Viaţa lui Gheorghe Vasilichi, locuitor al oraşului Năsăud, a luat o cotitură nedorită după ce în primăvara anului 2007, chiar de sfintele sărbători de Paşte a încasat o bătaie soră cu moartea. Omul povesteşte că agresorul este chiar un vecin de-al lui – Vasile Eugen Urs, care însă nu recunoaşte că s-ar fi atins nici măcar de un fir de păr de-a lui Vasilichi. După ce a depus plângere la poliţie, anchetatorilor le-au trebuit doi ani până să trimită cazul în instanţă, şi asta doar după ce Vasilichi s-a plâns procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
După patru ani prin sălile de judecată, omul nu şi-a găsit dreptatea fiindcă magistraţii care au judecat cazul au făcut ureche şută la detalii importante şi nu au ţinut cont de faptul că unii martori şi-au schimbat declaraţiile de la o audiere la alta. În acest moment procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud încearcă să-i prindă cu mâţa în sac pe martorii mincinoşi pentru a repune dosarul pe rolul instanţei.
În România, dacă eşti un om simplu şi-ţi câştigi traiul cu sudoarea frunţii şi cu multe bătături în palmă şi, Doamne-fereşte, ajungi din om neom, greu îţi găseşti dreptatea. E greu mai ales atunci când adversarul e o persoană cu bani şi relaţii şi are la îndemână toate pârghiile posibile de a schimba datele problemei sau cel puţin să le încurce.
Este şi cazul unui năsăudean de 56 de ani, Gheorghe Vasilichi – care a fost bătut chiar în seara de Înviere din 2007. S-a ales cu fracturi de bazin şi femur „de toată frumuseţea”, încât a fost ţintuit la pat câteva luni bune. Între timp a pierdut un contract de muncă în Ungaria, dar s-a ales şi cu alte afecţiuni care îi macină sănătatea, care l-au făcut inapt de muncă. Astăzi trăieşte dintr-o pensie de boală şi o îndemnizaţie de handicap, care cumulate ajung cu puţin peste 500 lei.
După ce ancheta a durat doi ani, procesul a ajuns pe rolul instanţei. La judecătoria Năsăud nu i s-a dat dreptate, iar după la recursul de la Curtea de Apel Cluj, magistraţii au considerat că nu sunt suficiente probe, başca l-au mai făcut bun de plată tot pe Vasilichi care a trebuie să scoată din buzunar vreo 2.000 de lei.
Cel despre care Vasilichi Gheorghe spune că l-a nenorocit este chiar un vecin de-al lui, Vasile Eugen Urs – un tânăr acum în vârstă de 28 de ani care se pare că nu are nicio problemă de conştiinţă şi îşi duce viaţa mai departe bine-mersi.
Gazeta de Bistriţa vă prezintă date din acest caz – rechizitoriul întocmit de procurori şi actele de la dosarul care a fost pe rolul instanţei, însă din cauză că în acest moment se mai desfăşoară cercetări pentru stabilirea adevărului, procurorii năsăudeni încercând să dovedească faptul că o serie de martori nu au spus adevărul şi astfel să repună cazul pe rolul instanţei, numele martorilor vor fi prezentate doar cu iniţiale.
Cu oasele rupte bucăţi, bucăţi
Ce s-a întâmplat de fapt lui Gheorghe Vasilichi? Omul povesteşte că în 2007, după ce a participat la slujba de Înviere, în drum spre casă, chiar la intrarea pe strada unde locuieşte s-a întâlnit cu câţiva tineri, printre care şi Vasile Eugen Urs. După ce au băut chiar în stradă câteva pahare de ţuică şi vin, Vasilichi împreună cu Urs şi încă un tânăr – N. C. – din grupul cu pricina au mers la un vecin – B. D. – care stătea câteva case mai sus de locuinţa sa. Aici au mai consumat băuturi alcoolice şi la un moment dat s-au luat la întrecere la skandenberg. La întrecerea directă dintre Vasilichi şi Urs, primul l-ar fi „dus” pe cel de-al doilea care s-a arătat foarte deranjat. Cum spiritele păreau să se încingă pe acest fond al meciului de skandenberg, Vasilichi spune că a preferat să se retragă spre casă, ca şi cum ar fi presimţit că se va întâmpla ceva. Pe drum, când a ajuns în dreptul casei unui alt vecin – N.V. – care se pare că este martorul cheie din acest caz întrucât ar fi văzut întreaga scenă, Vasilichi, fiindcă a auzit cineva vine în urma sa fugind spre el, şi-a întors capul uşor în spate, moment în care, spune el, ar fi văzut o persoană care venea spre el şi care ţinea ceva în mână ce semăna cu o bâtă. În următoarea secundă a primit o lovitură în spate în dreptul umărului, iar mai apoi peste bazin şi piciorul drept. De aici a urmat calvarul, Vasilichi ajungând în spital cu fracturi multiple de femur şi bazin unde a rămas o bună bucată de vreme.
Martorul principal tace mâlc
Potrivit actelor de la dosar, dar şi relatărilor lui Gheorghe Vasilichi, cel care a văzut toată scena şi de altfel a anunţat poliţia este vecinul său N. V., care se afla întâmplător ieşit pe prispa casei la o ţigară.
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, după ce poliţiştii s-au prezentat la faţa locului, N. V. le-a declarat acestora că „a văzut când partea vătămată (n.r. – Vasilichi Gheorghe) a fost agresată/bătută şi că de altfel «îl cunoaşte pe agresor, dar că preferă să nu îl denunţe… pentru că persoanele implicate în scandal sunt prieteni şi vecini, iar el nu doreşte o implicare directă între aceştia»”. Pe parcursul audierilor la parchet, dar şi în timpul procesului, declaraţiile lui N.V. se schimbă, în final ajungând să spună că de fapt în noaptea respectivă a ieşit afară după ce ar fi observat că cineva se urcă pe gardul din faţa casei şi nu a fost vorba de vreun scandal între Vasilichi şi Urs. De altfel aşa s-a ajuns să se acrediteze şi ideea că Vasilichi ar fi căzut pe stradă după ce a urcat pe gardul vecinului său, şi astfel a ajuns cu piciorul, bazinul fracturate. Partea cu urcatul pe gard nu mai corespunde cu ceea ce declară unul dintre poliţiştii care veniseră la faţa locului în noaptea incidentului şi care susţin că N.V. ar fi văzut că Vasilichi a fost de fapt agresat şi că a văzut şi cine dar nu vrea să îl denunţe pe agresor.
Declaraţii contradictorii
Şi declaraţiile celorlalţi martori sunt contradictorii, o dată că declaraţiile date de aceeaşi persoană nu conţine în timp aceleaşi informaţii date de la bun început, iar în al doilea rând fiecare martor are versiunea proprie.
Spre exemplu, B.N., cumnatul lui B. D., cel în a cărui casă se spune că Vasilichi şi Urs s-ar fi luat la întrecere să vadă care are braţul mai puternic, susţine într-o primă fază că primul care a ieşit din curte a fost Vasilichi, urmat de Urs.
„A ieşit Vasilichi Gheorghe şi după el Urs Vasile. Eu am intrat în casă, am luat nafura adusă de sora mea şi am ieşit să plec la deal. Când am ieşit, Vasilichi Gheorghe şi Urs Vasile se certau în stradă în dreptul casei lui Urs”, scrie B.N. în declaraţia dată poliţiştilor în 7 mai 2007.
La câteva luni distanţă, acelaşi martor B.N. susţine că nu a auzit „niciun fel de gălăgie” şi că de incident a auzit abia după câteva zile.
Acuzatul spune că e precum un crin
Urs Vasile Eugen, cel spre care se arată cu degetul, susţine în declaraţii că a aflat de păţania lui Vasilichi şi că el este acuzat de lovirea acestuia abia după trei săptămâni. Dacă iniţial a fost de acord să fie testat la poligraf (detectorul de minciuni), ulterior a refuzat.
Vasile Urs susţine că de fapt, în noaptea respectivă Vasilichi a venit neinvitat în curtea lui B.D., fiind sub influenţa băuturilor alcoolice şi că vorbea foarte urât, astfel că l-a dat afară.
„Nu îmi explic de ce Vasilichi Gheorghe m-a acuzat că l-aş fi bătut, posibil să fie frustrat că l-am dat afară din curte”, scrie Vasile Urs în declaraţia din 2 mai 2007.
De precizat că tânărul l-a avut apărător pe parcursul anchetei dar şi a procesului pe avocatul Vasile Mureşan, fost procuror criminalist, care se pare că îi este şi rudă. Experimentat în hachiţele legislative, avocatul Mureşan a ştiut să profite de orice element care a fost în favoarea clientului său, inclusiv acest refuz de a trece prin testul poligraf.
(Va urma)
asta este justitia la noi lasa de dorit si mori cu dreptatea in mana caci ei nu raspund pentru sentintele date cu totusi ca ar trebui sa raspunda cu functia care o detin