Aproximativ jumătate de milion de lei cheltuieşte Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru realizarea celor 12 semne de intrare în judeţ. Preţul per bucată semn intrare în judeţ ajunge la peste 40.000 lei. Contractul de lucrări a fost atribuit prin încredinţare directă firmei Dimex 2000 Company SRL Rebrişoara, una dintre firmele de casă ale PSD. Pe lângă suma alocată pentru realizarea semnului de intrare în judeţ, alţi 12.500 lei au fost cheltuiţi doar pentru premiile acordate participanţilor la concursul organizat de administraţia judeţeană la începutul anului trecut.

 

Ideea de a organiza un concurs de proiecte pentru semnul de intrare în judeţ datează din toamna anului 2012. La acea vreme, conducerea administraţiei judeţene susţinea că se doreşte amplasarea unor astfel de semne care vor deveni brandul judeţului pe cele mai importante artere din Bistriţa-Năsăud. De atunci a trecut mai bine de un an şi jumătate până să fie ceva transpus în realitate. În luna iunie a fost atribuit şi contractul pentru execuţia celor 12 semne de intrare în Bistriţa-Năsăud, care vor goli visteria Consiliului Judeţean de aproximativ 500.000 lei, timp în care multe dintre drumurile judeţene sunt încă în stare critică.

 

Vechile semne, dezastru

În raportul întocmit în 2012 asupra situaţiei zonelor de amplasare şi asupra stării semnalelor de intrare în judeţul Bistriţa-Năsăud de arhitectul şef al judeţului de la acea vreme, Victor Michiu, se menţiona că pe lângă DN 15, care face legătura între Bistriţa şi Târgu Mureş şi DN 17, care leagă Bistriţa de Cluj sau Suceava, cu variantele lor – DN 17 C şi DN 17 D, există încă cel puţin, opt legături rutiere cu alte judeţe, pe drumuri judeţene.

„Trebuie menţionat faptul că după 1990, semnalele existente, nu au mai fost întreţinute, sau întreţinute foarte puţin, fiind, am putea spune, chiar ignorate. Aceasta a dus la degradarea lor şi, în anumite cazuri, chiar la distrugerea unora dintre ele, sau a unor părţi din acestea”, menţionează în raport Victor Michiu.

 

Arhitectul şef atrăgea atenţia că toate amplasamentele existente nu au fost îngrijite şi sunt într-o stare de degradare avansată, însă spune totodată că unele dintre acestea pot fi păstrate dacă se vor face reparaţii capitale şi îmbunătăţiri.

„În urma analizării situaţiei zonelor în care au fost amplasate semnalele de intrare în judeţ şi a zonelor care ar putea constitui eventuale amplasamente noi pentru astfel de semnale, s-au constatat următoarele:

–        Toate amplasamentele nu sunt îngrijite, nu sunt amenajate şi nu arată bine.

–        Toate semnalele existente, care au rezistat până astăzi, prezintă degradări care necesită intervenţii.

–        Unele semnale pot fi păstrate şi, cu reparaţii capitale şi îmbunătăţiri, pot fi păstrate, considerându-se că pot face faţă rolului pentru care au fost create.

–        Există zone, în special pe drumurile judeţene, unde se pot amplasa eventuale noi semnale şi unele amenajări minimale, în această situaţie rezolvarea problemelor legate de amplasament fiind, relativ, mai simplu de rezolvat, deoarece administratorul zonei drumului este Consiliul Judeţean.

–        Pentru zona drumurilor naţionale, amplasarea semnalelor se va putea face, probabil, numai prin demolarea semnalelor existente şi amplasarea noilor semnale exact în locul celor existente. În această situaţie va fi necesară obţinerea avizului administratorului drumului”, se preciza în documentul citat.

 

S-au stabilit punctele de intrare

Potrivit documentaţiei de atribuire, cele 12 puncte în care vor fi amplasate semnele de intrare sunt DN 17 – lim. jud. Cluj; DN17 – lim. jud. Suceava; DN 15 A – lim. .jud. Mureş; DN 17 C – lim. jud Maramureş; DN 17D – lim jud. Suceava, DJ 151 – lim jud. Mureş; DJ 154 – lim. jud. Mureş; DJ 154 B – lim jud. Mureş; DJ 173 – lim. jud. Mureş; DJ 171 – lim. jud. Maramureş; DJ 172A – lim. jud. Cluj; DJ 172 F – lim. jud. Cluj.

 

Dimex 2000, abonată sigură la banul public

Contractul a fost atribuit direct SC Dimex 2000 Company SRL Rebrişoara, firmă ce aparţine lui Ioan Scurtu şi care este una dintre abonate la banul public. Astfel circa jumătate de milion de lei vor intra anul acesta de la CJ BN în conturile firmei lui Scurtu. În ultimii ani SC Dimex 2000 Company SRL şi-a umflat conturile cu milioane bune de lei. Cele mai multe şi mai bănoase contracte au fost obţinute din 2012 încoace.

Astfel, în 2008 firma din Rebrişoara primea 1,39 milioane de lei pentru construirea a 9 poduri pe raza comunei Dumitra. În acelaşi an, firma lui Scurtu a câştigat şi licitaţia în valoare de 3,93 milioane de lei pentru modernizare DJ 172G, km 42+198- 50+000, Satu Nou-Cuşma. Un an mai târziu, Dimex 2000 Company SRL a primit un contract în valoare de 2,79 milioane de lei pentru modernizare „Drumului Comunal 28, km 0+000-3+987 ,DN 17 Cristur-Şieu – Coasta ,judeţul Bistriţa-Năsăud”. Aceeaşi firmă s-a mai ocupat şi de construcţia Centrului Alzheimer de pe strada Sucevei din Bistriţa, clădire care după ce a fost finalizată a primit destinaţia de birouri ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. De la Primăria Bistriţa, SC Dimex 2000 Company SRL câştigă un contract de circa 16.000 lei pentru reabilitarea termică a unor clădiri de locuit. Un an mai târziu, de la Primăria Ilva Mică, aceeaşi firmă îşi adjudecă un contract în valoare de peste 28.000 lei pentru refacerea a două poduri peste râul Ilva.

În 2012, pentru execuţia lucrărilor de canalizare din comuna Parva, Dimex 2000 Company SRL prinde un contract zdravăn, în valoare de peste 8,5 milioane lei, atribuit de Primăria Parva. Tot în 2012, firma lui Scurtu câştigă un contract în valoare de circa 5,9 milioane lei pentru execuţie drumuri forestiere de la Primăria Telciu, dar şi un contract de peste 13,7 milioane lei de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru „Proiectare şi execuţie Modernizare DJ 172G, km 50+000- 63+663, Cuşma – Livezile, jud. Bistriţa Năsăud”.

În 2013, firma lui Scurtu a câştigat nu mai puţin de cinci licitaţii în mai puţin de 12 zile. Astfel, de la Primăria Rebra, Dimex 2000 Company SRL a câştigat un contract în valoare de 6,1 milioane lei pentru servicii de proiectare faza PT+DE+DAAA, servicii de asistenţa tehnică din partea proiectantului pe perioada derulării lucrărilor şi execuţie de lucrări pentru proiectul ”Reabilitare drumuri forestiere Rebra Axial şi Scăricele, reabilitare drum forestier”.

Alte contracte îi sunt atribuite de Primăria Romuli. Unul este pentru execuţia de lucrări la reţeaua de apă şi canalizare, în valoare de peste 8,4 milioane lei. Un alt contract de achiziţie publică al cărui beneficiar a fost firma Dimex 2000 Company SRL este pentru execuţia de lucrări pentru proiectul de reabilitare a drumurilor forestiere în comuna Romuli, în valoare de 5,9 milioane de lei. Tot anul trecut, firma lui Scurtu şi-a adjudecat contracte pe bani publici şi de la Primăria Năsăud. Unul, pentru reparaţia străzilor din oraş, a fost în valoare de aproape 75.000 lei. Un altul, a vizat reabilitarea Policlinicii Năsăud, proiect derulat din fonduri europene, de unde în conturile firmei lui Scurtu vor intra aproape 900.000 lei.

Anul acesta, Dimex 2000 Company SRL a reuşit să pună mână pe alte câteva contracte grase. Astfel de la Primăria Bistriţa a prins un contract de peste 2,1 milioane lei pentru amenajarea unor străzi în zonele noi de locuinţe, Un alt contract în valoare de peste 6,2 milioane lei a fost obţinut de la Primăria Runcu Salvei pentru „Lucrări de amenajare a cursurilor de apă necadastrate din comuna Runcu Salvei”, la care se adaugă alte 6 milioane lei de la Primăria Romuli pentru „Construire infrastructura de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor în comuna Romuli”, plus încă circa 300.000 lei – o suplimentare de lucrări la proiectul de reabilitare a Policlinica Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.