Contribuabilii trebuie să știe că a fost publicată în Monitorul Oficial, la data de 28 mai, H.G. 367/2015 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, prin care se reglementează aplicarea cotei reduse de 9%TVA pentru anumite bunuri alimentare.

Potrivit noilor prevederi, principalele bunuri alimentare pentru care începând cu 1 iunie se va aplica cota redusă de 9% TVA, sunt:
a) animale vii şi păsări vii, din specii domestice, care se încadrează la codurile NC 0101-0105, 0106 14 10, 0106 19 00, 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80, 0106 41 00 şi 0106 90 00 destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente pentru consumul uman sau animal, de materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor pentru consumul uman sau animal, inclusiv în cazul în care acestea sunt utilizate pentru reproducţie;
b) carne şi organe comestibile care se încadrează la codurile NC 0201-0210;
c) peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, care se încadrează la codurile NC 0301-0308, cu excepţia peştilor ornamentali vii care se încadrează la codurile NC 0301 11 00 şi 0301 19 00;
d) lapte şi produse lactate care se încadrează la codurile NC 0401-0406;
e) ouă de păsări care se încadrează la codurile NC 0407-0408, cu excepţia celor care se încadrează la codurile NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20, 0408 99 20;
f) miere naturală care se încadrează la codul NC 04090000;
g) alte produse comestibile de origine animală care se încadrează la codurile NC 0410 00 00, 0504 00 00, 0506 90 00, 0507, 0508 00 00, 0511 91, 0511 99;
h) plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal ori ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal, care se încadrează la codul NC 0602 90 50;
i) legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, care se încadrează la codurile NC 0701-0714, cu excepţia celor care se încadrează la codurile NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0712 90 11, 0713 10 10, 0713 33 10;
j)fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, care se încadrează la codurile NC 0801-0814 00 00;
k) cafea, ceai, maté şi mirodenii, care se încadrează la codurile NC 0901-0910;
l) cereale care se încadrează la codurile NC 1001-1008, cu excepţia celor destinate însămânţării care se încadrează la codurile NC 1001 11 00, 1001 91, 1002 10 00, 1003 10 00, 1004 10 00, 1005 10, 1006 10 10, 1007 10 şi 1008 21 00;
m) produse ale industriei morăritului, malţ, amidon şi fecule, inulină, gluten de grâu, care se încadrează la codurile NC 1101 00-1109 00 00, cu excepţia celor care se încadrează la codul NC 1106 20 10.
n) preparate din carne care se încadrează la codurile NC 1601 00 – 1605;
o) zaharuri şi produse zaharoase care se încadrează la codurile NC 1701 – 1704;
p) băuturi şi oţet care se încadrează la codurile NC 220, 2202 şi 2209 00
r)sare care este utilizată ca ingredient pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului uman sau animal şi care se încadrează la codul NC 2501 00;
s)alte bunuri potrivit codurilor tarifare menţionate prin actul normativ.
În situaţia în care se comercializează un pachet care cuprinde bunuri supuse atât cotei de TVA de 9%, cât şi cotei de TVA de 24%, la un preţ total, se aplică cota de TVA corespunzătoare fiecărui bun, în măsura în care bunurile care compun pachetul pot fi separate, în caz contrar aplicându-se cota standard de TVA de 24% la valoarea totală a pachetului”, informează Parasca Constantin Cristian, Şef Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud.

Prevedrile noului act normativ reglementează de asemenea, regimul TVA şi modalitatea de impozitare a bacşişului.

” Astfel:
– în cazul în care bacşişul rămâne la dispoziția societății, deci nu se acordă salariaţilor, se va colecta TVA în procent de 24% prin aplicarea procedeului sutei mărite;
– dacă bacşişurile se acordă salariaţilor, acestea sunt încadrate în categoria veniturilor din „alte surse” reglementate de art. 78 din Codul fiscal si pct. 152 din Normele de aplicare a acestuia, aprobate prin HG nr. 44/2004. În acest caz, impozitul se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut, fără a fi asimilat venitului din salarii”, mai adaugă Parasca Constantin Cristian.

Totodată sunt reglementate scutiri de impozitul pe venit pentru persoanele cu handicap; ajustarea formulei de calcul a accizei pentru bere, vinuri spumoase, țigarete; reactualizarea garanțiilor de către antrepozitarii de produse accizabile și scutirea la plata a contribuției de sănătate pentru diverse categorii de persoane

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.