Aleşii locali bistriţeni au început să părăsească PNL şi PDL, parte din ei îndreptându-se către PLR, parte spre PSD.
Şefii Alianţei Creştin-Liberale din Bistriţa-Năsăud – Stelian Dolha şi Ioan Oltean – spun că vor acţiona în contencios administrativ şi vor cere încetarea mandatelor aleşilor locali trădători, întrucât ordonanţa care dă undă verde traseismului politic este neconstituţională.
Ordonanţa de urgenţă care dă posibilitatea aleşilor locali ca în timp de 45 de zile să plece din formaţiunea politică în numele căreia au fost aleşi şi să se înscrie în alta începe să îşi facă efectele şi în Bistriţa-Năsăud. Pe lângă consilierul judeţean Mirela Cîrcu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud – Dorin Popescu şi primarul comunei Romului – Ioan Moniţa, până la închiderea ediţiei au plecat din PNL Bistriţa-Năsăud şi s-au înscris în PLR şi consilierul judeţean Mircea Mereuţă, consilierii municipali Gelu Muthi şi Marius Armean. Adio PNL-ului i-a spus şi viceprimarul comunei Petru Rareş – Ioan Măluţan, iar Doru Crişan a părăsit PDL, ambii înscriindu-se în PSD.
Conducerea liberală nu iartă trădarea
La finele săptămânii trecute, liderul PNL BN, deputatul Stelian Dolha a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că formaţiunea pe care o conduce a solicitat Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, să constate încetarea mandatelor de consilieri judeţeni ale Mirelei Cîrcu şi Dorin Popescu, care deţine totodată şi funcţia de vicepreşedinte al CJ BN, fiindcă cei doi nu mai sunt membrii PNL înainte ca ordonanţa de urgenţă să fie adoptată şi publicată în Monitorul Oficial. Potrivit lui Dolha, situaţia este similară şi în cazul primarului comunei Romului, Ioan Moniţa.
„Consilierii judeţeni ghinionişti, cei care au vrut să se înscrie în partidul liberalilor roşii, o să-şi piardă mandatele. De ce? Fiindcă PNL a înaintat, vineri (n. r. – 29 august), către Consiliul Judeţean, două adrese în urma cărora vicepreşedintele Grigore Dorin Popescu şi Mirela Cîrcu îşi vor pierde mandatele de consilieri judeţeni, în urma pierderii calităţii de membru. De o bună bucată de vreme ei se situează în afara PNL. Mai mult decât atât, domnul Popescu promovează intens, pe toate căile posibile şi imposibile PLR, partidul liberalilor roşii. Noi n-am făcut altceva decât să le netezim calea, să-i eliberăm din lanţurile astea cu care erau ei legaţi de PNL şi să-i lăsăm să zburde către partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Numai că graba strică treaba. Rămân fără mandate, n-au mai prins ordonanţa buclucaşă, s-a dat după două zile. Luni (n.r. – 1 septembrie), noi am reuşit să şi înregistrăm cele două adrese la CJ BN”, a declarat Stelian Dolha.
Preşedintele PNL BN a mai precizat că în cazul în care conducerea Consiliului Judeţean va tergiversa lucrurile, se va ajunge în instanţa de contencios administrativ.
„Preşedintele CJ Radu Moldovan să nu vină să ne spună că trebuie să iniţieze un proiect de hotărâre şi că asta ia timp. L-am iniţiat noi şi a fost semnat de toţi consilierii ACL, cei rămaşi cu acte în regulă, şi îl vom depune la CJ. Dacă lucrurile se tergiversează, atunci atacăm în contencios administrativ. După noul cod de procedură civilă, termenele sunt clare şi mult mai scurte, cu alte cuvinte consilierii rămân fără mandat în perioada următoare”, a mai adăugat deputatul Dolha.
A fi sau a nu fi… primar
Cu sabia deasupra capului ar putea fi şi primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa, care a fost primul primar liberal care a anunţat public că se va înscrie în PLR. Declaraţia l-a costat şi pe el calitatea de membru al PNL, ca şi pe cei doi amintiţi mai sus – Mirela Cîrcu şi Dorin Popescu. Însă, în cazul primarilor situaţia este ceva mai complicată, fiindcă în cazul în care aceştia sunt daţi afară din formaţiunea politică din care fac parte nu îşi pierd şi funcţia în care au fost aleşi de electorat. Pierderea mandatului de primar este posibilă numai în cazul în care cei aleşi în fruntea comunităţilor pleacă singuri şi nesiliţi de nimeni din partidul în numele căruia au fost aleşi.
Oprindu-ne strict la cazul lui Ioan Moniţa, acesta şi-a pierdut calitatea de membru în urma declaraţiilor făcute, deci practic a fost exclus din PNL, astfel că nu a fost el cel care a demisionat din partid.
Mereuţă a uşchit-o pe ascuns
Situaţia nu este, deocamdată, similară şi pentru consilierul judeţean Mircea Mereuţă, care la ora anunţului făcut de Stelian Dolha nu făcuse publică plecarea sa din rândurile liberalilor. A făcut-o însă ceva mai târziu Dorin Popescu. Acesta a anunţat că atât el cât şi Mirela Cîrcu, dar şi Mircea Mereuţă sunt oficial membri ai Partidului Liberal Reformator. Aceştia nu sunt singurii liberali care au trecut în barca lui Tăriceanu, Dorin Popescu precizând că şi doi consilieri municipali au devenit membri PRL, fiind vorba de Gelu Muthi şi Marius Armean (n.r. – şeful Agenţiei Teritoriale Bistriţa-Năsăud a Autorităţii Rutiere Române şi totodată cumnatul lui Dorin Popescu).
Viceprimarul din Petru Rareş, back în PSD
Din PNL a plecat, zilele trecute, şi viceprimarul comunei Petru Rareş, Ioan Măluţan, însă nu spre formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, ci spre PSD. Decizia nu este una surprinzătoare, fiindcă Ioan Măluţan a fost în urmă cu ani în urmă membru PSD. În 2004, Măluţan a candidat din partea social-democraţilor la funcţia de primar al comunei Petru Rareş, însă a pierdut în favoarea lui Vasile Cocos, pe atunci membru al PNTCD, transformat în 2008 în pesedist de frunte.
Freamăt este şi în PDL
Linişte nu este nici în organizaţia judeţeană condusă de deputatul Ioan Oltean, copreşedinte al ACL BN alături de Stelian Dolha, fiindcă şi rândurile aleşilor locali democrat-liberali se subţiază.
La finele săptămânii trecute, Ioan Oltean anunţa în cadrul unei conferinţe de presă că din PDL a plecat deocamdată un singur ales local – primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crişan, care din mare dragoste pentru PSD s-a înscris în acest partid. În rest, potrivit lui Ioan Oltean, ceilalţi aleşi locali democrat-liberali dacă vor pleca o vor face în urma presiunilor şi a şantajului la care sunt supuşi.
Eram ieri în teritoriu când un primar era căutat de către deputatul PSD care îi cerea să meargă şi să completeze adeziunea la PSD. Toţi primarii care sunt predispuşi prin presiuni, prin şantaj să treacă au fost căutaţi de când a intrat ordonanţa în vigoare pentru a trece de îndată şi a raporta apoi misiunea îndeplinită. Nu există poate decât un singur primar în judeţul Bistriţa-Năsăud care trece la PSD din sentimente de dragoste faţă de acest partid sau liderii lui. Restul vor trece, dacă vor trece, sub presiuni, ameninţări, prin alte forme care le viciază voinţa. Sigur, nu-i scuză, nu e o scuză, dar este o explicaţie. Prietenul meu Doru Crişan e singurul care şi-a explicat plecarea din sentimente de dragoste. Vom trăi şi vom vedea cine sunt ceilalţi jucători ai acestui meci nocturn. Aşteptăm” a spus deputatul Ioan Oltean.
Instanţa va decide
Copreşedinţii ACL BN avertizează totodată că, aleşii locali care au părăsit formaţiunile politice din care au făcut parte şi în numele cărora au fost votaţi de electorat vor rămâne fără mandate şi funcţii, întrucât ordonanţa care statuează traseismul politic este neconstituţională. Atât Stelian Dolha, cât şi Ioan Oltean au precizat că vor fi făcute plângeri în instanţa de contencios administrativ împotriva fiecare ales local care va pleca înspre un alt partid.