Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Bistrița are pe masă, perioada aceasta, mai multe Planuri Urbanistice Zonale, pentru noi blocuri de locuit cu spații comerciale pe Calea Moldovei. Unul dintre dezvoltatorii care vrea să construiască pe terenul viran din spatele Pieței de la Ruși a mai ridicat blocuri și pe Grănicerilor. Pe Calea Moldovei a pus ochii și MIS Grup, care s-a apucat de adunat avizele necesare PUZ-ului.

Deși nu prea mai este spațiu, dezvoltatorii imobiliari nu renunță la Calea Moldovei și continuă să-și facă planuri cu cea mai aglomerată zonă din municipiu. Pe masa specialiștilor Serviciului Urbanism din Primăria Bistrița se află mai multe Planuri Urbanistice Zonale pentru proiecte în zona în cauză.

Davidan Imobil SRL, alături de CFF CENTER GROUP vrea să construiască două blocuri de locuințe cu spații comerciale pe terenul care desparte Piața de la Ruși de un centru comercial, Altex și Selgros. În acest sens, dezvoltatorul imobiliar a pregătit un PUZ pentru a putea construi pe Calea Moldovei nr. 13.

„Conform temei de proiectare întocmite de beneficiar, pe zona studiată prin PUZ se propune construirea a două construcții de locuințe colective cu spații comerciale și de servicii la parter. Prin Certificatul de Urbanism cu nr. 1128 din 22.06.2023 anexat prezentei documentații, se solicită întocmirea Planului Urbanistic Zonal pe o suprafață de 8674 de mp, în vederea stabilirii condițiilor de construire”, se arată în documentația făcută publică pe site-ul Primăriei Bistrița.

Accesul în zonă se va face pe prelungirea străzii Sucevei, dar se poate și din Andrei Mureșanu, precum și pe aleile adiacente. Amplasamentul se află într-o fostă zonă industrială care este în prezent dezafectată. În vecinătatea amplasamentului se identifică două tipuri de funcțiuni – locuire colectivă reprezentată de ansambluri de locuit construite înainte de 1989 și spații comerciale de tip mall și hipermarket.

Dezvoltatorul vrea bloc cu 6 etaje plus un etaj retras

Dezvoltatorul imobiliar vrea prin PUZ să schimbe încadrarea zonei din UTR 30 subzonă IS2, care prevede instituții publice, servicii de tip complex comercial, în UTR M2.b – subzonă mixtă cu funcțiuni comerciale servicii de locuire colectivă.

Vrea să construiască două clădiri, regimul de înălțime pentru ambele clădiri fiind de două etaje subterane, demisol, parter 6 etaje și un etaj retras. Practic, în cele două blocuri vor fi amenajate 380 de apartamente, aproape 500 de locuri de parcare și 3.000 de metri pătrați de spații comerciale.

„Fosta zonă industrială dezafectată, este în prezent un teren liber de construcții, având în vecinătate zone în plină dezvoltare. Terenul existent prezintă disfuncționalități în ceea ce privește conexiunea cu rețeaua locală de străzi”, se mai arată în proiectiul dezvoltatorului.

Constructorul are la dispoziție 8.673 de metri pătrați și se angajează să amenajeze un loc de parcare pentru fiecare apartament, la care se adaugă 20% din total în plus pentru vizitatori. Pentru partea de centru comercial va asigura un loc de parcare la fiecare 100 de metri pătrați suprafață desfășurată. Terenul va fi ocupat de construcție în proporție de 50%, pe 20% vor fi amenajate circulații auto și pietonale și pe 30% vor fi amenajate spații verzi.

Dezvoltatorul a mai ridicat blocuri în zonă, mai exact pe strada Grănicerilor, nr 21. Este vorba despre un bloc cu demisol, parter, 4 etaje, la care se adaugă și două etaje retrase.

Davidan Imobil SRL a fost înființată în 2014, are 7 angajați și a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 27 de milioane de lei și un profit net de un milion de lei. Datoriile ajungeau în 2023 la 28,6 milioane de lei. În 2022, dezvoltatorul imobiliar raporta o cifră de afaceri de 14,7 milioane de lei și un profit net de 1,3 milioane de lei. Datoriile ajungeau și atunci la 25,5 milioane de lei.

MIS Grup mai are planuri pe Calea Moldovei

Și constructorul MIS Grup vrea să continue să construiască pe Calea Moldovei, unde deja are ridicate clădiri. Este vorba despre zona din spatele supermarketului Kaufland, în apropierea celui de-al doilea centru comercial, cu acces atât din Calea Moldovei, cât și de pe Grănicerilor și zona poligonului. Deocamdată, constructorul a făcut demersurile pentru obținerea avizului de mediu pentru întocmirea Planului Urbanistic Zonal.

Încă nu se știu multe detalii despre acest proiect, cert e că vorbim de un ansamblu cu funcțiuni mixte: comerț, alimentație publică, servicii, turism, educație și locuințe colective. Practic este completarea proiectului „MIS Residence”, amenajat în imediata vecinătate a complexului lui Florin Harșian, fiul omului de afaceri Octavian Harșian.

MIS Grup a ridicat un bloc cu 68 de apartament și spațiu comercial la parter. Suprafața de teren utilizată în acel caz este de 2.790 de metri pătrați, iar regimul de înălțime este subsol, parter, patru etaje și două etaje retrase. La subsol au fost amenajate peste 50 de locuri de parcare, iar la parter spații comerciale și două locuri de parcare. Sunt câte 13 unități locative pe etaj și 8 unități locative în cazul etajelor retrase.

Pentru anul 2023, MIS Grup a raportat o cifră de afaceri de aproape 313 milioane de lei și un profit net de 17 milioane de lei. Datoriile firmei treceau de 107 milioane de lei. În 2022, MIS Grup raporta o cifră de afaceri de 195 de milioane de lei și un profit net de 13,9 milioane de lei.

Și familia deputatului Robert Sighiartău construiește pe Calea Moldovei, mai exact lângă Colegiul Tehnic INFOEL. SC Automobile Service SRL pregătește două blocuri lângă unitatea de învățământ.

Practic, societatea vrea modificarea subzonei, care este de instituții și servicii, într-una de locuințe și creșterea regimului de înălțime de la P+4 la P+10. Proiectul a primit avizul de oportunitate de la Primăria Bistrița, în baza căruia poate demara procedura de elaborare a unei documentații de urbanism.

SRL-ul respectiv deține un spațiu de 9.400 de metri pătrați, unde vrea să ridice două blocuri cu regim de înălțime S+P+6 etaje + 3 etaje retrase. La parter, acestea ar urma să aibă spații comerciale sau chiar un afterschool. Pentru locuitorii acestora ar urma să fie amenajate 250 de locuri de parcare, atât la sol, cât și la subsolul clădirilor. Pentru a face loc celor două blocuri, sora deputatului Robert Sighiartău mută Service-ul Renault de pe Calea Moldovei, pe Calea Dejului.

Vecinii din zonă s-au opus acestui proiect inclusiv în ședințele de Consiliu Local în care s-a discutat despre acesta. Potrivit vecinilor care contestă proiectul, blocurile respective ar lăsa elevii Colegiului Tehnic INFOEL fără lumină naturală. O altă problemă ar fi că încă două blocuri ar paraliza traficul pe Calea Moldovei și așa sufocată în orele de vârf.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.