Fundația Inocenți în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) organizează o Masă Rotundă cu tema «Contractarea serviciilor sociale: o soluție pentru pentru a răspunde eficient la nevoia de servicii sociale a grupurilor vulnerabile din județul nostru !».

Evenimentul are loc la data de 8 octombrie, începând cu ora 10:00, în Sala de ședințe a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, strada Petru Rareș nr.1, Bistrița.

„Contractarea serviciilor sociale, definită în Legea 292/2011 (art.6 lit.f) reprezintă procedura de achiziționare/concesionare a serviciilor sociale, în baza unui contract, încheiat în condițiile legii, de către autoritățile administrației publice locale.
Deși la nivel de discurs public, contractarea serviciilor sociale se dorește a fi principalul mecanism de finanțare a serviciilor sociale, în practică, este, conform Raportului de analiză privind contractarea serviciilor sociale în context național și european, realizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC)- septembrie 2015, mecanismul cel mai puțin utilizat de către autoritățile publice locale. România este țara din UE cu cele mai puţine posibilităţi de finanţare a serviciilor sociale şi cu unul dintre bugetele cele mai mici alocate acestor servicii din PIB”, se arată într-un comunicat remis redacției.

Datele EUROSTAT (EU-SILC) oferă un tablou îngrijorător al categoriilor de populație în situație de vulnerabilitate sau excluziune, din România, la nivelul anului 2013:
-40.4% din populația României se afla în situație de risc de sărăcie sau excluziune socială (al doilea cel mai mare procent din UE 28);48.5% rată de sărăcie a copiilor;
-28.9% din populație era afectată de deprivare materială severă;
-0,6% din PIB erau alocați serviciilor sociale în România în 2011, comparativ cu o medie europeană de 2,7% PIB în același an.

„În acest sens, Fundația Inocenți își propune, ca prin dezbateri să contribuie la o mai bună cunoaștere a mecanismului contractării serviciilor sociale în România, la identificarea problemelor cu care se confruntă atât autoritățile locale cât și ONG-urile în ceea ce privește contractarea serviciilor sociale, precum și la identificarea soluțiilor necesare extinderii utilizării acestui mecanism/proceduri de finanțare a serviciilor sociale în județ”, potrivit aceluiași comunicat.

Evenimentul reprezintă o activitate a proiectului „Dezvoltare strategică pentru apărarea drepturilor copilului”, proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, pe care Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) în parteneriat cu Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală (FPDL). Proiectul vizează consolidarea capacității organizaționale a FONPC şi a membrilor săi, de a oferi copiilor servicii sociale de calitate şi performante, de a răspunde profesionist şi cu promptitudine nevoilor comunității şi de a monitoriza şi evalua în timp real politicile publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.