Ioan Bogolin a fost suspendat din funcţia de director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (DSVSA BN), în baza unui act administrativ emis de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Bogolin a fost trimis în judecată pentru abuz în funcţie, în luna august, el fiind implicat în dosarul „Vaca nebună”. Un alt angajat al DSVSA BN care are probleme cu legea este doctorul Gheorghe Dinică, consilier superior în cadrul instituţiei. Şi acesta a fost trimis în judecată, luna trecută, pentru infracţiuni de corupţie.

 

Alături de Bogolin au fost trimişi în judecată Cristian Duicu – fost director ANSVSA, Nicolae Mirel Pivariu- şef DSVSA Cluj, Ovidiu Airimiţoaie, directorul adjunct al DSVSA Botoşani.

Problemele pentru Bogolin au început în 2014, când s-a descoperit că împreună cu şeful ANSVSA de la acea vreme, Cristian Duicu, şi directorul DSVSA Cluj – Nicolae Pivariu ar fi măsluit rezultatele unei anchete a ANSVSA cu privire la un animal infestat cu Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune.

Când procurorii au prins de veste, au demarat o anchetă, iar firele au dus direct în vârful ANSVSA. La finele lunii noiembrie, Cristian Duicu a fost arestat pentru 30 de zile de magistraţi, în timp ce Bogolin şi Pivariu au fost puşi sub control judiciar.

Ce s-a întâmplat de fapt? La finele lui aprilie 2014 într-un abator din Bistriţa-Năsăud au fost sacrificate circa 40 de bovine. Conform reglementărilor legale în domeniu, angajaţii au trimis probe de creier la laborator. O zi mai târziu au aflat însă că una dintre bovine avea Encefalopatie Spongiformă Bovină,adică boala vacii nebune. Două săptămâni mai târziu, Laboratorul Naţional de Referinţă de la Bucureşti au confirmat diagnosticul.


Conform procedurilor europene,ANSVSA trebuia să trimită proba imediat la un laborator renumit din Marea Britanie, însă aceasta a ajuns la Londra cu o lună întârziere. Cu toate acestea, englezii reconfirmă diagnosticul – o formă atipică a maladiei vacii nebune, care se transmite doar când sunt mâncate anumite organe ale animalului bolnav.

După această confirmare, experţii veterinari au identificat proprietarul animalului de la care a pornit boala, care ar fi un fermier din comuna Fântânele din judeţul Sălaj. Bărbatul le-a spus însă anchetatorilor că ar fi tăiat animalul cu trei luni înainte ca boala să fie descoperită la animalul sacrificat în abatorul din Bistriţa-Năsăud, undeva între Anul Nou şi Bobotează.

Potrivit legii, atunci când un animal este sacrificat, proprietarul este obligat să anunţe autorităţile şi astfel numărul de înregistrare din inelul de identificare este radiat din evidenţe, precum şi CNP-ul, fiindcă acelaşi număr nu poate fi atribuit altui animal. De asemenea, legea mai cere ca o bovină ce urmează să fie sacrificată să aibă paşaport şi formular de mişcare.

Întrucât toate aceste prevederi nu au fost respectate, vaca despre care fermierul din Sălaj susţinea că a tăiat-o în ianuarie 2014 a apărut în evidenţe ca fiind sacrificată în aprilie 2014 şi diagnosticată cu ESB.

Din acest punct au început să curgă şi problemele pentru ANSVSA, iar pentru a le rezolva, directorul Autorităţii, Cristian Duicu ar fi decis să schimbe identitatea vacii bolnave. S-a ales cu dosar penal pentru fapte care pun în pericol siguranţa naţională.

În acte, animalul figura ca sacrificat la începutul lui aprilie 2014 la un abator din Botoşani, dar în realitate acest lucru s-a întâmplat la finele aceleiaşi luni.

În ecuaţie a mai apărut şi un fermier din Chinţeni, judeţul Cluj, care ar fi tranzacţionat două bovine, fără documente legale şi cu plăcuţe de identificare a animalelor falsificate.

Fiindcă lucrurile s-au complicat, directorul ANSVSA, Cristian Duicu, ar fi decis, împreună cu doi complici, denaturarea rezultatelor anchetei, astfel încât proprietarul vacii nebune să fie declarat intermediarul Vasile Goga.

Procurorii spun că Duicu a dispus, în scris, ca Direcţiile Sanitare Veterinare din judeţele Botoşani, Cluj, Bistriţa-Năsăud, dar şi Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală să modifice toate documentele, astfel încât să rezulte că vaca bolnavă avea 11 ani şi 7 luni şi că provenea dintr-un sat clujean, şi nu din Sălaj, aşa cum figura în baza de date. Întrucât reprezentanţii Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală ar fi refuzat să se supună ordinelor lui Duicu, acesta ar fi trimis împotriva lor controale.

Pe 31 octombrie 2014, Cristian Duicu a fost arestat pentru 30 de zile pentru fapte care pun în pericol siguranţa naţională, în timp ce Ioan Bogolin – şeful DSVSA Bistriţa-Năsăud şi Nicolae Pivariu au fost puţi sub control judiciar.

Pe 26 august, pe rolul Judecătoriei Bistriţa a fost înregistrat dosarul cu nr. 7812/190/2015, în care sunt inculpaţi Cristian Duicu, Ioan Bogolin, Nicolae Pivariu, Airimiţoaie Ovidiu şi Puşcaş Victor, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu.

În aceeaşi perioadă, Gazeta de Bistriţa a aflat pe surse că Ioan Bogolin ar fi demisionat de la conducerea DSVSA BN, nu înainte de a-şi efectua concediul aferent acestui an, alte voci susţinând că ar fi fost doar suspendat din funcţie de conducerea ANSVSA.

Drept urmare am solicitat oficial autorităţii centrale să ne precizeze care este starea de fapt în ceea ce îl priveşte pe Ioan Bogolin.

„Potrivit dispoziţiilor art. 94 alin (1) lit. m) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată (r2), cu modificările şi completările ulterioare,  «raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public se află într-una din următoarele situaţii: … m) în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit h)».

În considerarea celor de mai sus, vă informăm că, începând cu data de 1.09.2015, s-a constatat, prin act administrativ al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, suspendarea de drept a raportului de serviciu a domnului Bogolin Ioan, director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive”, se arată în răspunsul remis Gazetei de Bistriţa, de oficialii ANSVSA.


Tot în luna august a fost trimis în judecată şi consilierul superior din cadrul DSVSA Bistriţa-Năsăud, dr. Gheorghe Dinică. Acesta a fost acuzat de procurorii bistriţeni de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.

Practic acesta este acuzat de:

  • luare de mită,constând în faptul că în calitate de consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, cu atribuţiuni de control, în perioada 2011-2015, în mai multe rânduri (în 41 ocazii), a pretins şi a primit sume de bani şi diverse produse, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu vizând efectuarea de controale inopinate, anunţând în prealabil verificările şi neluând măsuri de sancţionare;
  • folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase,constând în faptul ca în aceeaşi calitate, în perioada 2011-2015, în mai multe rânduri (în 15 ocazii), a transmis reprezentanţilor societăţilor comerciale unde urmau a fi efectuate controalele, informaţii, favorizând remedierea unor eventuale deficiente;
  • abuz în serviciu,constând în faptul că în calitate de medic la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, la data de 05.02.2015, a folosit ambulanţa în interes personal, cauzând un prejudiciu de 167 lei;
  • fals intelectual,constând în faptul că în aceleaşi împrejurări, a încheiat acte necorespunzătoare adevărului, pentru a justifica folosirea ambulanţei în interes personal;

 tentative la abuz în serviciu,constând în faptul că în aceeaşi calitate, în aceeaşi perioadă, a încercat să folosească, cu o altă ocazie, ambulanţa în interes personal.

Gheorghe Dinică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.