Scandalul apei infestate din reţeaua de apă dată în folosinţă abia de jumătate de an este departe de final. Zilele trecute, comisarii Gărzii de Mediu au descins la faţa locului şi, din primele evaluări, au descoperit un prim vinovat – mănăstirea care este situată în amonte de staţia de tratare a apei. Un alt aspect foarte grav este faptul că reţeaua de apă a funcţionat fără autorizaţie de la Direcţia de Sănătate Publică.

La Lunca Ilvei, lucrurile sunt mult mai grave, fiindcă nu doare reţeaua de apă are mari deficienţe ci şi cea de canalizare, parte din aceasta deversându-se în pârâul Cucureasa.

 

Proiectul„Sistem de alimentare cu apă potabilă, canalizare menajeră şi staţie de epurare” în localitatea Lunca Ilvei, judeţul Bistriţa Năsăud – prin Compania Naţională de Investiţii (CNI),  a fost estimat la peste 4,6 milioane de euro. Comuna Lunca Ilvei a contribuit cu o cotă parte de 22,8%.

Licitaţia şi atribuirea contractului de execuţie a avut loc în 2009, firma câştigătoare fiind SC Constructim SA din Timişoara cu o ofertă de aproape 3,5 milioane de euro.

Lucrările au fost finalizate la jumătatea lunii iulie 2013, când au fost recepţionaţi cei aproximativ 20 km de reţea de apă şi canalizare.

 

Primăria nu are autorizaţie sanitară

Când Direcţia de Sănătate Publică a văzut rezultatele analizelor apei de la Lunca Ilvei, (analize solicitate de un cetăţean din comună – Mihai Costânaşiu), a intrat pe fir cu măsuri. Primăria a fost amendată cu 4.000 de lei şi a fost obligată să sisteze furnizarea de apă potabilă către populaţie până la remedierea problemei.

După nici o săptămână de la momentul în care Gazeta de Bistriţa a scos la iveală acest subiect, DSP a recunoscut că, de fapt, Primăria Lunca Ilvei nu are autorizaţie sanitară de funcţionare, dar şi că până acum inspectorii sanitari au fost duşi cu preşul de administraţia locală, fiindcă de câte ori au verificat calitatea apei de acolo, au fost luate probe din reţeaua veche pentru care cele două instituţii ale statului au încheiat un contract, şi nu din cea nouă.

„Înainte de a pune în funcţiune noua reţea, se face o documentaţie care trebuia depusă la noi (n. r. – Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud) pentru a primi autorizaţie. Noi nu am primit nici un fel de documente pentru autorizare, deci la noi nu s-a înregistrat nici un document înainte de a începe furnizarea de apă către populaţie. Noi am fost sesizaţi de oameni că ceva nu este în regulă. Le-am pus în vedere să remedieze situaţia şi să vină să se autorizeze. Datoria DSP este să verifice calitatea apei, restul nu mai ţine de noi. (…) Noi verificăm apa pentru reţelele pentru care avem contracte, deci noi am verificat acolo, dar apa din reţeaua veche pentru care noi avem contract cu primăria”, a declarat dr. Anca Andriţoiu, directorul DSP Bistriţa-Năsăud, aceasta precizând totodată că nu s-au înregistrat cazuri de îmbolnăviri în Lunca Ilvei.

Cu toate acestea, localnicii susţin contrariul şi pentru a nu ajunge la probleme mult mai grave, apa pe care acum o consumă provine de la fântâni sau de la izvoare sau pur şi simplu cumpără apă plată.

 

Viceprimarul arată cu degetul spre CNI

Reprezentanţii administraţiei locale încearcă să ascundă gunoiul sub preş şi dau vina pe autoritatea contractantă, adică pe Compania Naţională de Investiţii care a implementat proiectul.

„Eu consider că în situaţia în care ne aflăm acum s-a ajuns datorită unor deficienţe de proiectare. Probabil studiile nu au fost suficient de bine făcute şi astfel nu s-au evidenţiat în proiectul tehnic. Eu cred cănu s-au luat în calcul topirile de zăpezi şi ploile torenţiale care se produc pe perioada de primăvară, toamnă, atunci creşte foarte mult turbiditatea apei şi staţia de filtrare nu mai face faţă pentru a da apa conform parametrilor ceruţi. După fiecare ploaie apare o încărcătură bactereologică, pentru că captarea este de suprafaţă, iar staţia nu poate trata pe perioadele respective. Sunt perioade în care apa nu se limpezeşte timp de 24 de ore, 48 de ore sau chiar o săptămână. Soluţia ar trebui să fie la proiectant, la oamenii de specialitate, noi suntem utilizatorii acestei instalaţii care este în garanţia CNI, ei au reţinut garanţia antreprenorului – Constructim – şi vor trebui să găsească o soluţie. Eu nu pot să dau soluţii tehnice, nu sunt de specialitate. Până se va rezolva funcţionă cu o instalaţie care o avem din sursă subterană, primăria a investit nişte bani acolo. Am închis actuala sursă până când CNI împreună cu antreprenorul vor găsi nişte soluţii. Funcţionăm pe vechea sursă, alimentăm populaţia, livrăm circa 350 metri cubi pe 24 de ore, apa corespunde”, spune viceprimarul comunei Lunca Ilvei, Titu Someşan.

Acesta mai spune că apa este controlată periodic şi mai ales când apar deficienţe, situaţii în care alimentarea cu apă a bazinului de captare este oprită.

 

 

„Acesta are o autonomie de până la 72 de ore, ceea ce ar fi normal ca apa să ajungă la nişte parametri de prelucrare la care noi avem instalaţie”, spune Titu Someşan.

Numai că viceprimarul a făcut vorbire despre bazinul de captare aferent noii reţele de apă şi potrivit acestuia, apa s-a infestat din cauza ploilor torenţiale care ar fi căzut în acea perioadă, probleme de acelaşi fel având şi celelalte primării de pe Ilve, precum Măgura Ilvei sau Ilva Mare – care captează din surse subterane şi care ar fi fost amendate de DSP pentru aceleaşi motive.

„Dacă nu se vor găsi soluţii, noi ca şi consumatori şi coparticipanţi la acest proiect vom acţiona în judecată Compania Naţională de Investiţii, urmând a se da o soluţie legală”, a mai afirmat viceprimarul comunei Lunca Ilvei.

 

Vinovatul principal – fosa septică de la mănăstire

Sesizaţi de gazeta de Bistriţa, comisarii Gărzii de Mediu au fost şi ei în control la Lunca Ilvei pentru a identifica sursa de poluare, care după primele evaluări ar fi o fosă septică de lângă mânăstirea din zonă şi care nu este izolată conform normelor pentru protecţia mediului.

„Ieri (n. r. – joi, 13 august) am fost în teren pentru a vedea care este situaţia la faţa locului. Credem că de vină ar fi fosa septică de lângă mănăstire care nu este conformă. Până în acest moment nu am reuşit să întocmim nota de constatare, fiindcă trebuie să vedem cum putem rezolva situaţia, fiindcă mănăstirea, chiar dacă este mai aproape de comuna Lunca Ilvei, aceasta se află pe teritoriul comunei Ilva Mare. Să vedem şi care din cele două autorităţi s-ar putea implica să îi ajute să schimbe fosa septică, fiindcă le vom da termen pentru realizarea unei fose etanşe”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, prim comisarul Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Cristian Niculae.

 

 

Reţeaua de canalizare, varză!

Proiectul „Sistem de alimentare cu apă potabilă, canalizare menajeră şi staţie de epurare” are probleme nu doar în ceea ce priveşte reţeaua de apă, ci şi cu reţeaua de canalizare, fiindcă există o zonă în care conducta are scurgerea direct în apa pârului Cucureasa, în timp ce pe lângă aceasta trece şi conducta de apă care alimentează zona în care peste scurt timp va avea loc un eveniment organizat de primărie în aer liber. Dar despre acest subiect vom reveni într-un număr viitor.

1 COMENTARIU

  1. o apa potabila nu inseamna numai sa fie curata ,limpede.poate sa fie apa ca si lacrima insa incarcata din punct de vedere bacteriologic foarte mult.incarcaturile bacteriologice sunt eliminate numai prin actiunea clorului care, in mediu inchis omoara orice intalneste in cale.unii spun ca apa de la robinet mai miroase uneori a clor… clorul lucreaza in apa pana cand noi deschidem robinetul.atentie ,totusi clorul nu trebuie dozat decat atat cat este necesar.in statiile de tratare sunt facute in permanenta analize si testari foarte riguroase. apa curata devine doar prin decantare iar in statiile de tratare decantarea este ,,ajutata” de sulfat de al care este lipicios si aduna impuritatile la un loc.odata ce flocoanele de impuritati devin grele se lasa la fund natural.mai este o problema si cu ph ul.acesta trebuie sa fie intre 7- 7.6 care e un ph neutru.doar atunci apa se poate bea. caracterele acid sau bazic arata ca apa nu se poate consuma. specialistii in tratarea apei au mare grija ca ph ul apei potabile sa fie unul neutru.cum? prin f multa truda si munca asidua ce nu o poate intelege ,cred , oricine. deci bucataria prepararii apei este una f importanta.practic este cel mai important aliment de pe pamant !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.