Nicolae Florin Lupşor, un bistriţean care şi-a văzut visul împlinit pe meleaguri iberice. Nu are antrenor personal, a studiat de unul singur despre nutriţie, tehnici de antrenament şi a reuşit să-şi modeleze corpul doar prin munca şi cunoştinţele proprii. Povestea sa este prezentată de cotidianul de limbă română care apare în Spania, „România Expres„.
S-a născut în localitatea Năsăud, în urmă cu 35 de ani, însă actualmente viaţa lui e legată mai mult de oraşul Huelva, unde locuieşte împreună cu familia sa. A plecat de acasă acum 16 ani din dorinţa de a avea o viaţă mai bună şi de a-şi ajuta familia. A început muncind ca barman-ospătar într-un restaurant, însă azi se bucură de aprecierea tuturor celor care-l cunosc personal şi a celor care iubesc culturismul.
A adunat în vitrina sa o sumedenie de trofee şi titluri de la competiţii naţionale şi europene, iar în lumea culturismului din Peninsula Iberică este bine cunoscut. Este, de asemenea, imaginea unei prestigioase firme şi nu de puţine ori a lucrat ca gardă de corp pentru mai multe VIP-uri din Spania şi nu numai.
Este admirat de toţi locuitorii oraşului Huelva, iar poza lui o poţi găsi până şi pe autobuzele din oraş.
„Nicolae Florin Lupşor este o persoană ca oricare alta doar că e foarte exigentă cu sine însuşi şi în general cu toţi cei care îl înconjoară. Sunt o persoană foarte cunoscută şi apreciată de foarte multă lume din oraşul unde locuiesc, Huelva, şi nu numai. Fotografia mea pe autobuz au pus-o pentru că m-au selecţionat dintre toţi românii şi toate celelalte naţiuni prezente în oraşul nostru ca şi cetăţean model şi un exemplu pentru toţi cei care au venit din multe alte ţări pentru a munci în Spania.
La 19 ani eram deja în Spania. Acea perioadă a fost puţin cam dificilă şi cu multe neajunsuri dar cu o dorinţă mare de a obţine ceva în viaţă. Sunt un băiat foarte muncitor şi responsabil şi tot ce-am realizat până acum a fost prin multă muncă, având e drept, la început, un ajutor în sora mea care era deja de ceva timp în Spania.
Înainte am făcut kick-boxing dar în acelaşi timp mergeam şi la sală. Ajungând în Spania am facut doi ani de kick-boxing şi pe urmă am început să fac tot mai mult sală, mai ales că am avut o perioadă când am lucrat ca şi dansator prin discoteci şi era necesar să arăt căt mai bine. Înainte de a pleca în Spania eu am făcut dansuri moderne la trupa de dans „Sincron” la Bistriţa, lucru care mi-a fost util pe o perioadă de timp cât mi-am câştigat existenţa prin dans. De fapt, a fost o perioadă bună în viaţa mea, mai cu seamă că-mi şi plăcea ce făceam. Asta până cănd într-o zi când m-a văzut unul din antrenorii de la sală şi mi-a propus ca să concurez în Fitness-Culturism datorită corpului bine format şi proporţionat care mi-l formasem. Aşa am început culturismul.
În 2005 am participat la prima mea competiţie, unde am ieşit vicecampeon într-un campionat regional. Am primit primul meu trofeu şi e greu de explicat senzaţiile pe care le-am trăit, văzându-mi efortul şi munca răsplătite. Am vrut să experimentez din nou acele senzaţii şi emoţii şi am continuat să mă prezint la multe alte campionate locale, regionale şi naţionale, la campionatul Internaţional ,,Mr. OLIMPIA” unde am rămas pe locul şapte, poziţie destul de bună ştiind că la o asemenea competiţie se prezintă doar cei mai buni din Europa şi din lume.
În 2009 am trecut la categoria ,,Classic,, aceasta fiind una dintre categoriile foarte dificile şi cu foarte mulţi concurenţi buni. Am participat la multe concursuri, dar din 2011 am început, la modul cel mai serios, în competiţii recunoscute, câştigând în acel an toate cele şapte campionate la care m-am prezentat: locul 1 între 80 de participanţi şi cel mai bun în coregrafia de expunere a fizicului la Campionatul Absolut al Andaluziei; locul 1 şi Campion al Andaluziei, la categoria 175 cm classic; locul 1 şi Campion Regional şi al Andaluziei categoria 175 cm classic; locul 1 şi titulul de Campion Regional în Huelva, la categoria Classic; locul 1 şi titulul de Campion Absolut pe Huelva şi Andaluzia; locul 1 şi titulul de Campion Absolut la Campionatul „Tortuga Beach” şi un loc 2 la Campionatul Provincial şi Regional. După acel an am început să particip la competiţii de nivel naţional şi internaţional”, spune Nicolae Florin Lupşor.
În 2014, a participat la Campionatul European de Culturism „Arnold Classic Europe” din 2014, care a avut loc la Madrid, şi a reuşit să se claseze pe locul 8. Atunci a avut ocazia să-l cunoască pe celebrul actor Arnold Schwarzenegger.
„Întâlnirea cu Arnold Schwarzenegger, o legendă în viaţă a acestui sport, a fost ca şi un vis împlinit. Nu am să uit niciodată felul în care m-a privit şi mi-a strâns mâna. Am simţit din ochii lui apreciere şi respect, iar strângerea lui prietenoasă de mână mi-a transmis multă încredere şi curaj să continui ceea ce am început”, spune Nicolae Florin Lupsşor.
Drumul său spre glorie a fost unul dificil, cu multe sacrificii şi a avut momente în care a vrut să renunţe. I-a fost însă alături soţia sa – Elena Liliana Mititelu, care nu o dată l-a însoţit la competiţiile la care a participat.
„În străinătate aproape nimeni nu este alături de tine pentru a te susţine, iar lumea este foarte invidioasă în general. Tot ce am făcut, am făcut singur, fără ajutorul nimănui. Cine a fost într-adevăr lângă mine şi mi-a suportat întodeauna schimbările mele de umor din cauza regimurilor foarte stricte şi îndelungate pe care le făceam, este perechea mea, Elena Liliana Mititelu, mama fiului meu. Ea m-a susţinut şi a fost cu mine la majoritatea competiţiilor. S-a întâmplat de multe ori să lucrez în noaptea dinaintea competiţiei şi să merg direct de la muncă, a doua zi dimineaţa, conducând singur tot drumul şi apoi prezentându-mă în concurs. Nu mi-a fost şi nu mi-e uşor dar iubesc ceea ce fac, o fac cu plăcere şi reuşesc să scot un zâmbet pe buze indiferent cât de obosit aş fi. Am avut şi momente de extenuare fizică şi psihică şi m-am gândit să renunţ, dar când mă întorcem cu câte un trofeu acasă prindeam curaj şi mergem mai departe. E nevoie de multă jertfire de sine şi dăruire ca şi-n oricare alt sport”, spune năsăudeanul.
Chiar dacă a ajuns o vedetă a culturismului, Nicolae Florin Lupşor nu trăieşte doar din asta, pentru că veniturile nu sunt constante pe toată perioada anului, după cum el însuşi povesteşte. Astfel, 15 zile pe lună, intercalat, el lucrează la o firmă de pază şi securitate, în general de noapte, iar în rest ca antrenor personal chiar la sala unde se antrenează şi el. Acum Lupşor se pregăteşte pentru Mr. Olimpia şi Campionatul European Arnold Classic, însă îşi doreşte să nu rateze participarea la campionatele regionale sau naţionale spaniole. Totodată, el speră să ajungă pe prima pagină a unei reviste renumite de culturism.