Tribunalul Maramureş a încuviinţat, miercuri, cererea celor trei foşti şefi din IPJ Bistriţa-Năsăud – Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnăş şi Leon Cloşcă –  cu privire la înlocuirea măsurii de arest preventiv cu arestul la domiciliu. Decizia finală aparţine însă Curţii de Apel Cluj, întrucât procurorii DNA au contestat sentinţa instanţei maramureşene.

 

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a Tribunalului Maramureş a admis miercuri cererile de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu formulate de Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnăş şi Leon Cloşcă, acuzaţi de procurorii DNA de abuz în serviciu şi trimişi în judecată în luna februarie.

„Prin încheierea nr. 75/F din 13.05.2015 s-a dispus:În baza art. 242 alin. 2, art. 221 şi art. 218 Cod procedură penală admite cererile formulate de inculpaţii Mureşan Ioan Ovidiu, Hasnăş Roberto Emil şi Cloşcă Leon Anton şi, în consecinţă:

Înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpaţi cu măsura arestului la domiciliu prevăzută de art. 218 şi următoarele Cod procedură penală, pe o durată de 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

În baza art. 221 alin. 1 şi alin. 2 Cod procedură penală, impune inculpaţilor:

– Mureşan Ioan Ovidiu obligaţia de a nu părăsi imobilul din …… fără permisiunea judecătorului cameră preliminară sau a instanţei, Hasnăş Roberto Emil obligaţia de a nu părăsi imobilul din …… fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei, Cloşcă Leon Anton obligaţia de a nu părăsi imobilul din …… fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei.

În baza art. 221 alin. 2 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu, inculpaţii au următoarele obligaţii:

– să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei ori de câte ori sunt chemaţi; – inculpatul Mureşan Ioan Ovidiu să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi şi martorii din cauză, cu excepţia martorei Mureşan Lenuţa (soţia inculpatului Mureşan Ioan Ovidiu)

– inculpatul Hasnăş Roberto Emil să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi şi martorii din cauză;

– inculpatul Cloşcă Leon Anton să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi şi martorii din cauză.

Dispune punerea în libertate a inculpaţilor dacă nu sunt arestaţi în altă cauză, de sub puterea mandatelor de arestare emise în prezenta cauză. În baza art. 221 alin. 4 şi alin. 11 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. În temeiul art. 221 alin. 8 Cod procedură penală, desemnează Poliţia Municipiului Bistriţa şi respectiv Poliţia oraşului Năsăud (în cazul inculpatului Cloşcă Leon Anton) pentru supravegherea respectării de către inculpaţi a măsurii arestului la domiciliu şi a obligaţiilor impuse. Conform art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 13 mai 2015”, este decizia Tribunalului Maramureş.

Sentinţa nu este definitivă, aceasta fiind contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel Cluj.

 

Este pentru a doua oară când judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Maramureş încuviinţează ca foştii şefi din IPJ Bistriţa-Năsăud să fie eliberaţi din arest. La finele lunii trecute, instanţa maramureşeană a pronunţat acelaşi verdict în cazul celor trei, dar în urma contestaţiei formulate de procurorii DNA la Curtea de Apel Cluj, Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnăş şi Leon Cloşcă au fost nevoiţi să rămână după gratii încă 30 de zile.

Durata de arest preventiv în cazul celor trei foşti poliţişti bistriţeni este cea mai lungă din România din acest moment, în timp ce în alte dosare penale în care inculpaţilor li se aduc acuzaţii mult mai grave, durata de arest preventiv nu a depăşit două-trei luni.

Mureşan, Hasnăş şi Cloşcă sunt de 6 luni în arest preventiv, din decembrie 2014.

Cei trei au fost trimişi în judecată pe 16 februarie, toţi trei fiind acuzaţi de abuz în serviciu. Alături de cei trei sunt trimişi în judecată Mircea Mihai Manciu, Paul Marian Cârcu, Viorel Sângeorzan şi Dumitru Bâgiu.

MUREȘAN IOAN OVIDIU, inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Bistrița Năsăud, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, în formă continuată (11 acte materiale),
– instigare la abuz în serviciu,
– instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
– instigare la uz de fals, în forma participației improprii.

HASNĂȘ ROBERTO EMIL, șeful Serviciului Poliției Rutiere din cadrul IPJ Bistrița Năsăud, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, în formă continuată, (40 acte materiale),
– instigare la abuz în serviciu.

CLOȘCĂ LEON ANTON, șeful Poliției orașului Năsăud, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, în formă continuată (18 acte materiale),
– efectuarea de operațiuni comerciale, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția îndeplinită, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată”, se arată într-un comunicat al DNA.

 

În acelaşi dosar sunt inculpate şi  vor fi judecate în libertate încă patru persoane.

CÂRCU PAUL MARIAN, specialist la RAR – Reprezentanța Bistrița Năsăud, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

SÂNGEORZAN VIOREL, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la abuz în serviciu,
– fals în înscrisuri sub semnătură,
– instigare la fals în declarații,
– instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
– uz de fals.

MANCIU MIHAI MIRCEA, agent șef principal de poliție în cadrul Poliția orașului Năsăud, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

BÎGIU DUMITRU FLORIN, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă, în formă continuată ”, arată procurorii DNA.

 

CITEŞTE ŞI:

Cea mai lungă detenţie din România la ora actuală! Mureşan, Hasnăş şi Cloşcă, a 6-a lună în arest preventiv

 

3 COMENTARII

  1. despre documentul legat de masina de ce nu mai scrieti ,vrem sa stim daca e autentic acel document si daca a fost recunoscut de DNA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.