 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. Face aplicarea prevederilor art. 71 şi art. 64 lit. a) teza a II-a şi b) din Codul penal (1969). În baza art. 861, art. 862 din Codul penal (1969) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor pe un termen de încercare de 4 ani. În baza art. 863 din Codul penal (1969) pe durata termenului de încercare inculpaţii se vor supune următoarelor măsurilor de supraveghere: a). să se prezinte trimestrial la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, conform programului stabilit de acesta; b). să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c). să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d). să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. Face aplicarea art. 71 alin. 5 din Codul penal (1969). În baza art. 864 din Codul penal (1969) atrage atenţia inculpaţilor asupra dispoziţiilor art. 83 din Codul penal (1969). În baza art. 19 din Legea nr. 78/2000 confiscă de la inculpata Moldovan Adriana Veturia suma de 32.000 lei”, arată magistraţii de la Curtea Supremă.

 

Licitaţie câştigată de Dimex

La finele lunii decembrie, cu o zi înainte de ajunul Crăciunului, pe 23 decembrie, contractul a fost atribuit firmei lui Ioan Scurtu – SC Dimex 2000 Company SRL, a cărei ofertă a avut cel mai scăzut preţ. Astfel, investiţia se va ridica la suma de 1.617.552,99 lei, fără TVA. Astfel, costul per kilometru ajunge la circa 929.628 lei, fără TVA (211.279 euro, fără TVA). Conform studiul de fezabilitate, lucrările de execuţie ar urma să se desfăşoare timp de doi ani, pe şapte sectoare de drum, cea mai mare porţiune având lungimea de 1.012 metri, iar cea mai mică fiind de doar 47 de metri. Lăţimea carosabilului variază, pe anumite porţiuni fiind de 3,5 m, iar în altele de 5 metri. Totodată în document este prevăzută montarea a cinci podeţe, iar trotuarele, în lungime totală de 1.343 metri, să fie amenajate cu dale din beton.

Potrivit studiului de fezabilitate, străzile propuse spre modernizare în cartierul năsăudean Liviu Rebreanu sunt nemodernizate şi vorbim practic de străzi de pământ, „prezentând numeroase degradări şi văluriri, ceea ce îngreunează circulaţia”.

 

Firmă abonată la bani publici în BN

SC Dimex 2000 Company SRL, deţinută de omul de afaceri Ioan Scurtu, este o una dintre firmele din Bistriţa-Năsăud abonată la contracte pe bani publici. Astfel, în 2008, firma din Rebrişoara primea 1,39 milioane de lei pentru construirea a 9 poduri pe raza comunei Dumitra. În acelaşi an, firma lui Scurtu a câştigat şi licitaţia în valoare de 3,93 milioane de lei pentru modernizare DJ 172G, km 42+198- 50+000, Satu Nou-Cuşma. Un an mai târziu, Dimex 2000 Company SRL a primit un contract în valoare de 2,79 milioane de lei pentru modernizare „Drumului Comunal 28, km 0+000-3+987 ,DN 17 Cristur-Şieu – Coasta ,judeţul Bistriţa-Năsăud”. Aceeaşi firmă s-a mai ocupat şi de construcţia Centrului Alzheimer de pe strada Sucevei din Bistriţa, clădire care după ce a fost finalizată a primit destinaţia de birouri ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

De la Primăria Bistriţa, SC Dimex 2000 Company SRL câştigă un contract de circa 16.000 lei pentru reabilitarea termică a unor clădiri de locuit. Un an mai târziu, de la Primăria Ilva Mică, aceeaşi firmă îşi adjudecă un contract în valoare de peste 28.000 lei pentru refacerea a două poduri peste râul Ilva. În 2012, pentru execuţia lucrărilor de canalizare din comuna Parva, Dimex 2000 Company SRL prinde un contract zdravăn, în valoare de peste 8,5 milioane lei, atribuit de Primăria Parva. În 2013, firma lui Scurtu a câştigat nu mai puţin de cinci licitaţii în mai puţin de 12 zile. Astfel, de la primăria Rebra, Dimex 2000 Company SRL a câştigat un contract în valoare de 6,1 milioane lei pentru servicii de proiectare faza PT+DE+DAAA, servicii de asistenţa tehnică din partea proiectantului pe perioada derulării lucrărilor şi execuţie de lucrări pentru proiectul ”Reabilitare drumuri forestiere Rebra Axial şi Scăricele, reabilitare drum forestier”.

Alte contracte îi sunt atribuite de Primăria Romuli. Unul este pentru execuţia de lucrări la reţeaua de apă şi canalizare, în valoare de peste 8,4 milioane lei. Un alt contract de achiziţie publică al cărui beneficiar a fost firma Dimex 2000 Company SRL este pentru execuţia de lucrări pentru proiectul de reabilitare a drumurilor forestiere în comuna Romuli, în valoare de 5,9 milioane de lei. În 2013, firma lui Scurtu şi-a adjudecat contracte pe bani publici şi de la Primăria Năsăud. Unul, pentru reparaţia străzilor din oraş, a fost în valoare de aproape 75.000 lei. Un altul, a vizat reabilitarea Policlinicii Năsăud, proiect derulat din fonduri europene, de unde în conturile firmei lui Scurtu vor intra aproape 900.000 lei.

2 COMENTARII

  1. De ce nu scrieti de faptul ca da de lucru la 330 de angajati si de ajutoarele sociale pe care le face. Un articol ieftin si pe care il tot repetati. Aata se cheama lipsa de PROFESIONALISM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.