Inspectoratele pentru situații de urgență printre care și Bistrița-Năsăud au primit câte o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime.
Furnizorul acestor autospeciale a fost o firmă din Polonia, iar de ele au beneficiat șase inspectorate județene pentru situații de urgență din regiunea de nord-vest: Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

„Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania de Nord, a fost înființată prin intermediul consiliilor județene din cele 6 județe ce fac parte din Regiunea de dezvoltare N-V, respectiv, Bihor, BN, Maramureș, Sălaj și Satu Mare. Obiectivul principal al acestei asociații fiind îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru intervenții în situații de urgență din Transilvania de Nord din cadrul POR, Axa Prioritară 3, Domeniul Major de Intervenție – Îmbunătățirea Dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru situații de urgență”. Așa după cum știți contractul de finanțare între Ministerul Dezvoltării Generale și Turismului în calitate de autoritate de management pentru acest Program Operațional Regional, Agenția pentru Dezvoltare Regională NV în calitate de organism intermediar pentru acest Program Operațional Regional și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania de Nord, în calitate de beneficiar s-a desfășurat pe parcursul a trei etape. Și rezultatele care au fost estimate la început 64 de autospeciale pentru intervenții în situații de urgență, 30 de autospeciale pentru lucru cu apă și spumă, o autospecială de intervenție la accidente colective și salvări urbane, 2 autospeciale de ceretare NBCR, 6 autospeciale pentru descarcerări grave, 21 de ambulanțe de prim-ajutor, 3 ambușanțe de reanimare și un centru de control și comandă. În prima etapă au fost achiziționate 5 autospeciale pentru lucru cu apă și spumă, o autospecială pentru descarcerări grele și 3 ambulanțe de prim-ajutor. Recepția finală a fost realizată în 31.11.2012. În etapa a doua pentru ISU Bistrița, au fost achiziționate, o autospecială complexă de intervenție și descarcerare, descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență și o autospecială pentru lucru cu apă și spumă. Recepția finală a acestei etape a fost în 3 martie 2014. Iar etapa a treia, cea pe care o încheiem astăzi, a adus pentru județul BN, o autospecială de intervenție și salvare la înălțime.Cu această a treia etapă, iată se încheie întregul proiect la care finanțarea a fost de 98% , finanțare nerambursabilă și 2% contribuția consiliilor județene care fac parte din această asociațe”, a precizat vicepreședinte CJ, Alexandru Pugna.

Aceste autospeciale sunt mai mult decât binevenite, conform spuselor reprezentanților ISU Bistrița.

„Toate autospecialele care au venit prin cele trei etape ale proiectului sunt extrem de binevenite, sunt extrem de utile în ISU, toate funcționează și toate au dus la reducerea timpului de răspuns. Și toate au venit în sprijinul cetățenilor de-a fi cât mai aproape de comunicate, de-a interveni cât mai rapid și bineînțeles și eficient. Autospecialele care sunt vechi sau care s-au folosit până nu de mult, nu puteau să facă față la noile cerințe, sau la numărul de urgențe la care intervenim zilnic. Chiar și ultima autospecială de intervenții-salvare de la înălțime este încă în perioada de pregătire atât a celor care au fost instruiți de către firma constructoare, urmând ca într-un timp extrem de scurt să intre în drepturi de folosință. Este o autospecială cu totul deosebtă, extrem de utilă, cu înălțimea de 32 de metri la care poți să ajungi cu ea și să îți faci treaba mai bine atât de-a salva persoane de la înălțime, cât și să intervii într-o situație limită, într-un incendiu. Toate sunt extrem de utile, speră, ca și în următoarele exerciții financiare să mai completăm aeastă dotare, extrem de necesară pentru a veni în sprijinul cetățenilor din județul BN”, a adăugat și Constantin Florea, comandant I.S.U. BN.
POMPIERI CJ 1

POMPIERI CJ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.