Doina Pană, Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură a declarat că a încheiat pilotarea de o lună pentru județele Alba, Argeș și Sibiu, legată de trasabilitatea lemnului, din data de 23 s-a intrat cu pilotarea pe județele Caraș, Vâlcea și Bihor, iar acum urmează în ultima tranșă județele Suceava, Covasna și Vrancea.

Ministrul a precizat că va modifica Ordinul de Ministru și din 20 septembrie va introduce pilotarea la nivel național, „adică să nu fie niciun județ care chiar în ziua când trebuie să intre în vigoare, 8 octombrie, să fie prima dată în fața faptului împlinit chiar dacă noi i-am invitat pe toți, toți pot să folosească SISTEMUL, dar nu prea se înghesuie. Va deranja pe foarte multă lume”.

„O să fac și niște modificări și la Ordin de Ministru și în final o să fac niște modificări și la HG. Am ajuns la concluzia că ceea ce m-i se părea foarte important la început, în sensul că avizele să fie personalizate, știți că înainte se practica și furtul la modul: declara că și-a pierdut un bloc de avize pe care le vindea la altcineva și în schimb își cerea alte avize. Acum nu mai contează, degeaba le pierd pentru că nu mai au de unde să le cumpere pentru că totul este în sistem informatic. Deci numai atâta lemn poți exploata cât ai dreptul, indiferent câte avize ai avea în plus. Și pentru că sunt mult mai scumpe cele personalizate și pentru Imprimeria Națională este un efort uriaș ca până în 8 octombrie să facă pentru absolut toate firmele care au încheiate contracte și exploatează lemn, personalizate avizele, atunci o să scot din HG și o să vin cu un amendament și o să fie avize general valabile, nu personalizate în numele firmei respective”, potrivit Doinei Pană .

Pană a dat exemplu pe cei din Caraș-Severin, precizând că deși sunt obligați prin Ordin de Ministru să facă pilotarea se eschivează să o facă.

„În prima lună am avut reticiențe de la ROMSILVA, la nivel de toate trei județele. Au motivat că achiziția pentru smartphonuri la ei e foarte mare și trebuie să urmeze procedura de SEAP și am înțeles. Dar la ora actuală ar trebui să aibă, absolut toate telefoanele la nivel național care trebuie pilotate și cu toate acestea mai ales angajații de la ROMSILVA sunt cei care au ezitat, în a face pilotarea. Pentru mine este încă un motiv în plus să îmi dau seama că de fapt într-adevăr îi încurc foarte tare și că de fapt tăierile ilegale se vor diminua masiv”.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, a ținut să precizeze că, chiar dacă e vacanță parlamentară pentru comisiile importante pentru Codul Silvic s-a lucrat, partea tehnică și  dânsa nu consideră că s-a pierdut războiul, ci doar o bătălie.

„În luna septembrie va intra din nou Codul Silvic, m-am gândit la modul, două săptămâni la Senat și două săptămâni la Cameră pentru că vreau ca toți guralivii care înainte se lăudau cu ce amendamente vin ei la Codul Silvic benefice și în ziua votului au votat nu și mă refer și la figuri liberale locale pe care le știți foarte bine și cei din PDL să aibă surpriza că, de fapt Codul Silvic va trece, pentru că eu îl consider al doilea pilon important în refacerea sănătății pădurilor”.

Bistrița nu e prinsă deloc, va intra și ea din 20 septembrie în pilotare, din 8 octombrie se intră oricum la nivel național, potrivit acesteia.

Sistemul SUMAL va reglementa şi va evidenţia orice transport al masei lemnoase. Astfel, din momentul în care mijlocul de transport a plecat din pădure cu încărcătura de masă lemnoasă, şoferul este obligat să acceseze sistemul informatic naţional SUMAL, care exista şi până acum, dar nu făcea o înregistrare în timp real.

SUMAL-ul generează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire, cod care indică ora, minutul şi secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic,

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.