Primarul Ovidiu Creţu nu este consecvent în atingerea obiectivelor pe care şi le propune la fiecare început de an, atunci când subordonaţii săi întocmesc bugetul local. Dacă la început de an edilul bistriţean îşi propune o serie de obiective, în cel de-al patrulea trimestru ajunge să le modifice, luând bani dintr-o parte şi mutându-i la alte capitole. Ca de obicei, mulţi bani merg pe documentaţii.

 

Peste trei milioane lei au fost tăiaţi din bugetul de investiţii odată cu rectificarea bugetară care a fost supusă aprobării săptămâna trecută, consilierilor municipali, de primarul Ovidiu Creţu.

 

Bani gârlă pentru programe informatice

Astfel, 60.000 lei din cei o sută de mii alocaţi pentru racordarea reţelei de fibră optică subterană pe străzile Victor Babeş, Albert Berger, Liviu Rebreanu, Dobrogeanu Gherea şi Simpozionului, au fost tăiaţi. Motivul este faptul că, deşi municipalitatea a organizat nu mai puţin de cinci proceduri de licitaţii pentru atribuirea acestui contract, oferta nu s-a arătat a fi un atractivă pentru vreun agent economic. În schimb, nu mai puţin de 49.000 lei sunt mutaţi (suplimentaţi) la „Dotări independente”. Astfel, 17.000 lei vor merge pentru sistem antiefracţie şi securizare sală servere din primărie, 5.000 lei pentru un aparat foto profesional, iar 27.000 lei pentru un receptor GNSS-GPS.

O altă suplimentare de bani este prevăzută pentru achiziţionarea de programe informatice. Mai precis discutăm de suma de 100.000 lei pentru achiziţionarea unei aplicaţii software de tip plug-in ArcGis. De asemenea, un alt aparat foto care va fi achiziţionat de municipalitatea va fi încredinţat Serviciului public comunitar pentru evidenţa populaţiei, motiv pentru care au fost alocaţi în acest sens 7.000 lei. Colegiului Infoel i s-a suplimentat bugetul cu 118.000 lei în vederea achiziţionării a 25 de licenţe office dar şi a 30 de calculatoare, în timp ce Colegiului Grigore Moisil i s-au alocat 126.000 lei pentru achiziţionarea unui calculator pentru simulator sudură (5.000 lei), videoproiector simulator sudură (10.000 lei), şapte staţii de lucru AIO (35.000 lei), 11 laptopuri (55.000 lei) şi o „multifuncţională” (21.000 lei).

Liceului de Arte Corneliu Baba i s-a suplimentat bugetul cu 30.000 lei pentru 8 platforme informatice, în timp ce Colegiului Naţional Liviu Rebreanu i s-au alocat 69.000 lei pentru dotări similare, printre care şi patru table interactive (12.000 lei), iar Liceului de muzică Tudor Jarda 138.000 lei.

 

Sugălete… cu altă ocazie

Alţi 100.00 lei au fost însă tăiaţi de la consolidarea şi restaurarea monumentelor istorice, mai precis fiind vorba despre restaurarea Ansamblului Sugălete. Motivul este faptul că unul din proprietarii clădirilor incluse în respectivul ansamblu nu vrea cu să accepte ideea municipalității de a reabilita unul dintre cele mai importante obiective istorice și turistice din Bistrița.

În schimb, 10.000 lei au fost direcţionaţi pentru întocmirea studiului geotehnic pe care primarul Ovidiu Creţu îl vede necesar pentru amenajarea pădurii Codrişo ca şi pădure-parc. De asemenea, 23.000 lei, pe lângă alţi 30.000 alocaţi deja de la buget, merg spre Biserica Evanghelică în vederea întocmirii unei documentaţii pentru introducerea acestui obiectiv în circuitul turistic şi obţinerea de fonduri externe.

 

Sărata şi Slătiniţa, amânate

La început de an, municipalitatea a prevăzut la buget 105.000 lei pentru construirea unei capele mortuare în cartierul Sărata. Zilele trecute, din acest total au fost tăiaţi 100.000 lei, pe motiv că anul acesta „nu sunt condiţii de plată”. Cu restul de 5.000 lei se întocmesc SF-uri şi se plătesc avizele şi acordurile necesare investiţiei.

În schimb, s-a suplimentat suma prevăzută pentru reabilitarea clădirii cu funcţiune mixtă de cămin cultural şi şcoală generală din acelaşi cartier, cu 5.000 lei, totalul ajungând astfel la 20.000 lei. Motivul pentru care s-a suplimentat bugetul în acest caz este faptul că este nevoie de elaborarea unui audit energetic şi a unei expertize tehnice.

În localitatea componentă Slătinţa, primarul şi-a propus la început de an amenajarea zonei centrale de aici dar şi realizarea unui teren de sport, motiv pentru care a alocat 160.00 lei. După 10 luni, s-a gândit însă să taie 120.000 lei fiindcă „nu mai sunt condiţii de plată”. Restul de 40.000 lei au fost cheltuiţi pentru… documentaţii.

 

Locuinţele sociale, şi ele pe lista de aşteptare

Nu mai puţin de 75.000 lei au fost tăiaţi şi de la proiectul ce vizează construirea unui bloc de locuinţe sociale (Bl. nr. 1) în Viişoara, pentru care la început de an s-au alocat 1.332.000 lei. Suma tăiată viza obţinerea de avize şi acorduri autorizaţie de construire, şi proceduri dirigenţie de şantier, asistenţă tehnică şi execuţie.

 

Mutări şi permutări

Pentru proiecte de alimentare cu apă şi amenajări hidrotehnice, municipalitatea a adus un supliment de 182.000 lei pe lângă cei 220.000 lei programaţi la început de an, în timp ce pentru iluminatul public bugetul a fost suplimentat cu 133.000 lei de la doar 7.000 lei. Suma este necesară pentru alimentarea cu energie electrică a unei zone din cartierul Subcetate.

În schimb nu mai puţin de 159.000 lei au fost tăiaţi de la capitolul alimentare cu gaze naturale, dintr-un total de 739.000 lei. Suma provine din proiectul de extindere reţele de gaze naturale pentru alimentarea Parcului industrial Bistriţa Sud.

Peste un milion de lei au fost tăiaţi şi de la capitolul „Alte servicii în domeniul locuinţelor, serviciilor şi dezvoltării comunale”. Astfel, 100.000 lei au fost raşi de la Aquapark-ul din Wonderland, din totalul de 142.000 lei prevăzuţi la început de an, fiindcă acum nu mai sunt condiţii de plată. Tot din zona Wonderland au fost tăiată suma de 80.000 lei din totalul de 92.000 lei prevăzuţi iniţial pentru drumul de acces şi utilităţile aferente la complexul polivalent pe care şi-l doreşte Ovidiu Creţu în cartierul Unirea.

Amenajarea Pieţei Decebal este un alt proiect amânat, pentru care la început de an primarul a prevăzut iniţial 70.000 lei, bani necesari pentru întocmirea de SF-uri. S-a renunţat parţial la proiect, motiv pentru care s-au tăiat 70.000 lei.

În schimb, pentru întocmirea de documentaţii în vederea amenajării unui Centru multifuncţional pentru activităţi sociale de pe Aleea Trandafirilor bugetul a fost suplimentat cu încă 10.000 lei, ajungând astfel la 20.000 lei.

 

Speră la bani europeni

Edilul Bistriţei a renunţat parţial şi la modernizarea Pieţei Centrale a municipiului, motiv pentru care de aici s-au tăiat 100.000 lei din totalul de 150.000 lei. Potrivit menţiunilor existente în proiectul de rectificare bugetară, pentru modernizarea acestei zone se intenţionează accesarea de fonduri europene, astfel că din banii rămaşi vor fi întocmite studii de specialitate şi alte documentaţii aferente.

O sumă importanţă de bani a fost tăiată şi de la proiectul „Regenerare urbană a Bistriţei – etapa a 2-a”. Astfel din cei 375.000 lei prevăzuţi iniţial au mai rămas doar 50.000 lei, cu care se vor întocmi, evident, alte documentaţii necesare depunerii proiectului pentru accesare de fonduri europene.

 

Alţi bani pe… hârtii

Alţi 61.000 lei au fost tăiaţi şi de la „Documentaţii de urbanism”, iar 9.000 lei de la „Protecţia mediului”.

Totodată s-a renunţat la cheltuirea unei sume importante de bani – 385.000 lei – de la capitolul „Acţiuni generale economice şi de muncă”. În acest caz s-au tăiat 185.000 lei de la programele de dezvoltare regională şi socială, alţi 35.000 lei de la întocmirea unei documentaţii pentru reabilitarea şi modernizarea Liceului Tehnic Sanitar, alţi 7.000 lei de la un proiect similar pentru Liceul Tehnologic de Servicii, şi 89.000 lei de la proiectul de reabilitare şi modernizare a Liceului Tehnologic Agricol.

În schimb s-a suplimentat cu 66.000 lei proiectul de modernizare şi reabilitare a Liceului de Muzică Tudor Jarda, bani care vor fi cheltuiţi pentru întocmirea de… documentaţii. De asemenea, s-au tăiat 27.000 lei de la proiectul de reabilitare şi modernizare a Şcolii Gimnaziale nr. 4, şi 22.000 lei de la un proiect similar pentru Şcoala Gimnazială Lucian Blaga. În ambele cazuri, sumele au fost destinate pentru întocmirea de documentaţii. În schimb,tot pentru întocmire de documentaţii a fost suplimentat cu 48.000 lei si bugetul alocat pentru reabilitarea şi modernizarea Grădiniţei nr. 3 şi Creşei nr. 3 de pe Aleea Plăieşului. Deşi bistriţenii au mare nevoie de străzi amenajate şi modernizate, primarul Ovidiu Creţu a renunţat la nu mai puţin 2.197.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.