Fosta judecătoare din Bistrița-Năsăud află în această toamnă dacă va putea ieși din închisoare. După ce a fost găsită vinovată de Înalta Curte de Casație și Justiție, fostul procuror șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, Adriana Veturia Moldovan, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare.

 

Veturia Moldovan, fostul prim-procuror din Bistrița Năsăud, a făcut o cerere de contestare a arestului cu executare pe care l-a primit în sentința din primăvară. Deși din martie până acum au trecut șase luni, cei de la Curtea de Apel Cluj au tot amânat să se pronunțe cu privire la contestația făcută de aceasta. Astfel că, abia doar în luna octombrie, Veturia Moldovan are șansa de a primi o decizie favorabilă și anume să fie eliberată din arest.

 

DECIZIA ICCJ în dosarul 666

„În baza art. 257 din Codul penal (1969) raportat la art. 7 alin. 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 din Codul penal, condamnă pe inculpata MOLDOVAN ADRIANA VETURIA (…) la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (în legătură cu inculpatul Scurtu Ioan).

În baza art. 257 din Codul penal (1969) raportat la art. 7 alin. 3 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art. 5 din Codul penal, condamnă pe aceeaşi inculpată la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (în legătură cu inculpatul Ruşti Vasile).

În baza art. 25 din Codul penal (1969) raportat la art. 289 din Codul penal (1969) cu aplicarea art. 5 din Codul penal condamnă pe aceeaşi inculpată la o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual.

În baza art. 33 lit. a, 34 lit. b din Codul penal (1969) contopeşte pedepsele aplicate, urmând ca inculpata să execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare. Face aplicarea prevederilor art. 71 şi art. 64 lit. a) teza a II-a şi b) din Codul penal (1969).

În baza art. 88 din Codul penal (1969), deduce din pedeapsa aplicată inculpatei durata reţinerii şi arestării preventive de la 24 iunie 2009 la 02 iulie 2009”, este decizia magistraţilor de la instanţa supremă.

 

Condamnarea la doi ani cu executare

Veturia Moldovan a fost condamnată definitiv de ÎCCJ la doi ani de închisoare cu executare pentru corupţie. Instanţa a dispus atunci şi confiscarea de la fostul şef al Parchetului Judecătoriei Năsăud a sumei de 32.000 lei şi a menţinut măsura sechestrului asigurător asupra sumelor de 3.700 euro şi 3.400 lei.  De asemenea, instanţa supremă l-a condamnat şi pe fostul judecător Petru Rus la o pedeapsă de şase luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni, pentru fals intelectual.
Totodată în 14 martie 2015, Antena 3 scria că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat la câte doi ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de patru ani, pe Vasile Ruşti şi Ioan Scurt, pentru cumpărare de influenţă. Procurorii DNA stabiliseră că, în mai 2009, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Năsăud, Moldovan Adriana Veturia, ar fi acceptat construirea cu titlu gratuit, de către un om de afaceri, a unui pod în valoare de 30.000 lei peste pârâul din localitatea Poiana Zânelor, la casa de vacanţă a magistratului, în schimbul intervenţiei pe care a promis că o va face asupra unui judecător de la Judecătoria Năsăud, pentru ca acesta să pronunţe o soluţie favorabilă omului de afaceri într-o cauză civilă.

 

Multe dosare fost-au „rezolvate”

Afacerea de corupţie, care o are în rol de primadonă pe fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, durează de ceva timp, iar dosarul ar cuprinde multe file. Surse judiciare ne-au devoalat, cu discreţia necesară având în vedere stadiul în care se găseşte acţiunea penală, modul în care funcţiona Parchetul Năsăud, sau mai precis modul în care Adriana Veturia Moldovan transformase funcţia cu care a fost investită într-un adevărat SRL, extrem de profitabil.

Dacă se va merge până la capăt, vor trebui analizate toate soluţiile date de fostul prim-procuror Moldovan într-o anumită perioadă de timp, deoarece toate acestea stau sub semnul unor rezolvări incorecte. Sunt vizate cauze privind infracţiuni silvice, sursele noastre afirmând că ar fi vorba de 30 de asemenea cazuri. În toate aceste speţe se impuneau soluţii de trimitere în judecată, dar în schimbul unor atenţii financiare sau materiale primite de la făptuitori, toate ar fi primit NUP şi o simplă amendă administrativă.
Alte cauze „trântite” de fostul prim-procuror se referă la infracţiuni privind frontiera, la comiterea unor infracţiuni în legătură cu circulaţia pe drumurile publice etc.

Conform surselor noastre, algoritmul activităţilor infracţionale era bine pus la punct şi, până a fost deranjat de procurorii DNA, a funcţionat ca uns. Cazurile pe care le avea în lucru Adriana Veturia Moldovan aveau drept scop ca toţi cei cercetaţi să fie „fezandaţi” şi determinaţi să dea anumite sume de bani sau bunuri materiale pentru a beneficia de o soluţie favorabilă. Au fost, se pare, cazuri în care unele persoane cercetate, recidivişti, ar fi trebuit trimise în judecată, dar contra aceloraşi „atenţii” au primit NUP sau mai precis celebrul „18 indice 1”.

 

Pregătea cheful de reconfirmare

În perioada monitorizată de procurorii Anticorupţie, numele Adrianei Veturia Moldovan apare pe un document al CSM – Institutul Naţional al Magistraturii – în „Lista Finală” cu candidaţii procurori care îndeplinesc condiţiile de participare la concursul pentru numirea în funcţii de conducere la parchetele de pe lângă judecătorii, tribunale şi curţi de apel din perioada 10 aprilie – 30 iunie 2009, la poziţia 75, la Parchetul Năsăud, ca admisă.

Este mai mult decât evident că Adriana Moldovan nici în visele ei cele mai negre nu anticipa nenorocirea care urma să vină peste ea. Numai aşa se explică faptul că în urma percheziţiei efectuate de anchetatorii DNA s-au găsit însemnări din care rezulta că aceasta intenţiona să organizeze, într-o anumită locaţie, o sindrofie cu ocazia obţinerii a unui nou mandat la şefia Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, la care urmau să participe două nume grele ale justiţiei româneşti. Dar nu a fost să mai fie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.