Ambiţie, perseverenţă, altruism – cam astfel poate fi portretizat în trei cuvinte Ioan Scurtu, absolventul de la Infoel care a reuşit performanţa de a obţine nota maximă la examenul de Bacalaureat. Tânărul a obţinut 10 la fiecare din materiile la care a susţinut examen – Limba română, Matematică şi Geografie.

 

Nu a fost primul în clasă, dar în ultimul an de liceu şi-a stabilit cu precizie care este obiectivul său principal – note foarte mari la examenul de Bacalaureat. Şi a reuşit, chiar dacă nu s-a aşteptat să obţină media generală 10! Cum? Muncind foarte mult, dar organizat. Nu a luat meditaţii în privat, în schimb a muncit la şcoală, a mers la meditaţiile organizate la Centrul Comunitar pentru Tineret şi zilnic la bibliotecă.

Nu mă aşteptam să fiu chiar primul, dar mă aşteptam la o medie foarte mare, deoarece am învăţat foarte mult. Am avut ambiţie să obţin rezultatele astea. Prioritatea mea a fost învăţătura, dar am avut şi timp liber, am făcut sport, am ieşit cu prietenii. În medie, am învăţat cam trei ore pe zi pe lângă orele de la şcoală şi de la Centru (n. r. – Centrul Comunitar pentru Tineret). În plus am mers şi la bibliotecă. Mi-am organizat foarte bine timpul. Începând din iarnă am învăţat continuu, nu a contat că sunt sărbători. Cel mai bine am învăţat noaptea şi dimineaţa. Am ajuns să dorm cam trei – patru ore pe noapte. Am muncit foarte mult şi am fost foarte pregătit pentru examenul acesta, dar probabil am avut şi puţin noroc. La Matematică şi Geografie m-am aşteptat la nota maximă, însă nu şi la Limba română, fiindcă acolo este mult mai greu, nefiind o materie exactă şi mai intervine şi subiectivismul celui care corectează. Pentru examenul de la Limba română am citit toate operele prevăzute în programa şcolară, absolut toate, nu am învăţat doar comentariile. Dar să ştiţi, subiectele au fost accesibile, nu a fost greu”, mărturiseşte tânărul.

 

Absolventul spune că ambiţia de care a dat dovadă se datorează colegilor lui de clasă cu rezultate mult mai bune la învăţătură decât ale lui, dar şi faptului că vrea să facă ceva important în viaţă.

M-am ambiţionat datorită colegilor care au învăţat foarte bine şi am vrut să am rezultate ca ale lor, dar nu am vrut meditaţii în privat. Media generală anuală putea fi una şi mai mare, se putea mai bine, însă în ultimul an eu m-am axat foarte tare pe aceste trei materii de la examenul de Bacalaureat. Viitorul este foarte important, vreau să devin un om de valoare, iar BAC-ul a fost un prim pas”, spune Ioan.

 

Rezultatul examenului de Bacalaureat l-a primit pe când era la muncă, fiindcă Ioan s-a angajat imediat după ce a terminat cursurile şcolii. Vrea să îşi adune bani pentru a se putea întreţine în timpul facultăţii, astfel încât să nu fie o povară pentru părinţii săi care ar face orice pentru el. Tânărul ştie însă că viaţa nu este uşoară, mai ales că mai are un frate, student la Cluj, şi o soră, elevă încă.

Pe parcursul şcolii, părinţii m-au ajutat foarte mult. După ce am terminat anul şcolar, m-am angajat. Lucrez la un depozit. Vreau să îmi adun nişte bani pentru facultate. Rezultatele de la BAC le-am primit pe când eram la muncă, am rămas acolo până la final de program. Am promis şefului de acolo. Eu dacă promit un lucru mă ţin de cuvânt, nu dau înapoi niciodată.

Fratele meu este student FSEGA – specializare marketing la Cluj. El este de altfel modelul pe care l-am urmat, în afara colegilor mei de clasă care au învăţat foarte bine. Sora mea este încă elevă, a terminat clasa a XI-a la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud”, mărturiseşte Ioan.

 

Deşi ocupat cu propria pregătire pentru examenele care îl aşteptau la final de clasa a XII-a, Ioan a găsit timp şi pentru trei colegi de clasă pe care i-a ajutat să înţeleagă mai bine matematica şi geografia. În final cei trei au obţinut note de 9.

 

Cât despre cei care nu au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat, Ioan spune că aceştia „nu ştiu ce vor de la viaţă”.

 

Ioan şi-ar dori să urmeze Academia Militară, însă dacă nu va reuşi să treacă de examene atunci se va reorienta spre Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la Informatică.

 

Ioan Scurtu_Cristina Rusu

 

Profesoara Cristina Rusu, diriginta lui Ioan Scurtu, spune că rezultatul elevului a fost o surpriză pentru ea, chiar dacă se aştepta ca acesta să obţină note foarte mari la examene.

M-am aşteptat să ia cea mai mare notă de la mine din clasă, dar nu m-am aşteptat să ia chiar 10, deşi era posibil. Sunt cinci elevi din acea clasă care au obţinut peste 9,50 la Bacalaureat şi oricare dintre ei putea să ia media 10. Diferenţa a făcut-o ambiţia lui şi faptul că el a muncit mai mult în clasa a XII-a. În clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a nu a excelat, era pe la mijloc. S-a ambiţionat în clasa a XII-a şi a venit să îmi spună că vrea să ia notă mare la BAC. L-am crezut fiindcă vedeam că învaţă foarte mult la Geografie (materia pe care o predă profesoara Cristina Rusu). Mai mult decât atât, câţiva dintre colegii lui mai buni au venit să îmi spună că «Scurtu învaţă de ne sperie». Sunt mulţi care spun că nu se poate să ai rezultate foarte bune fără meditaţii în privat. Uite că se poate! Şi eu sunt de aceeaşi părere, că se poate şi fără. Trebuie doar să te mobilizezi şi să munceşti foarte serios. Sunt copii care merg la meditaţii, încep să ia note mari la şcoală, dar la examene rezultatele nu sunt aceleaşi. Părerea mea e că meditaţiile au devenit mai mult o modă. Poţi să iei BAC-ul şi fără meditaţii. Până la urmă ţine de ambiţie. Ioan a învăţat foarte mult în clasa a XII-a. A mers la Centrul pentru Tineret de patru ori pe săptămână. Chiar şi după ce s-a terminat şcoala pentru cei de a XII-a, el a venit zilnic la şcoală ca să înveţe”, a mărturisit diriginta lui Ioan Scurtu.

Totodată, profesoara Cristian Rusu este convinsă că rezultatele obţinute de elevul ei vor fi un exemplu pentru ceilalţi elevi din Infoel, dar şi pentru cei care se vor înscrie la acest liceu.

 

Ioan Scurtu este originar din comuna Rebra, unde de altfel a şi absolvit gimnaziul. Părinţii sunt oameni simpli, mama lucrând la Leoni, iar tatăl fiind acasă, la Rebra, cu gospodăria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.