Problemele întâmpinate de unii fermieri din judeţul Bistriţa-Năsăud au uneori un final nefericit. Este şi cazul lui Simion Valeriu, crescător de animale din comuna Telciu, care a decedat săptămâna trecută, cu o zi înainte de întâlnirea programată cu inspectorii departamentului Antifraudă din cadrul APIA.

Simion Valeriu este cel care a denunţat-o la DNA şi pe angajata APIA Marilena Someşan, dosar declinat spre cercetare Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, soluţia procurorilor fiind de trimitere în judecată a angajatei APIA. Probleme majore a avut fermierul din Telciu însă şi cu un alt fermier din Nimigea, Marius Tomi, din cauza unor contracte de concesiune încheiate cu Primăria Nimigea, pentru 200 ha de păşune. Conflictul dintre cei doi a ajuns şi în instanţă, dar a ajuns şi la APIA Central, de unde în 2013 a fost trimisă o echipă a Direcţiei Antifraudă Control Intern, Supracontrol (DACIS), care a constatat multe nereguli în anumite dosare instrumentate de Livia Vlad – şef serviciu APIA Bistriţa-Năsăud, şi Marilena Someşan, funcţionar în cadrul aceleiaşi instituţii.

 

Din 2008 până în 2010, Simion Valeriu a încasat sume frumuşele de la APIA, în baza unui contract de concesiune anexat la dosarul de subvenţie depus la această instituţie, document prin care demonstra că a concesionat circa 200 ha de păşune de la Primăria Nimigea. Însă, în 2010, primarul comunei Nimigea, Mircea Runcan reziliază contractul cu Simion Valeriu şi scoate păşunea la licitaţie pentru concesionare. Câştigătorul a fost Marius Tomi, care nu a bănuit la acel moment ce avea să pătimească puţin mai târziu, fiindcă Simion Valeriu nu s-a lăsat cu una cu două şi a dat primăria în judecată fiindcă i-a reziliat contractul, dar şi APIA care, evident nu i-a mai dat subvenţia, ba l-a pus să dea şi banii primiţi timp de doi ani înapoi întrucât nu a respectat perioada prevăzută de lege pentru primirea unor astfel de ajutoare.

 

Unul din sumedenia de procese

Procesul cu Primăria Nimigea a început în anul 2011, dar întrucât procesul pe fond ar fi durat, la începutul lui 2012, Simion Valeriu a apelat la o ordonanţă preşedinţială în baza căreia să poată obţine prin executorul judecătoresc accesul pe păşunea concesionată de Primăria Nimigea lui Marius Tomi, motivând că nu are altă posibilitate de a-şi întreţine animalele şi că trebuie să intre acolo cu acestea pentru păşunat. Decizia i-a fost favorabilă lui Simion Valeriu, dar în mod ciudat Primăria Nimigea nu atacă în termen (n. r. – cinci zile de la pronunţare) soluţia dată de instanţă. Acesta este momentul în care în toată această poveste intervine Marius Tomi, care depune în instanţă o contestaţie la executare, cerând suspendarea. Instanţa constată că Marius Tomi are dreptate şi decide suspendarea executării silite, adică îi retrage dreptul de folosinţă asupra păşunii lui Simion Valeriu.

În timpul procesului de judecare a cazului fond, însă în apare un element surpriză: Primăria Nimigea denunţă contractul deţinut din 2008 de Simion Valeriu ca fiind fals. Judecătorii au decis să suspende judecarea cauzei până la „soluţionarea definitivă a sesizărilor de fals”. Asta se întâmpla în aprilie 2013. Un an mai târziu, procesul a fost reluat, însă nici până la această dată nu s-a dat o soluţie, o înfăţişare având loc chiar în luna octombrie când cauza a fost amânată pentru „efectuare raport expertiză grafologică”. Un nou termen a fost stabilit pentru începutul lunii decembrie.

Din cauza acestui proces interminabil nu doar Simion Valeriu a avut de suferit, ci şi Marius Tomi. Acesta însă a fost împiedicat să îşi primească subvenţiile cuvenite pentru suprafaţa de păşune concesionată de la Primăria Nimigea şi din cauza unor angajate ale APIA BN – Livia Vlad şi Marilena Someşan – care i-au instrumentat prost dosarul, suprafaţa declarată de Tomi fiind declarată şi de Simion Valeriu. Marius Tomi ajunge să trimită un memoriu în 2012 comisarului european pe probleme de agricultură de la acea vreme, Dacian Cioloş, care la rândul său sesizează APIA Central. Instituţia trimite la Bistriţa o echipă a Direcţiei Antifraudă, Control Intern, Supracontrol (DACIS), care constată că cele două angajate de la Bistriţa nu au respectat reglementările din domeniu şi cu toate că Simion Valeriu nu avea la dosar toate documentele necesare, i-au instrumentat acestuia dosarul ca şi cum totul ar fi fost în regulă. Din această cauză s-a ajuns însă la declararea unei suprafeţe mai mari de păşune concesionată de Marius Tomi, astfel că nici el, dar nici Simion Valeriu nu au ajuns să încaseze vreun bănuţ drept subvenţie nici până astăzi.

 

Probleme şi la Telciu, dar s-a lăsat cu… procurori

Probleme cu suprafeţele de păşune concesionate, Simion Valeriu nu le-a avut doar cu Primăria Nimigea, ci şi cu Primăria Telciu. Din această cauză, primarul din Telciu, Sever Mureşan, a ajuns în 2010 să fie audiat la DNA, în urma unor denunţuri, două la număr, făcute de Simion Valeriu.

„În primul dintre ele, denunţătorul a arătat faptul că în decursul anului 2010, primarul comunei T., XXXXX, i-a solicitat lui şi altor fermieri care aveau contracte de închiriere a unor suprafeţe de teren (păşune) cu Primăria comunei T. să plătească, cu titlu de mită câte 50 de euro/hectare, deoarece în caz contrar li se vor rezilia contractele de închiriere. Deoarece nu a fost de acord, primarul a dispus rezilierea contractelor de închiriere pentru păşunile alpine, suprafeţele de teren fiind închiriate ulterior de Primăria comunei T. Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi caprine B.”, se arată într-un rezumat al rechizitoriului întocmit de procurori remis Gazetei de Bistriţa.

Acest denunţ i-a adus în faţa procurorilor DNA, în 2012, cu puţin timp înainte de a debuta campania pentru alegerile locale, pe lângă primarul comunei Telciu, Sever Mureşan, şi pe viceprimarul Ioan Bumbu, dar şi pe 14 consilieri locali care au dat cu subsemnatul pentru a lămuri aspectele reclamate de denunţător.

La acea vreme, mulţi localnici din Telciu susţineau şi faptul că păşunile montane ar fi fost împărţite de administraţia locală după ureche şi nu au fost închiriate prin licitaţie.

 

Angajată APIA, trimisă în judecată în urma denunţului făcut de Simion Valeriu

În cel de-al doilea, formulat în septembrie 2010, Simion Valeriu relatează procurorilor că Marilena Someşan, referent superior în cadrul APIA BN, a primit de la el în cursul anului 2009, sume de bani cuprinse între 50 şi 200 lei pentru a-i rezolva anumite probleme legate de dosarele depuse de el la această instituţie pentru obţinerea de subvenţii.

„Din acelaşi denunţ a rezultat că la data de 22.09.2010, S.V. (n.r. – martorul denunţător) împreună cu P.G. şi G.V. (n.r. – suspecţi în dosarul de cercetare penală) s-au deplasat la sediul APIA Bistriţa-Năsăud unde, în urma unei discuţii cu S.M. (n. r. – Someşan Marilena) în legătură ci dosarele depuse de ei pentru obţinerea de subvenţii şi problemele legate de neintroducerea la plată a dosarelor, i-au remis acesteia suma totală de 600 lei (câte 200 lei fiecare)”, se arată în rechizitoriu.

După audierile martorilor, procurorii au ajuns la concluzia că Marilena Someşan „obişnuia să tergiverseze soluţionarea dosarelor invocând tot felul de probleme şi purtând cetăţenii pe drumuri. Din această atitudine atât ei, cât şi alţi cetăţeni au dedus că aştepta ca, pentru îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu, să i se ofere bani sau alte foloase.

Astfel, conform procurorilor, Marilena Someşan a comis infracţiunea de luare de mită în formă continuată, acuzaţie pentru care, spun aceştia, există probele necesare şi ca urmare angajata APIA a fost trimisă în judecată în luna septembrie anul acesta.

 

Subvenţiile nu aduc întotdeauna fericirea

Multitudinea de probleme întâmpinate de-a lungul anilor se pare că au afectat grav sănătatea lui Simion Valeriu. Miercuri, săptămâna trecută, bărbatul în vârstă de 58 de ani a suferit un infarct şi a decedat. A doua zi, Simion Valeriu avea programată o întâlnire cu inspectorii Antifraudă din cadrul APIA.

Acesta nu este însă singurul caz care din cauza problemelor cu APIA are un astfel de final tragic. În vara acestui an, un alt fermier din Telciu a ajuns să-şi pună capăt zilelor din cauză că trebuia să înapoieze Agenţiei de Plăţi suma de 140.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.