Cardul național de sănătate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Practic, acesta este instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem, cu mici, mari probleme.

„Sunt mai multe motive pentru care se blochează cardul de sănătate. Sigur, este unul dintre motive, că uneori, sistemul nostru este în stand-by, în sensul că, se fac diverse modificări și atunci sigur că se blochează, dar, mai există și alte motive. Furnizorii noștrii, cei care manevrează cardurile, le manevrează defectuos, în sensul că le introduc în cititorul de carduri și nu le lasă suficient sau le uită acolo și există o măsură de siguranță și se blochează, sau tastează un cod PIN greșit și din acest motiv se blochează tot ca măsură de siguranță, sau legătura lor cu internetul este proastă și cade legătura cu internetul nu cu sistemul nostru, sau dotările tehnice nu sunt chiar suficient de performante pentru a putea face fașă accesului la sistemul acesta care este o imensă bază de date și atunci sigur că trebuie să fi cât de cât dotat tehnic corespunzător”, a precizat președinte interimat CNAS BN, Camelia Ilișuan.

În ceea ce privește rezolvarea cât mai rapidă a acestor inconveniențe, acestea se vor rezolva în timp.

„În toate aceste cazuri unele le pot rezolva furnizorii, în sensul că ar trebui să sune. Au un număr de suport tehnic să îl poată bloca, ceea ce nu prea fac. De obicei ori îi trimit pe oameni la noi, ori sună la informatică la compartimentul de carduri, și colegele mele deblochează pe loc cardul dacă nu este un blocaj definitiv pentru că se poate întâmpla și acest lucru. Atunci ar fi nevoie să apelăm la suportul informatic de la Casa Națională. În timp, când toată lumea va avea suficient antrenament, și își va identifica și cauzele lor proprii pentru care se blochează aceste carduri, eu cred că lucrurile se vor așeza și nu vor mai fi atâtea situații”, a mai precizat Ilișian.

Începând cu data de 1 septembrie 2015, cardul național de sănătate a devenit unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani care au intrat în posesia lui. La nivelul județului Bistrița-Năsăud au fost transmise până la data de 12.08.2015 un număr de 218.400 carduri, dintre care 14.408 au fost returnate de poștă, casei naționale de asigurări de sănătate. La momentul actual, mai sunt în jur de 6000 de carduri care nu au fost ridicate, motivul: fie asigurații nu sunt în țară, fie sunt persoane mai tinere care încă nu au nevoie de servicii medicale.
Foarte important este de reținut faptul că acest card de sănătate vă asigură accesul la servicii medicale pe teritoriul României. Pentru servicii medicale devenite necesare în timpul şederii temporare pe teritoriul unei ţări din spaţiul UE asiguratul poate solicita la casa de asigurări eliberarea unui card european de sănătate CEASS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.